Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рибари и хотелиери искат съдействие от ГЕРБ за оттегляне на законопроекта за перките в Черно море

Представители на сдружения от сектор "Рибарство", екоактивисти, хотелиери и ресторантьори инициираха среща с ръководството на ГЕРБ, за да получат подкрепа на най-голямата партия в Народното събрание във връзка с оттеглянето на законопроекта за ветропаркове в Черно море. Това съобщиха в предаването "Пост Фактум" Емил Милев, председател на сдружение "Черноморски изгрев" и Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

След минути те ще се срещнат с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който днес е на посещение във Варна. Срещата започва в 17.30 часа в Концертното студио на Радио Варна и на нея ще се обсъжда законът за енергията от възобновяеми източници в морските пространства. 

"След положителните становища и компетентни мнения, които получихме, ние решихме да поискаме и тяхната подкрепа, затова се стигна до тази среща", подчерта Алибегов. 




"Това, което ние искаме, е да бъде изтеглен този закон", допълни той. 

"Целта на тази среща е да можем да убедим Бойко Борисов и неговата партия да оттеглят въпросния законопроект, да не участват в гласуването му или поне да се чуе гласът на заинтересованите чрез тях в Народното събрание. Надяваме се да го убедим с нашите аргументи", каза още той. 

"Всички ангажирани с проблема заявихме своята позиция на пресконференция в София и настояхме за оттеглянето на законопроекта", припомни Емил Милев. 



Този закон е толкова зле написан, че трябва да се напише наново, подчерта той. По думите му трябва да се приложи методът на предпазливост, да се организира мониторинг, който да проследи проблема. "Ако трябва да се изчакат две години, три години", допълни Милев. 

Целия разговор на Валери Великов с Ричард Алибегов и Емил Милев може да чуете в прикачения звуков файл:



 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
ДКЦ-4 Варна

Общинските лечебни заведения във Варна са в добро финансово здраве

Общинските лечебни заведения във Варна са в добро финансово здраве. Повечето от тях отчитат положителни резултати, сочат финансовите отчети на лечебните заведения за 2023 г., които бяха разгледани и прието на днешното заседание на ПК „Собственост и стопанство“, съобщават от пресцентъра на ОбС. „Специализираната болница  за активно лечение на..

публикувано на 13.09.24 в 17:14

Ясни са резултатите от конкурсите за директор на две училища в община Балчик

Павлина Тодорова ще продължи да бъде директор на Средното училище „Христо Смирненски“ в най-голямото село на Добричка област – село Оброчище, община Балчик. Тя е класирана на първо място в конкурса за ръководител на учебното заведение, обявен от Регионалното управление по образованието. За средно училище „Христо Ботев“ в Балчик от двамата допуснати..

публикувано на 13.09.24 в 17:01

Канят варненци да се включат в чистенето на града

Община Варна и тази година ще вземе участие в кампанията на bTV да „Да изчистим България заедно“. Събитието ще се проведе на 14.09.2024 г. (събота). Призовават се граждани, институции, бизнес, социални, образователни и културни институти да се включат активно в почистването на междублоковите пространства, паркинги, паркове, места за отдих, детски..

публикувано на 13.09.24 в 16:41

Двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен самолет са загинали

Двамата офицер-пилоти на учебно-бойния самолет, който катастрофира в трета авиобаза Граф Игнатиево, са загинали, съобщава БНР. Екипажът е бил от базата в Долна Митрополия, съобщиха министърът на отбраната Атанас Запрянов и премиерът Димитър Главчев. Министърът на отбранатаобяви за утре Ден на траур във въоръжените сили, за да бъда почетена паметта..

публикувано на 13.09.24 в 16:30
Снимката е илюстративна.

МОСВ: Регионалните екоинспекции да картографират незаконните сметища

Регионалните инспекции по околната среда и водите да картографират незаконните сметища по места, каза днес в Белослав служебният екоминистър Петър Димитров.  В община Монтана работят активно по ликвидиране на незаконните сметища, посочи той. До този момент повечето общини са ликвидирали незаконните замърсявания и сметищата са запръстени, каза още..

публикувано на 13.09.24 в 16:12

Над 50 домакинства от община Белослав са пострадали от дъжда

Петдесет и две домакинства в община Белослав са подали информация, че проливният дъжд е наводнил дворовете им и приземни етажи от къщите. Няма пострадали хора и издавени животни. Това каза кметът на община Белослав Диан Иванов. Той уточни, че само за два часа са паднали около 100 литра дъжд на квадратен метър. Дерето е преляло в ниските части, където са..

публикувано на 13.09.24 в 15:31
Екоминистърът Петър Димитров и кметът на община Белослав Диан Иванов на оглед на дерето, което преля след проливния дъжд в сряда.

Екоминистърът: Състоянието на отводнителната инфраструктура у нас не отговаря на екстремните промени в климата

Състоянието на отводнителната инфраструктура не отговаря на екстремните промени в климата, това е посочено в специален доклад на МОСВ, в който се предлага и програма за действие, още при премиера Николай Денков. Определянето на максималните хидрологични оразмерителни количества са по методика от 70-те години и не са адекватни за сегашните условия...

публикувано на 13.09.24 в 15:03