Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симона Дянкова и Тино участваха във видеоклипове на Руското училище


50-годишен юбилей празнува варненското Средно училище с езиково обучение(СУЕО) "Александър С. Пушкин". Известно като „Руското“, днес училището дава възможност за усвояване и на четири западноевропейски езика - английски, немски, френски и италиански. В момента там се обучават над 1 500 ученици от първи до дванайсети клас. От началото на календарната 2024-та г. много бивши възпитаници и преподаватели започнаха да се събират и обменят снимки, документи и лични спомени от времето на пребиваването им в училището.

Свои истории от училище, спомени и пожелания в специални видео интервюта разказаха златното момиче от Токио-2020 Симона Дянкова, музикантът и певец Тино, актьорите Ина Добревапозната ни от телевизионния сериал "Господин Х и морето“ и постановки на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" и Никола Мутафов, известен от театралната сцена и както д-р Пенев от сериала "Откраднат живот", син на доайена на варненския театър Михаил Мутафов.

Интервютата направиха учениците Мартина Рашкова, Пламена Атанасова и Кристиян Колев. За това предизвикателство ги подготви журналистът от БНР-Радио Варна Мариела Димитрова, а записите бяха реализирани в телевизията на Медицински университет-Варна MU-Vi.tv.

Олимпийската златна медалистка Симона Дянкова, която е учила в  Средното училище с езиково обучение(СУЕО) "Александър С. Пушкин" до 12-ти клас и го е завършила с отличие, сподели, че формулата за успех винаги е една: „Ако искаш нещо - винаги има начин, оправдания може да си намериш много, но щом си го решил, трябва да дадеш всичко от себе си. И няма невъзможни неща, щом аз съм се справила, значи всички могат“. 

Ина Добрева разказа защо класната й в 8-ми подготвителен клас по „Френски език“ г-жа Диляна Маринова остава много скъп човек в живота й. „Тя запали в мен любовта към френския език. Впоследствие за първи път, когато правих театър беше на френски език в Руското училище, когато актьорът Валентин Митев беше сформирал училищна трупа. По някакъв начин френският език и театърът вървят ръка за ръка за мен и до ден днешен. Помня и г-жа Зоя Колева по „Математика“, която много ме подкрепяше, въпреки че аз, особено след 10-ти клас проявявах повече интерес към други дисциплини и се развивах в друга посока. Много неща съм научила от нея чисто човешки. Мисля, че това е най-важното нещо, което се случва в гимназията – учиш се да бъдеш човек. Няма да забравя, в деня на дипломирането ни, беше еуфория, подаряваха се цветя. Срещнах я, подарих й цвете, прегърнах я и ми направиха впечатление обеците й. Много спонтанно й споделих, че са страхотни. И тя ги свали и каза: „Вече са твои“. Пазя ги до ден днешен като скъп спомен (виж снимки)“, разказа актрисата Ина Добрева.

Актьорът Никола Мутафов сподели, че в крайна сметка, това че е от театрално семейство е повлияло на избора му на професия „Дълго време се бунтувах срещу родителите си и не бях стъпвал в театър, занимавах се с математика и други неща. Но, в крайна сметка гледах едно представление на Стоян Камбарев във варненския театър „Майката. Васа Железнова 1910“ и то преобърна някак си целия ми мироглед“. Синът на Михаил Мутафов сподели с усмивка, че в училище са му се случили много първи неща – първи приятели, първи любови, първи сбивания с Наско от втори „б“ клас. Помня госпожите от началното училище Димитрова и Запрянова, те ни бяха „другарки“ тогава. Пожелавам на всички учители да продължават да се интересуват от децата, смятам че това е една изключително благородна професия“, отбеляза актьорът.

Тино от своя страна отбеляза, че е съчетавал страстта към свиренето с училището, благодарение на разбиращите учители в Средното училище с езиково обучение(СУЕО) "Александър С. Пушкин". "В гимназията са годините, в които оформяме бъдещия си мироглед, интересите си и много често учениците завършват 12-ти клас без да знаят накъде да се насочат. Аз помня, че учителите в нашето училище помогнаха за това. Разбира се, не са ни позволявали да пренебрегваме предметите, но подхождаха с разбиране, виждаха, че щом полагам усилия, внимавам в час, помня какво е преподавал учителят и имаш интерес, не изискваха да стигаш до някаква крайност, а сам да решиш колко от времето си за какво да отделяш. Най-добрите учители, които помня са тези, които имаха жив интерес към предмета си като г-н Мартин Вълчев по „История“. При него аз нямах нужда да вадя учебника от раницата, той така преподаваше, че аз помнех всичко и то със жив интерес“, сподели Тино. "Тренирах баскетбол и ако не се бях откъснал, може би щях да продължа в тази посока, защото се справях добре на тренировки. Участвал съм само на 2-3 състезания, и всеки път имах убийствена предстартова треска, каквато в музиката никога не съм имал," разказа още Тино. Музикантът пожела на учениците и на учителите да бъдат смели. "На учениците – смело да развият своя интерес, защото това е много по-сигурният път, другият е сигурен към нещастието и неуспеха. Смелост и за учителите да не подрязват тези крила и да се доверят на този интерес, на този оформящ живец на тийнейджърите, който ще създаде пътя  на ученика след завършването. Защото, в крайна сметка, училището трябва да даде път“, допълни Тино.

