Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затягат правилата за работа на дигиталните номади

2
Снимка: Pixabay


Хората, които работят от разстояние, могат да променят мястото на работа по тяхно желание. Това ще става чрез допълнително споразумение към трудовия договор, обясни Христо Банов от Института за държавата и правото към БАН. Христо Банов

Водещата социална комисия, както и комисията по електронното управление към Народното събрание, направиха бележки между първо и второ четене на промените в Кодекса на труда, че "трябва да има повече гъвкавост в работата от дистанция и да не се вписва откъде точно се работи". Окончателните текстове още не са гласувани от Парламента.

Според сегашните разпоредби целият дом се счита за работно място. Това означава, че човек може да работи от хола, спалнята или кухнята. Ако падне, в която и да е стая от дома си, това ще се счита за трудова злополука и работодателят ще носи съответната отговорност.

С промените в Кодекса на труда отговорността на работодателя се ограничава до конкретно помещение от дома, където е работното място. Дали са спазени  правилата за здравословни и безопасни условия на труд се установява от Инспекцията по труда и от Националния осигурителен институт /НОИ/, чиито представители имат право да влязат в дома на работника, за да направят проверка при злополука.  

Алгоритмична система за отчитане на работното време на работещите от разстояние предвиждат още приетите промени в Кодекса на труда. Системата може да бъде въведена само, ако има съгласие и на двете страни по договора, уточни Банов. Той каза, че остава задължението на работодателя да осигури за своя сметка техническо и комуникационно оборудване, интернет и консумативи за работното място. Оборудване, което е собственост на работника, може да се използва по изключение, е записано още в промените в Кодекса на труда.

Припомням, че Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса на труда.  С тях се усъвършенства нормативната уредба, приложима към работата от разстояние и се регламентира отговорност за гарантиране на трудовите възнаграждения на работниците и служителите. Въведено е т.нар. право на изключване, което дава право на работника или служителя, извършващ работа от разстояние, да не отговаря на инициирана от работодателя комуникация по време на междудневната и седмичната почивка. Парламентът реши срокът за предложения между първо и второ четене на промените в Кодекса на труда да бъде удължен с 14 дни. 

Чуйте повече в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин льо Пен

Рекордна избирателна активност на парламентарните избори във Франция

До обяд на втория тур на парламентарните избори във Франция са гласували 26,63% от избирателите. Процентът е най-високият от 1981 г. насам, предаде Франс 24. Представители на Министерството на вътрешните работи потвърдиха засиления интерес към вота. Очаква се..

публикувано на 07.07.24 в 14:27

Планинско спасяване направи въздушната линейка от Стара планина до Пловдив

Екип на "България Хели Мед Сървиз" е транспортирал пациент след инцидент в Стара планина до УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Сигналът е подаден от Планинската спасителна служба. Пострадалият е 40-годишен мъж, а инцидентът е станал в района на връх Ботев. Той е в..

публикувано на 07.07.24 в 13:47
шоколад

1 милиард души ядат шоколад всеки ден

Всяка година на 7 юли дава възможност на любителите на шоколада по света да се отдадат на любимото си лакомство без чувство за вина. Денят е посветен и на всички видове лакомства, направени от шоколад, включително шоколадово мляко, горещ шоколад, шоколадови бонбони, шоколадова торта, брауни или всичко, покрито с шоколад...

публикувано на 07.07.24 в 13:43
Юли, 2024 г.

Жега и в понеделник

През нощта ще е ясно и почти тихо, само по Черноморието със слаб северен вятър. Преобладаващи минимални температури между 17° и 22°, за Варна около 19°. Утре ще е слънчево и още по-горещо!  Ще духа слаб вятър от изток и североизток, по Черноморието до умерен, следобед подсилен от бриза. Максимални температури от 34° до 39°, по брега на..

публикувано на 07.07.24 в 13:31

ДКЦ - 3 Варна няма да работи на 7 и 8 юли

Причината е възникнал пожар в сградата, който е овладян. Няма пострадали лица, нанесени са материални щети Поради възникнал пожар в сградата на ”ДКЦ 3 – Варна” ЕООД, лечебното заведение и спешният център към него, както и стоматологичните кабинети няма да работят на 7 и 8 юли. Нуждаещите се пациенти могат да се обърнат към спешен кабинет в..

публикувано на 07.07.24 в 13:29

Двама души са леко пострадали при пожара в квартал „Младост“ във Варна

Двама души са леко пострадали при пожара в блок 148 във варненския квартал „Младост“, за който Радио Варна съобщи по-рано.  По последна информация пожарът е започнал в апартамент на петия етаж във вход 4 на бл.148 в кв. „Младост“. 80-годиишната собственичка на жилището е запалила свещ в спалнята и отишла в друга стая. Тя е леко обгазена и..

публикувано на 07.07.24 в 12:29

ДСБ предлага на ПП-ДБ технически кабинет с третия мандат

Предлагаме на партньорите си от “Продължаваме Промяната - Демократична България” да обсъдим и приемем механизъм за излизане от настоящата политическа криза. Това се казва в резолюция на „Демократи за силна България” след решение на Изпълнителния им съвет. Считаме, че такава възможност е да поискаме..

публикувано на 07.07.24 в 11:40