Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде пътуваха българите по Великден?

Туроператорите приветстват засилените проверки по границите за нелегални екскурзии

Снимка: Министерство на туризма
Близките до България държави са били най-предпочитани от нашите сънародници, решили да посрещнат Великденските празници в чужбина.  Това каза за Радио Варна Юлиан Бонев от Варненската асоциация на туроператорите и туристическите агенти. 

Най-много българи е имало на Великден в Турция, Гърция, Румъния и Северна Македония, а програмите са били запълнени още в средата на април.

"В Турция има много места, които са свързани с християнството. Най-често нашите сънародници пътуват до южната ни съседка с цел да се запознаят с културно-историческото наследство. Сериозен интерес предизвикват Истанбул, Егейска Турция, района на Ефес, Горна Месопотамия и други", обясни Юлиан Бонев.

От по-далечните дестинации, най-привлекателни за българите са били Италия, Тунис и Египет. Много пътувания е имало и към Франция и Германия. В България най-много екскурзии е имало до морските ни курорти, както и до Родопите.

Юлиан Бонев коментира и засилените проверки по границите за нелегални пътувания и порочни практики при организирането им. По думите му, туроператорския бранш приветства тези проверки, но продължава да настоява за създаването на турсистическа полиция.

Според Бонев, проверките имат възпиращ ефект и нелегално организираните пътувания и екскурзии в чужбина са намалели. Във вътрешния туризъм обаче нелегалните пътувания са около 50% и според него, точно там трябва да се насочат усилията на институциите.

Чуйте повече в звуковия файл.

По публикацията работи: Иван Барбов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мисия възможна ли е разширението на пътя Варна-Добрич?

Все още не е ясно дали е започнала работата по проекта за разширение на пътя Варна – Добрич. Пари за тази цел са предвидени в държавния бюджет за 2024 година. Това съобщи за Радио Варна депутатът от БСП от Добрич Мая Димитрова. Тя е задала въпрос до министъра на регионалното развитие и благоустройството във връзка с това на какъв етап е..

публикувано на 07.07.24 в 13:21

Атина е в топ 10 туристически дестинации на американците

От храмовете в Япония и термалните бани в Унгария до Цикладските острови в Гърция - това лято американските туристи са навсякъде, а Атина е сред 10-те най-желани от тях дестинации. С поскъпването на долара стойността на парите в джобовете на американците сякаш ги отвежда още по-далеч...

публикувано на 07.07.24 в 11:20

Почитаме света великомъченица Неделя

Света мъченица Неделя е родена в Мала Азия. Още от детството се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие. Много младежи търсели нейното съгласие за брак, но тя на всички отказвала с думите, че се е сгодила за Христа и иска да умре девица. Тогава един младеж от знатно семейство, обиден от нейния отказ, съобщил на император..

публикувано на 07.07.24 в 09:11
Крепостта Овеч

Най-дългото българско знаме ще бъде разпънато на крепостта Овеч край Провадия

През 2018 година в Плевен деца ушиха 740-метров национален трибагреник. Знамето е носено в тържествено шествие през центъра на града по време на празненствата за 3 март. Това е неофициален рекорд за най-дълго българско знаме. Тази неделя, обаче, той ще бъде подобрен. Инициативата е на клуб по народни танци от Варна, ушили още по-дълъг..

обновено на 07.07.24 в 08:46

"Плувно лято" в Каварна

„Плувно лято – 2024 г“ се провежда в община Каварна през месец юли. Смените са четири и в тях се обучават на плувни умения деца от първи до четвърти клас от СУ „ Ст.Караджа“ и ОУ „ Й.Йовков“. Първа смяна приключи успешно с 18 деца от първи и втори клас, водени от Галя Тодорова – учител в СУ..

публикувано на 07.07.24 в 08:28

20-та годишнина празнува Комплекс от социални услуги „Радост“-Варна

С открит урок, празник с балони и много изненади отбеляза 20-та си годишнина Комплекс от социални услуги „Радост“-Варна. Екипът му предоставя помощ на деца със специални потребности, от 2 до 18 години. А за родителите им – консултиране и посредничество.  „Общностна работа“ е може би най-важната за децата и семействата, които често попадат в..

публикувано на 06.07.24 в 10:00

Световен ден на целувката

6 юли е световният ден целувката. Идеята целувката да си има "Международен празник" идва първо на британците, които забелязали, че хората като че ли забравят да се целуват.  Удоволствието от целувката е може би най-интимното чувство, което всеки може да изпита. Но..

публикувано на 06.07.24 в 08:25