Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Татяна Буруджиева: До края на годината очаквам да има предсрочни избори

Снимка: БГНЕС

До края на годината се очаква да има предсрочни парламентарни избори. Това прогнозира в ефира на Радио Варна политологът и университетски преподавател доц. Татяна Буруджиева. Тя коментира политическите новини през седмицата, свързани с предстоящата оставка на кабинета Денков на 6 март и евентуалната ротация. 

Вижда се, че тези хора не могат да работят заедно. Надявам се да има достатъчно мъдрост, защото се нуждаем от стабилност, посочи още тя. По думите ѝ в момента притеснението и неспокойствието нарастват силно. Доц. Буруджиева определи като отваряне на капаци на Пандора случващото се в момента. Ние не знаем точно как се излиза оттам, допълни тя.

По думите ѝ в момента се усеща "бълбукане" надолу, визирайки както ГЕРБ, така и "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Тя определи като необичаен конфликта и не отрече възможността въпреки критичната ситуация политическите партии да се разберат. 

Според нея при евентуален сценарий за провеждане на избори две в едно заедно с европейските няма да може да се види какви са тенденциите на партиите. Според нея чисти европейски избори ще ни дадат отговор на въпроса кой къде се намира в политическото пространство и какви - тенденциите. В случай, че изборите са 2 в 1, "това ще покаже, че ПП нямат търпение да продължат тази сложна игра. Или пък ГЕРБ ще имат повече търпение да предизвикат предсрочни избори отделно, есента, когато международната обстановка ще е много по-ясна". 

Доц. Буруджиева допълни: "За тези месеци, откакто функционира това правителство, и двете партии, които са в управлението на властта, направиха максимално усилие да покажат на своите избиратели, партии и актив, както и на всички българи, че те просто не работят заедно, че едва се търпят. Това са непрекъснати скандали, недоверие и размени на заплахи, което доведе до убеждението, че ако се отиде на избори, техните хора ще са доволни това мъчение да приключи". 

Целия разговор на Валери Великов с доц. Татяна Буруджиева чуйте в прикачения звуков файл:








БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наплив от гръцки студенти в Морско училище във Варна

Напливът от гръцки студенти към Военноморското училище във Варна продължава да е голям. 350 младежи от южната ни съседка се обучават в морски специалности във Варна. Това каза зам.-ректорът по чуждоезиково обучение в ВВМУ "Никола Й. Вапцаров" кап. I ранг доц. д-р Николай Великов. Той припомни, че интересът им се засилва с всяка изминала година от началото..

публикувано на 02.10.24 в 15:05
Атанас Илков

Министър Атанас Илков: Няма данни за заплахи от тероризъм заради напрежението в Близкия изток

Към настоящия момент няма данни от българските и партньорските служби за заплахи от тероризъм и влошаване на средата за сигурност заради напрежението в Близкия изток. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Взети са мерки, сред тях - засилена охрана на Посолството на израелската държава в София и на други обекти, съобщава БНР...

публикувано на 02.10.24 в 14:33

Всеки четвърти българин тегли бързи кредити

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП), предаде БНР . "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 14:19

Шофьор с над 2 промила алкохол блъсна полицейски автомобил на главен булевард в Добрич

Шофьор с над 2 промила алкохол блъсна автомобил на пътна полиция на главен булевард в Добрич. При инцидента няма пострадали. Автомобил с 45-годишен водач е ударил патрулка на булевард "3 март", информират от ОД на МВР- Добрич. Инцидентът е станал около 22:40 на 1 октомври. Катастрофиралият автомобил се е движил с несъобразена скорост, губи..

публикувано на 02.10.24 в 14:13

Президентът свиква извънредно КСНС заради войната в Близкия Изток

На 4 октомври, петък, държавният глава Румен Радев свиква от 10.00 часа в президентската институция извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Темата на заседанието е „Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия Изток. Необходимост от предприемане на мерки“, съобщиха от прессекретариата..

публикувано на 02.10.24 в 12:10

Допълнително разследват делото за правна помощ от адвокатска кантора на Областна управа през 2022 г.

Прокуратурата трябва да извърши допълнително разследване по делото за правна помощ, оказана от адвокатска кантора през 2022 г. на тогавашния областен управител на Варна (Благомир Коцев). То касае сключването на неизгодна сделка от длъжностно лице, вследствие на която е нанесена значителна вреда за Областната администрация. Това решение взе Варненският..

публикувано на 02.10.24 в 12:05

Модернизират с близо 3 млн. лв. уличното осветление в кв. "Чайка"

Във Варна започват дейностите за модернизация на уличното осветление в "Чайка". До 30 март 2026 г. в квартала ще бъдат подменени 19,5 километра кабели, 1007 осветителни тела, 986 стоманени стълбове, 30 ел. табла, съобщават от общинския пресцентър.  Предстои обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител. Средствата, с които ще бъдат..

публикувано на 02.10.24 в 12:00