Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храна, напитки и хотел при отмяна или закъснял полет и в Шенген

Снимка: БГНЕС

След официалното присъединяване на България към Шенген по въздух и вода онлайн платформата „Ние, потребителите“ напомня основните права на пасажерите при пътуване със самолет.

„Когато полетът закъснее с два над два часа или бъде отменен, съгласно европейския регламент за въздушния транспорт, имаме право на обезщетение в размер на до 250 евро за полети на разстояние до 1500 км, като за по-дългите може да достигне до 600 евро“, посочи пред телевизия Euronews Bulgaria Габриела Руменова от „Ние, потребителите“.

Тя информира, че има произнасяне на Съда на Европейския съюз относно въпроса форсмажорно обстоятелство ли са стачките при авиокомпаниите. “Съдът счита, че не са, защото превозвачите знаят предварително, че служителите им подготвят стачни действия. Понякога те опитват да избягат от отговорност и се позоват именно на „форсмажорно обстоятелство“, но това е неправомерно“, обясни Руменова. И добави, че освен обезщетението, при забавяне или отмяна на полет, включително и заради стачки, самолетната компания също така има задължението да положи определени грижи за пасажерите. Да им осигури храни и напитки, а при необходимост от настаняване в хотел – да поеме разходите за нощувките и трансфера до мястото за настаняване и обратно до летището.

Ако пасажерът изпусне следващия си полет с друг авиопревозвач заради първия си полет, който е закъснял или е бил отменен, той може да заведе дело за материални и нематериални щети срещу виновната компания, разясни още експертът.

За да се възползват от правата си, хората трябва да предприемат максимално бързо необходимите за това действия, както и да пазят бордните си карти, кореспонденция с търговеца и всички други доказателства. Ако се е наложило да си закупят храна и напитки или да ползват хотел за своя сметка, да съхранят платежните документи, за да ги представят за възстановяване на средствата.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Винаги верни!": Един ден с Морската пехота на Украйна

Получаваме първата локация малко след 9 сутринта. Два часа по-рано сме потеглили от Одеса към Миколаив.  „Момчетата молят да идем по-рано“, казва Саша, докато намества GPS-a за мястото, откъдето трябва да вземем връзката ни за деня – Костя. Момчетата са част от самостоятелна компактна механизирана-ремонтна част на 88-ми батальон на 35-та бригада на..

обновено на 02.07.24 в 15:07

Деца ще изваят пясъчни скулптури в Балчик

На 6 юли 2024г. (събота) на плаж "Двореца" между красивите морски вълни на град Балчик и "Тихото гнездо" - в миналото място за отдих на румънската кралица Мария, Белият град ще бъде домакин на осмото издание на детския фестивал "Пясъчни творения”.  Фестивалът „Пясъчни творения” е безплатен за участие, целта му е да насърчи децата към изкуството и да..

публикувано на 02.07.24 в 12:20

Земеделски имот край Игнатиево е превърнат в сметище за строителни отпадъци

Земеделски имот край Игнатиево е превърнат в сметище заради нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци. За проблема алармира собственикът на терена Стамен Иванов. Купчината вече добива сериозни размери  - висока е над 15 метра, и има опасност да затрупа съседна къща, оплаква се Иванов. Освен към община Аксаково е подавал сигнали и на телефон 112...

публикувано на 02.07.24 в 14:30

Жителите на местността Добрева чешма няколко дни са без вода

Жителите на местността Добрева чешма край Варна съобщиха, че от миналия петък нямат вода и ситуацията е критична. Те казаха, че имат проблеми с водоснабдяването всяко лято, но такъв случай да нямат нито капка вода за толкова дълъг период досега не помнят. Опитите им да се свържат с оператор на дежурните телефони са били безуспешни, а никъде не е..

публикувано на 01.07.24 в 14:04
Плаж

Плаж „Черноморец“ – устроен за хора с двигателни затруднения

22 български плажа са отличени с престижния Син флаг за 2024 година. Един от тях е плаж Черноморец, който се намира близо до местността Ракитника. Международното отличие за чист и поддържан плаж получава за втора поредна година, каза за Радио Варна неговият управител Станко Стоянов. Наемат плажа преди около 4 години и с всяка година го..

публикувано на 01.07.24 в 07:30
Изгрев, Варна

Къде да посрещнем Джулай морнинг?

Готови ли сте за посрещането на поредното първоюлско утро? Село Камен бряг ще спази за поредна година традицията за посрещане на първото юлско утро. Неформалният празник Джулай морнинг / Юлско утро/ ще бъде предшестван от музикален рок маратон, организиран от Община Каварна. Концертът започва в 22.30 часа на 30 юни, като на сцената ще се..

публикувано на 29.06.24 в 15:09
Светите равноапостоли Петър и Павел

Празнуваме Петровден

На 29 юни Православната църква почита едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос. Най-важните обстоятелства от техния живот са описани в книгата "Деяния на апостолите" (Нов завет), а за апостол Петър четем и в евангелията. Петър се наричал отначало Симон и бил син на рибар от Витсаида Галилейска. Брат му..

обновено на 29.06.24 в 13:47