Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

22 април - Международен ден на Земята

Планета Земя
Снимка: @pixabay

На 22 април честваме Деня на Земята. 

Това е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард хора.

Идеята, което свързва хората от цял свят на тази дата, е да се обединят в защита на околната среда. 

За първи път 22 април се чества като Ден на Земята през 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990 г. започва да се отбелязва като международен, а от 1993 г. - в България. 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Особености на новата автогара във Варна

На 1 юни беше официално открита новата автогара във Варна. Близо три месеца откакто тя функционира вече можем да кажем, че мненията за нея са разнопосочни. Някои я харесват, според други няма достатъчно места в чакалнята, тясно е и става много горещо, изживяването не е сред най-приятните. Прекарах известно време на автогарата за да придобия..

публикувано на 22.08.24 в 08:21

Глоби за сметопочистващата фирма и за туристи, а центърът все така замърсен

И това лято Варна посреща и изпраща родни и чуждестранни туристи с неприветливи пешеходни улици – централната Княз Борис Първи и началото на бул.Сливница, от входа на Морската градина до хотел Черно море. Картината в пешеходния център на морската столица включва счупени пейки, изцапани кошчета за боклук, които понякога преливат и засъхнали реки..

публикувано на 22.08.24 в 07:46

С 23 маломерни паралелки започва новата учебна година в община Балчик

И тази година след решение на Общинския съвет преди новата учебна година е одобрено формирането на паралелки под минималния брой ученици и на слети паралелки. По прогнозни данни за учебната 2024/2025 година в пет от общо шест общински училища има недостиг на минимален брой ученици за формиране на някои от паралелките по класове. Съгласно чл. 68, ал...

публикувано на 21.08.24 в 14:50

Хора с увреждания поддържат тревните площи на Римските терми във Варна

Социалното предприятие "ЕКО Център за защитена заетост" към Сдружение "Семеен център с Мария" поема поддръжката на тревните площи на Римските терми във Варна. Работниците са ангажирани да поддържат археологическите останки и да ги почистват няколко пъти месечно. В работата се включват 15 души с увреждания и ментори, които ги придружават и обучават...

публикувано на 21.08.24 в 12:00

Каменоделец възстанови 100-годишна чешма в русенско село

Съграждането на чешми е отколешна традиция в България. Да изградиш чешма, да дадеш вода и прохлада на хора и животни е голямо дело, което остава за поколенията. С годините обаче много чешми пресъхват, времето също не прощава на градежите. Така в един момент там, където животът е струял, настъпва сушата и разпад. Но, намират се хора, които сд..

публикувано на 21.08.24 в 12:55

Плюшено мече – любима играчка и предпочитан подарък с повод или без

Всеки човек поне веднъж в живота си се е сблъсквал с плюшеното мече като подарък. Тази класическа плюшена играчка е любима на мнозина и това съвсем не е случайно. Нейната символика е позната от дълги години насам – всеки знае, че мечето е символ на комфорта, топлината и носталгията. Но не само това, то е знак на чистата любов, на уважението и на..

публикувано на 21.08.24 в 08:00
Снимката е илюстративна

Нов физиотерапевтичен център в Балчик популяризира предоперативната физиотерапия

Нов физиотерапевтичен център отвори врати в Балчик. С него възможностите за рехабилитация чрез Националната здравноосигурителна каса в крайморската община стават четири, след Медицинския център в Балчик и специализираните болници в Албена и Тузлата. Акцент в неговата работа е непопулярната предоперативна физиотерапия, чрез която в по-голяма степен се..

публикувано на 20.08.24 в 14:51