Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановяваме ПИК от НАП с обаждане по телефона

От началото на тази година до момента в НАП Варна са издадени почти 4 000 персонални кода

Снимка: Георги Нейков, БНР

Забравен персонален код може да бъде възстановен с едно обаждане на информационния телефон на НАП: 0700 18 700 или 02/98596801 за живеещите извън България, напомнят от Националната агенция за приходите във Варна. Избира се меню 6 – „Информация с ПИК“ и подменю 3 – „Забравен ПИК“. Необходимо условие е клиентът да има достъп и да ползва към момента електронния си адрес, който е заявил при издаването на персоналния си код. След свързване с консултант от Информационния център и след надеждна идентификация, лицето ще получи временен ПИК, с който ще може да влезе в Портала за електронни услуги на НАП, да въведе новия код и да го потвърди. На имейл адреса си клиентът ще получи линк за активиране на въведения код, след което ще може да ползва над 60 вида електрони услуги, предоставяни от администрацията.

Когато липсва достъп до посочения електронен адрес при първоначално издаване на ПИК, трябва да се попълни и подаде заявление за получаване на нов в офис на приходната агенция. Издаването отнема само няколко минути, като от съображения за сигурност кодът се дава лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик. Причината е, че всички действия, извършени с ПИК, включително подаване на годишни данъчни декларации, се считат за саморъчно подписани от лицето.

Към днешна дата около 133 000 жители на Варненска област притежават и ползват персонален идентификационен код на НАП, а интересът на гражданите нараства с напредването на данъчната кампания за деклариране на доходите на физически лица, както и във връзка с възможността за деклариране чрез публикуваната вече предварително попълнена от НАП подоходна декларация. Лицата, които разполагат с персонален код, могат през Портала за електронни услуги на НАП да проверят дали имат публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение и да ги погасят чрез виртуалния ПОС терминал на НАП (е-услугата за плащане с карти), за да ползват различни данъчни облекчения и отстъпка за ранно онлайн деклариране и плащане до 1 април 2024 г.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изведоха от дома им две деца, държани четири години заключени от майка си

Две деца от Стара Загора - на 14 и на 17 години са държани под ключ в жилището си цели четири години. За случая на подрастващите, поставени в риск, е подаден сигнал до местния омбудсман Иванка Сотирова преди близо една година, предаде БНР. След дълги битки с институциите децата са изведени и са настанени при родственици, в момента са на..

публикувано на 16.07.24 в 19:45

Следят ситуацията с пожарите във Варна с дрон и термокамера

С помощта на дрон с термокамера наблюдават териториите във Варна, засегнати от пожари през последните дни, съобщава кметът на Варна Благомир Коцев във фейсбук. Особено внимание се обръща на  района на блоковете 404 и 405 във Владиславово. Там термалната камера е отчела нормални температури в зелените пространства под 40 градуса, посочва още кметът...

публикувано на 16.07.24 в 18:36

Утре връщат надвзетите пари от дублирани плащания на клиентите на ДСК

Сумите от всички дублирани картови трансакции ще бъдат налични по сметките на клиентите утре сутрин, 17 юли 2024, информират от банка ДСК. Това ще стане автоматично, не е нужно действие от страна на клиентите,  се казва в съобщение, публикувано на страницата на банката във връзка с установена днес техническа грешка , при позволяваше дублирано плащане..

публикувано на 16.07.24 в 18:02

Вкараха в ареста кмета на Старо Оряхово

Кметът на Старо Оряхово Петър Тинев, обвинен заедно с други двама мъже в участие в организирана престъпна група, влиза в ареста. Варненският апелативен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Той, заедно със съучастниците си, участвал в схеми за придобиване на имоти. Едно от обвиненията е за упражнена принуда за теглене..

публикувано на 16.07.24 в 17:35
Архив

Във Варна и региона ситуацията с пожарите е овладяна

В гората до район "Владислав Варненчик" във Варна, която горя през изминалите дни, има задимяване, там има екип от Горското стопанство и не се налага дежурство от пожарната. Напълно овладян е и пожарът, възникнал в смесена гора и храсти в района след Побити камъни, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Във Варна и региона ситуацията с..

публикувано на 16.07.24 в 16:53

Прекъсват сигнала на Радио Варна заради ремонт на предавател

На 19 юли, петък, в Провадия/Рояк, във връзка с възстановяване на ремонтиран предавател за Радио Варна, ще има прекъсване на услугата до 15 минути между 11 и 12 часа.  Няма да има прекъсване по време на Обедния осведомителен бюлетин.

публикувано на 16.07.24 в 16:19

Червен код утре, в части от област Варна температурата ще достигне 41 градуса

Червен код за опасни горещини в почти цялата страна обявиха от Националния институт по метеорология и хидрология за утрешния ден. Предупреждението на метеоролозите е в сила и за части от област Варна. Само в най-крайните райони край морето ще бъде в сила оранжев код.  През нощта ще е предимно ясно със слаб северен вятър. Минимални температури между..

публикувано на 16.07.24 в 15:47