Кулминацията на честването ще бъде големият празничен концерт „Духът български. Съзиданието“ на 15-ти април в Двореца на културата и спорта, от 18 часа. Специалните гост-изпълнители ще са Деси Добрева с нейният ансамбъл и Тино.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

Снимки: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен футболен турнир помага на млада майка от Варна да оздравее

Млада майка от Варна се нуждае от спешна трансплантация на костен мозък. Сумата за лечението е непосилна за семейството, което има нужда от помощ.  Антония Марчева има малко дете на 1 година, което безкрайно обича. Нуждае се спешно от интервенцията, за да продължи да води нормален живот и да се грижи за детето си. "Тя е много привързана към мен и се..

публикувано на 04.07.24 в 14:54

Канят варненци на публична дискусия за ремонта на част от ул. „Сирма войвода“

Публична дискусия на общинския проект за основен ремонт на ул. „Сирма войвода“ в частта от ул. „Арх. Манол Йорданов" до ул. "Д-р Борис Окс" в ж.к. „Свети Никола“ ще се проведе днес от 1 8,00 часа на кръстовището на ул. „Сирма войвода“ и ул. „Арх. Г. Ганев". Поканени за участие са всички жители на района. Целта на  дискусията е да бъдат изложени..

публикувано на 04.07.24 в 11:26

Жена рани крака си на ръждясало желязо, стърчащо от пясъка на варненския плаж

Жена нарани крака си на стърчащ ръждясал метален прът от чадър на плажа до втора буна във Варна. Останките от конструкцията са вбити в пясъка, затрупани и трудно забележими.  Когато минах,  изобщо не видях желязото, ожулих си левия крак, разказа Светла Йорданова. С подръчни средства обозначава опасния обект, за да бъдат избегнати по-сериозни инциденти...

публикувано на 04.07.24 в 09:46

Премахнаха опасно дърво на ул. „Петър Попов“ в местността Ален мак

Премахнаха опасно дърво на ул. „Петър Попов“ в местността Ален мак. За него сигнализираха жители на района на среща с кмета Благомир Коцев. Специалистите са констатирали, че дървото – от вида Бряст, е напълно сухо, наклонено и опасно. Кметът разпореди за 24 часа да бъде премахнато, съгласно графика на заетост на вишката, която е необходима, уточняват от..

публикувано на 03.07.24 в 18:15

Осем номинации за "Почетен гражданин на Варна"

Община Варна организира публично обсъждане на номинациите за почетен гражданин на Варна. Събитието ще се проведе на 9 юли от 17:00 часа в зала „Пленарна“. За най-високото признание на обществеността в града - званието „Почетен гражданин на Варна“ са постъпили номинации за осем души. Сред тях са: - капитан II ранг Николай Данаило в – командир на..

публикувано на 03.07.24 в 15:11

Детски празник за 35-я рожден ден на фирма Комфорт

С емоционален и незабравим детски празник стартираха активностите, с които строителната компания Комфорт отбелязва своята 35-та годишнина. Тържеството беше подарък за децата на служителите на фирмата и затвърждава традицията специалните моменти на компанията да бъдат споделяни с най-младите й приятели и съмишленици. Гости на събитието бяха и децата..

публикувано на 03.07.24 в 08:00

"Винаги верни!": Един ден с Морската пехота на Украйна

Получаваме първата локация малко след 9 сутринта. Два часа по-рано сме потеглили от Одеса към Миколаив.  „Момчетата молят да идем по-рано“, казва Саша, докато намества GPS-a за мястото, откъдето трябва да вземем връзката ни за деня – Костя. Момчетата са част от самостоятелна компактна механизирана-ремонтна част на 88-ми батальон на 35-та бригада на..

обновено на 02.07.24 в 15:07