Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По Ваш сигнал:

Живеещи на улица "Латинка" пресичат рисковано натоварен булевард заради затруднен достъп до светофар

Причината - паркирали коли заради автосервиз и гумаджийница

Заради паркирали автомобили по тротоара е затруднено пресичането на улица "Латинка" във Варна. С този проблем се бори варненецът Димитър Иванов, ангажирал се да сезира редица отговорни институции с надеждата той да бъде разрешен. Тротоарът се използва за временен "паркинг" за автомобили, тъй като в района има няколко автосервиза и гумаджийница. "Тротоарът се използва за работна площадка на сервизите", възмущава се Иванов. 

По думите му, на улица "Латинка" има над 40 къщи, а проблемът засяга над 100 души. "Сигнали подаваме периодично, но физически е невъзможно да им се отговори, тъй като една кола, която дойде да ѝ сменят гумите например, прекарва там не повече от 20-30 минути. Няма институция във Варна, която за 30 минути да отреагира. За паркирал автомобил никой няма да се грабне да дойде на петата минута", посочи Иванов. 

Ремонтът на бул. "Христо Смирненски" предвижда изграждането на пешеходна пътека. "Ние няма да имаме достъп до тази пешеходна пътека, която ще бъде изградена по-надолу, тъй като самата улица е изградена с естакада и подпорна стена, която е върху тротоар, а тротоар в посока запад, към Вятърна мелница, няма", добави Димитър Иванов. 

Пешеходците трябва да заобикалят много, за да използват най-близката пешеходна пътека в района, а за трудноподвижни, възрастни хора и майки с колички това е изключително трудно. "На около 100 метра по диагонал се намира супермаркет, там е и спирката на градския транспорт. Един пешеходец, за да стигне до спирката на номер 13 примерно, трябва да измине тези въпросни 140-150 метра от светофарната уредба, да пресече оттам, да се върне още 150 метра плюс останалите 100 до спирката, за да стигне до автобуса. Реално погледнато, това означава, че никой не го прави, и всеки рискува и пресича директно през булеварда", каза още Иванов. 

Предложението да се промени светофарната уредба и да има секция за пешеходци не решава проблема, категоричен е той. "Защото разстоянието от пресечката на улица "Латинка" до светофара е далеч и достъпът до светофара е постоянно затруднен от паркирали автомобили", поясни Димитър Иванов. 

Той е изпратил сигнали до Общинската комисия по пътна безопасност, до директора на дирекция "Инженерна инфраструктура", до бившия кмет по обществен ред и сигурност. "Един път е разглеждан въпросът от Общинската комисия, където е дадено положително становище, но от "Инженерна инфраструктура" го върнаха... Но комисиите са дали положително становище", посочи Иванов. 

Той е категоричен, че няма да се отказва да се бори за разплитане на казуса. Защото в района, за съжаление, е много логично да се случи рано или късно инцидент, смята Димитър Иванов. 

Целия разговор с него чуйте в прикачения звуков файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят част от булевард Христо Смирненски днес

От 8:30 ч. до 17:00 ч.днес ще бъде затворен за движение част от булевард „Христо Смирненски“ - от улица „Карамфил“ до улица „Евлоги Георгиев“ , съобщават от община Варна. В този участък ще бъде положен последният пласт асфалт. Поетапно предстои да бъдат затваряни и останалите участъци от булеварда за полагане на плътен асфалтобетон, като..

публикувано на 04.10.24 в 06:49

Адресите без ток на 4 октомври

На  04.10.2024, от 9:00 до 16:00 , поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на гр. Варна - ул. Васил Друмев 1, 3, 4, 9, 11, 13, 15, ул. Ген. Гурко 3, 7, ул. Ген. Паренсов 8, ул. Ген. Столетов 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, ул. Ген. Скобелев 8, 10, 12, 13, 14, 15, ул. Иван Аксаков 7, ул...

публикувано на 04.10.24 в 05:58

Слънчев и топъл петък

Утрото в петък ни посреща с по-топло време и почти без вятър. Днес отново ще бъде предимно слънчево и топло за сезона. Сутринта над отделни райони с временно намалена видимост. Ще духа слаб до умерен вятър от южна четвърт. Дневните температури ще достигат 26°-31°, само по Северното Черноморие ще са малко по-ниски между 23° и 26°. З а Варна..

публикувано на 04.10.24 в 05:55

Консултативният съвет за национална сигурност се събира утре да обсъди конфликтите в Близкия Изток

На 4 октомври, петък, държавният глава Румен Радев свиква в президентската институция извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Темата на заседанието е „Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия Изток. Необходимост от предприемане на мерки“. Припомняме, че кризата в Близкия Изток..

публикувано на 03.10.24 в 19:34

Административният съд прекрати делото срещу референдума за ветропарк в община Добричка

Административният съд в Добрич прекрати дело по жалба срещу подготовката на референдум в община Добричка за изглаждането на ветроенергийни паркове на територията ѝ. Делото в съда е заведено след жалба на сдружението "Българска ветроенергийна асоциация", в която се настоява да бъдат прекратени всички действия на Общинската избирателна комисия –..

публикувано на 03.10.24 в 18:48

РУО-Варна за казуса с ОУ "Константин Арабаджиев": Освободената директорка е пенсионер от две години

Назначеният директор на ОУ "Константин Арабаджиев" Силвия Филева е с функциите на временно изпълняващ длъжността до провеждане на нов конкурс. Освободената от поста Нели Касабова е пенсионер от две години. Така коментира казуса с варненското училище, в което назря недоволство от назначението и се стигна до протест на родители, началникът на Регионалното..

публикувано на 03.10.24 в 17:00

Учени от пет страни ще изследват с подводни роботи поляните от морски треви в Черно море

Наши учени, заедно със свои колеги от още четири страни, започват наблюдение на морските треви с подводни роботи. Те ще бъдат обследвани обстойно. В проекта за изследване на състоянието на поляните от морски треви в Черно море с подводни роботизирани апарати се включват учени от България, Грузия, Турция, Румъния и Гърция.  П артньори по проекта..

публикувано на 03.10.24 в 15:24