Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пропуски забавят въвеждането на "зелената зона" във Варна

Снимка: Община Варна

Има установени грешки по време на работата по проекта за зелена зона във Варна и това може да наложи забавянето на влизането ѝ в сила. Това каза за Радио Варна Младен Иванов, директор на Общинското предприятие "Общински паркинги и синя зона" във Варна. 

По време на редовната си пресконференция вчера кметът на Варна Благомир Коцев съобщи, че ще настоява да не се подписват разрешенията за приключване на работа, докато и последният дефект не бъде разрешен. 

Има пропуски от ниво проект до ниво изпълнител, посочи Младен Иванов. В града има и места, където няма знаци, допълни той. 

По думите му, за да бъде изрядно всичко, въвеждането в експлоатация на зелената зона може да се забави. Не мога да кажа кога ще приключи работата - трябва да бъдат отстранени забележките, подчерта Иванов. 

Няма как да не бъдат по-малко местата за паркиране пред блоковете по тротоарите, категоричен е той, коментирайки недоволството на варненци за намаляване броя на паркоместата пред жилищата им. 

"Същото напрежение беше и по време на въвеждане на синята зона, този път обаче обхватът е още по-голям. В квартал "Чайка" например е казано, че на един апартамент се пада един автомобил, а сега знаем, че едно семейство разполага с по два автомобила", подчерта Младен Иванов. 

По думите му след въвеждането на зелената зона най-голямо облекчение ще усетят именно живеещите в района на нейния обхват. По 5 лева на месец, както е при синята зона, ще плащат регистрираните на адреса. За втора кола цената за зелена зона ще е двойна, каза още Младен Иванов. 

Към този момент е ясно, че са осигурени терени за два буферни паркинга във Варна - до Пощенски клон 10 в квартал "Левски" и на територията на МБАЛ "Св. Анна". "Общината търси терени, за да може да се разреши проблема, но тези терени са твърде малко", допълни Иванов.

10 200 ще са паркоместата в обхвата на зелената зона във Варна. Те ще бъдат обособени в седем подзони, най-голямата от които е в квартал "Чайка". В момента се работи едновременно във всяка една от зоните, като етапът на изпълнение на ремонтите е различен.

Подробностите чуйте в прикачения звуков файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят част от булевард Христо Смирненски днес

От 8:30 ч. до 17:00 ч.днес ще бъде затворен за движение част от булевард „Христо Смирненски“ - от улица „Карамфил“ до улица „Евлоги Георгиев“ , съобщават от община Варна. В този участък ще бъде положен последният пласт асфалт. Поетапно предстои да бъдат затваряни и останалите участъци от булеварда за полагане на плътен асфалтобетон, като..

публикувано на 04.10.24 в 06:49

Адресите без ток на 4 октомври

На  04.10.2024, от 9:00 до 16:00 , поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на гр. Варна - ул. Васил Друмев 1, 3, 4, 9, 11, 13, 15, ул. Ген. Гурко 3, 7, ул. Ген. Паренсов 8, ул. Ген. Столетов 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, ул. Ген. Скобелев 8, 10, 12, 13, 14, 15, ул. Иван Аксаков 7, ул...

публикувано на 04.10.24 в 05:58

Слънчев и топъл петък

Утрото в петък ни посреща с по-топло време и почти без вятър. Днес отново ще бъде предимно слънчево и топло за сезона. Сутринта над отделни райони с временно намалена видимост. Ще духа слаб до умерен вятър от южна четвърт. Дневните температури ще достигат 26°-31°, само по Северното Черноморие ще са малко по-ниски между 23° и 26°. З а Варна..

публикувано на 04.10.24 в 05:55

Консултативният съвет за национална сигурност се събира утре да обсъди конфликтите в Близкия Изток

На 4 октомври, петък, държавният глава Румен Радев свиква в президентската институция извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Темата на заседанието е „Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия Изток. Необходимост от предприемане на мерки“. Припомняме, че кризата в Близкия Изток..

публикувано на 03.10.24 в 19:34

Административният съд прекрати делото срещу референдума за ветропарк в община Добричка

Административният съд в Добрич прекрати дело по жалба срещу подготовката на референдум в община Добричка за изглаждането на ветроенергийни паркове на територията ѝ. Делото в съда е заведено след жалба на сдружението "Българска ветроенергийна асоциация", в която се настоява да бъдат прекратени всички действия на Общинската избирателна комисия –..

публикувано на 03.10.24 в 18:48

РУО-Варна за казуса с ОУ "Константин Арабаджиев": Освободената директорка е пенсионер от две години

Назначеният директор на ОУ "Константин Арабаджиев" Силвия Филева е с функциите на временно изпълняващ длъжността до провеждане на нов конкурс. Освободената от поста Нели Касабова е пенсионер от две години. Така коментира казуса с варненското училище, в което назря недоволство от назначението и се стигна до протест на родители, началникът на Регионалното..

публикувано на 03.10.24 в 17:00

Учени от пет страни ще изследват с подводни роботи поляните от морски треви в Черно море

Наши учени, заедно със свои колеги от още четири страни, започват наблюдение на морските треви с подводни роботи. Те ще бъдат обследвани обстойно. В проекта за изследване на състоянието на поляните от морски треви в Черно море с подводни роботизирани апарати се включват учени от България, Грузия, Турция, Румъния и Гърция.  П артньори по проекта..

публикувано на 03.10.24 в 15:24