Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на детската книга

детски книги
Снимка: Ани Петрова

На 2 април отбелязваме Международния ден на детската книга по решение на Международния съвет за детската книга с официален статут на член на УНИЦЕФ и ЮНЕСКО от 1967 година. Празникът съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен. По традиция всяка година различна страна е домакин на отбелязването на този празник. Страната домакин тази тодина е Япония.  Целта на този ден е да привлече внимание към важността на детската литература и да насърчи любовта към четенето. По този повод, у нас се провежда всяка година и националната кампания "Походът на книгите", организирана от Асоциация “Българска книга” в партньорство с образователното министерство, Българската библиотечно-информационна асоциация и Столичната библиотека. Той ще бъде открит в София днес. 

В рамките на кампанията ще се проведе инициативата “Четяща класна стая”, в която 15-минутно четене на ден в училищата ще бъде съчетано с дейности, насърчаващи творческите изяви на учениците. “Известните българи четат на деца” ще се състои и през т.г. с участието на писатели, артисти, спортисти, политици и журналисти. Програмата предвижда също “Маратон на четенето” в библиотеките в цялата страна, както и връчване на националната награда “Бисерче вълшебно“, за която гласуват децата.

“Походът на книгите“ ще продължи до 23 април под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.


По публикацията работи: Иван Барбов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отговорно инфлуенсърство? Що е то

Покрай казуса с чалга певицата, която рекламираше енергийни напитки под формата на прах се заговори за отговорно инфлуенсърство. Всеки може да бъде инфлуенсър в днешно време, казва маркетологът Иво Илиев. Ето наскоро видяхме две млади момчета с китари, които свирят и изведнъж от улични музиканти станаха инфлуенсъри. Това, което е..

публикувано на 13.09.24 в 13:00

Седмична прогноза за времето от 13 до 19 септември

В петък денят ще започне със слънчево време, но впоследствие облачността ще се увеличи и към края на деня на изолирани места ще превали слаб дъжд. Вятърът от юг-югоизток ще се усили. Минимални температури 12°-17°, по крайбрежието 15°-20°, максимални между 27° и 32°, по брега на морето 24°-29°. От събота до понеделник облачността ще е по-често..

публикувано на 13.09.24 в 06:41

Варненец: Да се глобява общината за счупена кола от дупки по пътищата, парите за благотворителност

Да налагат глоби на община Варна за некачествено изпълнение на пътен ремонт, а средствата да бъдат вкарвани във фонд и използвани за благотворителни цели. Това предложение отправя варненецът Йордан Йорданов. Той посочи, че всекидневно шофьорите в морската столица се сблъскват с естествени препятствия като дупки и хлътнали шахти, които нанасят материални и..

публикувано на 12.09.24 в 12:55

"Трън в очите" ли са хората с увреждания във Варна?

Доколко хората с увреждания у нас са интегрирани в обществото, имат права като всички останали, имат достъп до обществени места и въобще могат да живеят нормално?   Потърси ни редовният ни слушател Красимир Вълев, който живее в кв. „Аспарухово“ и който е загубил единия си крак при инцидент и се придвижва трудно с патерици. Решил да отиде..

публикувано на 12.09.24 в 09:11

Варненци газят в наводнени и кални подлези

"Снимаш ли?", ме пита възрастен мъж с колело, който видимо се прибира от Морската градина през подлеза до Детския кът.  "Да.", отговорих.  "Снимай, а след това качи в интернет, че да го видят всички.", отвърна той и мина през подлеза карайки колелото си. Така си спести калните обувки и мокрите крака. Но не и хората, които вървят пеша...

публикувано на 11.09.24 в 18:20

Умения за спасители демонстрираха варненски младежи

Състезание по водно спасяване "Млад спасител - 2024" се провежда на Южния плаж във Варна, под басейн „Приморски“. В това 11-то издание на издание на националното състезание участват 86 деца и младежи  на възраст от 11 до 17 години , разпределени във възрастови групи. Дисциплините са четири -  200/400 метра  плуване в открити води, плажни..

публикувано на 11.09.24 в 12:28

Дъждовно време в сряда

Днес ще е предимно облачно с валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. На места ще има по-значителни сумарни количества. Следобед валежите ще отслабнат, а облачността ще се разкъса. Ще духа слаб до умерен вятър от изток и югоизток, който постепенно ще се преориентира от запад-северозапад. По време на валеж е възможно временно, но рязко усилване на..

публикувано на 11.09.24 в 05:53