Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Според престижна кулинарна класация:

Българският таратор е на четвърто място сред най-добрите студени супи в света

В класацията на 17-те най-вкусни студени супи в света, тараторът изпреварва популярното "Гаспачо"

Снимка: bg.wikipedia.org

Тараторът е четвъртата най-вкусна студена супа в света, според класацията на сайта TasteAtlas. В текста под снимката, от световното кулинарно издание описват традиционните съставки на таратора, както и че той има много разновидности в различните региони на страната.

"Някои съставки може да бъдат пропуснати, докато други могат да бъдат добавени. Орехите понякога се заменят с хляб, а краставиците с моркови или маруля. Разновидност, известна като обикновен таратор, се прави с оцет и вода вместо кисело мляко. Супата винаги се сервира добре охладена и е особено популярна в горещите летни дни", пише още в резюмето на таратора.

В престижната класация на TasteAtlas, тараторът изпреварва някои от най-известните френски студени супи, както и популярното испанско "Гаспачо", което е чак на 10-то място от 17 ястия.

В топ 3 попадат обаче други две испански ястия - "Пора Антекерана" и "Салморехо", които съдържат и месо. На първо място е известния литовски студен борш "Шалтибарщай", който се приготвя с цвекло, кефир, краставица, лук, картофи и копър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поредна жалба срещу новия формат на НВО за 7-ми клас е внесена от родител

Поредна жалба срещу новия формат на НВО за 7-ми клас е внесена от родител на 7-мокласник. В жалбата си до Административния съд в София, Иван Радев посочва, че заповедта на министъра на образованието Красимир Вълчев (№ РД09-2073 от 26 август) нарушава основния принцип в закона за предучилищното и училищното образование, а именно предвидимостта...

публикувано на 11.09.25 в 09:05

Подготвят за ремонт Спортен комплекс „Локомотив“

Започна подготовката за извършване на ремонтни дейности и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на спортен комплекс „Локомотив“, информират от Общинско предприятие „Спорт-Варна“. Той ще бъде извършен в рамките на процедура BG-RRP-4.020 „Подкрепа на устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и..

публикувано на 10.09.25 в 16:38

Българи зад граница: "Калиакра" е кораб, създаден да плава

"Калиакра" е кораб, създаден да плава, но хем оправдаваме, хем ни боли за решението той да бъде превърнат в ресторант на Морската гара във Варна. Това коментираха за Радио Варна  Диана Бачкова и Светльо Димитров, които бяха част от дарителите, включили се в кампанията за продължаване на учебната дейност на плавателния съд.  Два легендарни..

публикувано на 10.09.25 в 15:00

Как за минути се освобождават пътници в смачкан автомобил демонстрираха огнеборци

Кулминацията от Седмицата на пожарната безопасност от 8 до 14 септември в Балчик се състоя днес в кв. Васил Левски, където се проведе показно занятие на тема "Аварийно-спасителни дейности при пътнотранспортни произшествия ". Присъстващите деца и възрастни се запознаха с наличната техника за действия при ПТП и видяха отблизо действията на служителите от..

публикувано на 10.09.25 в 13:12

Фенер с високо качество: Как да го отличите от евтините имитации

В съвременния свят, където активният начин на живот и подготовката за непредвидени ситуации са все по-важни, фенера се утвърждава като незаменим спътник за българските ентусиасти на открито, професионалисти и домакинства. От нощни преходи в планината до къмпинг край язовири или справяне с аварийни ситуации, качествените фенери предлагат..

публикувано на 10.09.25 в 10:30

Милко Божков с изложбата "Марс" във Варна

Ако трябва да се преселите на необитаема планета, какво бихте взели със себе си? А какво би взел художникът Милко Божков? Ще разберете, ако посетите „Марс”, новата му едноименна изложба живопис. Откриването е днес,  10 септември, сряда, в 18:30 ч. Мястото е улица „Л. Каравелов” 8 във Варна, площадката за междупланетни излитания...

публикувано на 10.09.25 в 08:23

Как да разпознаем дали храната в магазина е наистина био?

Органичната продукция се познава още в магазина. Краставицата трябва да ухае на свежест, а доматът – да е сочен и мек на пипане. При конвенционалното земеделие листата на кейла са твърди и жилави, докато отгледани в чиста почва стават сочни и с уникален вкус. Това обясни за предаването "Новият ден" агрономът Кристияна Опрева.  Когато доматът е..

публикувано на 09.09.25 в 12:10