Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кавал парк" - един филм, който прегръща България

След специалната прожекция в рамките на фестивала Master of Art "Кавал парк" тръгва по българските екрани от днес, 23 февруари. Документално-художественият филм на режисьора Богдан Дарев е посветен на виртуозния музикант Александър Еплер

Американец от руски произход, живял в Сиатъл, Александър Еплер попада в България през 70-те години. Той постъпва в Музикалната академия в Пловдив и става първият студент, овладял до виртуозност тънкостите на българския духов инструмент - кавал.

Александър Еплер

Веднъж ме арестуваха в Бургаско. Беше станало убийство. И аз бях с български паспорт, в който пишеше: „Александър Илиев Еплер, Народност: руснак. Гражданство: САЩ“.

Добре, ама милиционерите бяха малко стари... По онова време много от тях бяха стари овчари, които едва можеха да четат. Едва ми прочитаха името, после казваха: „Народност: руснак. Заповядайте!“ Но по някаква причина в Бургас стигнаха чак до „Гражданство: САЩ“, след което веднага ме арестуваха и казаха: „Ааа, имаме си шпионин на Никсън!“

И аз звънях в... Най-после, след много дни, се свързах с посолството на САЩ и те гледаха на мен като на враг, защото по онова време аз бях единственият чужденец, западняк, в цяла България, който живее като българин и учи там. Със сигурност бях единственият американец. И те казаха: „Вие сте там под своята собствена закрила” и ми затвориха.

Несбъднатата мечта на Александър Еплер е някой ден да се върне в страната ни! „Кавал парк“ е определян от критиците като урок по българолюбие и човечност, един филм, който прегръща България.

Лентата е по идея на кавалджията Васил Денев, а снимачният процес продължава 3 години в Пловдив, Камено, Сиатъл, Лос Анджелес, Сан Диего, Сан Франциско и Чикаго. Главен продуцент е Българско общество ПЧЕЛА. За осъществяването помагат и американски любители на българския фолклор и сънародниците ни в САЩ.

Музиката в „Кавал парк" е дело на Александър Еплер, Жеко Ангелов, Тодор Киров, Николай Докторов, Васил Денев, Дамян Йорданов, Николай Таслаков, Росен Иванов и Маймон Милер. Във филма участват Васил Денев, Жеко Ангелов, Тодор Киров, Петър Алексиев-"Усмивката", Черил Спасоживич, Изуми Феърбанкс, Джинджер Ръсел, Дамян Йорданов, Николай Таслаков, Росен Иванов, Даниела Найберг, Калин Крумов, Богдан Дарев и неповторимият Бончо.

Режисьорът Богдан Дарев се завръща на родна земя след 23 години странство в САЩ. В неговата биография са още заглавията „Там.", „Тази баба", „Хармония" и най-новият му филм „Спица."Богдан Дарев

През 80-те години Александър Еплер прави дизайна и изработва кавала в тази снимка. Три десетилетия по-късно българският имигрант Васил Денев получава този кавал като подарък. „Никога не съм си представял, че ще намеря най-добрия кавал, на който някога съм свирил, чак в Америка“, споделя Васил във филма. Как е възможно един чужденец да постигне такова майсторство в занаята?

Около 2011 година Еплер се оттегля от светлината на прожекторите. Време е Васил Денев да заблести. Александър често му акомпанира на гайда. Той свири и на тамбура, цимбал и балалайка. Дългогодишен приятел описва Александър като музикален гений, който на крехката възраст от 13 години, вече дирижира фолклорен ансамбъл в Сиатъл.

През годините Александър и Васил стават добри приятели. Идеята за направата на филма се ражда от това приятелство...

И още:

Богдан Дарев снима в продължение на часове и дни как Александър Еплер изработва кавал. Замисълът е заснетото да се превърне в „свободен източник“ на майсторлъка на Александър, от който бъдещите поколения да черпят знания и опит.

„Никога няма да забравя колко концентриран бе Александър. Темпото на работа бе така отмерено, че човек се чувства, сякаш е на концерт, още преди инструментът да бъде завършен.“, споделя Богдан.

За съжаление Александър успява да завърши само горната част от кавала, преди да се разболее. Мечтата, която не се сбъдна... Но възможно ли е това, което ни предава Александър Еплер в „Кавал парк“, да е дори още по-ценно?

Режисьорът Богдан Дарев беше гост в предаването за култура "Гравитация нула". Светлана Вълкова разговаря с него:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Максим Стойков - младият културист, който постига с много труд мечтите си, продължава да носи гордост за България

Варненцът Максим Стойков се завърна от световния шампионат по културизъм, провел се на остров Киш в Иран, с две титли и три призови места.  Състезанието включваше участници от около 30 държави, като конкуренцията е била много сериозна, споделя Максим, който е  единственият представител на България в състезанието при младежите.  След завръщането..

публикувано на 03.10.24 в 11:32

Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE): Не мисля, че перфекционизмът въобще е даден на човечеството

Интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE) Една от бандите, които определят стандартите в спийд и пауър метъла RAGE, навъртя четири десетилетия. За това и следващия гост в „От другата страна” е лидерът на немските метъляги Peter "Peavy" Wagner. Сега, ако трябва да обясняваме кои са RAGE и кой е Peavy, начи, не сте си написали домашното...

публикувано на 03.10.24 в 08:30
Атанас Костурков

Строителен предприемач: Най-достъпни са жилищата в големите блокове

Нестабилната икономическа и политическа обстановка в България се отразяват сериозно на строителния бранш. Това коментира за Радио Варна строителният предприемач Атанас Костурков. Той има поглед върху развитието на строителството на страната от 1989 година до днес и допълни, че най-трудно в момента е намирането на качествени кадри в сектора. На..

публикувано на 02.10.24 в 10:00

Рибари настояват за по-голям контрол при улова на рапани в Черно море

20 тона на година е количеството на уловената черноморска бодлива акула от български рибари. Уловът е много по-малък в сравнение с преди няколко години, когато е бил около 150 тона. Това съобщи за Радио Варна генералният секретар на Консултативния съвет за Черно море Йордан Господинов, който е председател на Асоциацията на производителите..

публикувано на 02.10.24 в 08:37

Варна - ключова спирка на бизнес форум, посветен на добрите практики сред брокерите

Варна бе избрана за последна спирка на бизнес форумите в рамките на проекта Real Estate Business Forum Center Works. Темата тази година е „Стандарти на бъдещето в средата на живота“, а целта е да се обсъди визията на местната власт за устойчиво развитие на градовете. Това каза за Радио Варна Снежана Стойчева - управител на компанията..

публикувано на 01.10.24 в 14:51

Добо Мързов: Музиката е универсалното лекарство!

На 1 октомври, когато светът празнува Музиката, Ви срещаме с човека, за когото тя, Музиката, е спасение и смисъл. (бел. ред. Във всеки един ред, в който думата "Музика" се спомене в този текст, тя ще бъде изписана с главна буква - заради силата, която има, и заради заряда, който носи тя за събеседника ни и за всички, които я обичат).  Добо..

публикувано на 01.10.24 в 11:40

105-годишната Евдокия Чочева: В Стара Варна утрото започваше с песен...

105 години навърши на 29 септември Евдокия Чочева - варненка, родена в Гръцката махала, и пазеща духа на Стара Варна в сърцето си. Вероятно най-възрастната варненка е неуморима и с  буден интелект, вълнува се от политическите събития и слуша от сутрин до вечер любимото Радио Варна. Пристрастието ѝ към БНР идва от това, че нейната сестра - Недялка Цанева,..

публикувано на 01.10.24 в 08:00