Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на "Галата" и местности в "Аспарухово" се оплакват от лошо качество на електрозахранването

Снимка: БГНЕС

Жители на варненския квартал "Галата" и още четири местности в район "Аспарухово" се оплакват, че имат лошо качество на електрозахранването в района по различно време с кратки прекъсвания на тока. Жалба е подадена още през 2017 г., но проблемите продължават и до днес.

Хората са изпратили писмо до омбудсмана проф. Диана Ковачева, а тя е поискала отговор от "Енерго-Про", каза Ваня Кисьова, която от години страда от проблема с електрозахранването, който води и до изгаряне на електроуреди.

Жителите на района са внесли поредна подписка, а отговорът прехвърля топката към строителите на новите кооперации. Казва се, че те нарушават целостта на кабелите, което води до спирания на тока.

Хората обаче се опитват да докажат, че проблемът е в енергото, а не в строителните фирми. "Опитваме се да оставяме следи - звъним по телефона, пращаме имейли. Хората ни обясняват, че се работи по проблема и се извиняват за неудобството", допълни Кисьова. 

"Малко вятър да духне, разбираме, че това е много чувствително за електропреносната система, която е на територията на "Галата". Пък и без вятър. С вятър и без вятър – все си спира токът", посочват те. 

Кисьова споделя, че не е чувала за хора, получили обезщетение за изгорели уреди вследствие на спирането на тока. Всички са обезверени, смята тя.

"По време на голямата буря през ноември токът, разбира се, спря при нас. По пътя за "Ветеран" обаче всичко светеше. Не знам към кой трафопост са", допълни Кисьова. 


На запитване на Радио Варна от "Енерго-Про" отговориха, че в част от квартал "Галата" има чужди съоръжения, които при повреди смущават работата на съоръженията на ЕРП-Север. Там обаче е проектиран и влязъл в сила подробен устройствен план и електроразпределителното дружество е инвестирало и изградило нови мрежи ниско напрежение. През последните изключвания обаче – на 15 февруари, екипи са извършили обход на електропровода и отново са открити проблеми в чужди съоръжения, издадени са предписания на собственика на единия трафопост, а на втория са предприети действия за отстраняване на проблемите, съобщават от дружеството. То е планирало цялостно разделяне на електрозахранването на средно напрежение за "Галата", Боровец-Юг, за да се предотвратят подобни аварии. Инвестицията е мащабна и трябва да се проведат процедури по Закона за обществените поръчки, което изисква значителни средства.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жълт код в цялата страна за опасни температури в понеделник, 8 юли

В понеделник, 8 юли, ще е слънчево, около и след обяд - горещо. Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен североизточен вятър, предаде БГНЕС. Ще бъде много горещо и сухо, което е голяма предпоставка за възникване на пожари. Това са районите на Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич, Шумен, както и Сандански,..

публикувано на 08.07.24 в 03:54

Започва изплащането на преизчислените пенсии

Преизчислените пенсии ще се изплащат между 8 и 22 юли. Изплащането ще се осъществява чрез пощенските станции от 8 юли до 22 юли, а преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 8 юли. Увеличението на..

публикувано на 08.07.24 в 03:50

100 декара сухи треви в района на летището в Балчик изгоряха

Сигнал за огъня е подаден на 7 юли, около 18.00 часа. За около три часа два екипа на пожарната в Балчик успяват да потушат огъня със съдействието и на военна техника, съобщи началникът на районната служба Стелиян Стойчев. Това е вторият пожар на мястото последните дни, за който се предполага, че възниква умишлено, предизвикан от хора, които..

публикувано на 08.07.24 в 03:42

В понеделник ще е слънчево и още по-горещо

През нощта ше е ясно и почти тихо, само по Черноморието със слаб северен вятър. Преобладаващи минимални температури между 17° и 22°, за Варна около 19°. Утре ще е слънчево и още по-горещо! Ще духа слаб вятър от изток и североизток, по Черноморието до умерен, следобед подсилен от бриза. Максимални температури от 34° до 39°, по брега на морето..

публикувано на 07.07.24 в 16:12
Марин льо Пен

Рекордна избирателна активност на парламентарните избори във Франция

До обяд на втория тур на парламентарните избори във Франция са гласували 26,63% от избирателите. Процентът е най-високият от 1981 г. насам, предаде Франс 24. Представители на Министерството на вътрешните работи потвърдиха засиления интерес към вота. Очаква се..

публикувано на 07.07.24 в 14:27

Планинско спасяване направи въздушната линейка от Стара планина до Пловдив

Екип на "България Хели Мед Сървиз" е транспортирал пациент след инцидент в Стара планина до УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Сигналът е подаден от Планинската спасителна служба. Пострадалият е 40-годишен мъж, а инцидентът е станал в района на връх Ботев. Той е в..

публикувано на 07.07.24 в 13:47
шоколад

1 милиард души ядат шоколад всеки ден

Всяка година на 7 юли дава възможност на любителите на шоколада по света да се отдадат на любимото си лакомство без чувство за вина. Денят е посветен и на всички видове лакомства, направени от шоколад, включително шоколадово мляко, горещ шоколад, шоколадови бонбони, шоколадова торта, брауни или всичко, покрито с шоколад...

публикувано на 07.07.24 в 13:43