Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгения и Антон, които върнаха духа на Стара Варна в бистрото си

Как се възстановява историята, съхранена в старите варненски сгради? 

Отговорите дават Евгения Пироева и Антон Александров, които пресъздадоха духа на Стара Варна от началото на миналия век в интериора на заведение - част от някогашен хотел с бистро на централната тогава ул. "Преславска" (днес ул. "Преслав").

Възстановяването им отнело около година.

Когато започнали, нямали представа, че първоначалните планове за ремонта ще се наложи да се удължат значително. Нямали и идея, че ще се наложи да вложат средства, достатъчни за покупка на средно голям апартамент в днешния център на Варна, въпреки че и двамата имат солиден опит в рестораньоркия бранш.

Пастелно зелени стенните облицовки, кадифени дамаски, мраморни плочи, дървени стълби и стъклени полилеи пренасят посетителите в една предсоциалистическа Варна, в която търговските кантори, свързвали града с половината обитаем свят, а дипломатическите представителства били достатъчни като за малка държава. 

Повече може да чуете от Евгения Пироева и Антон Александров в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В ромската махала във "Владиславово" се надяват да се краде по-малко

В ромската махала в кв. "Владислав Варненчик" цари настроение в изборния ден, някои дори отидоха да гласуват за ..... царя, разказа репортер на Радио Варна. Музика от различни места оглася улиците. Отишлите да дадат своя глас отиват с надеждата да не са вече по улиците и да ровят в контейнерите, а да има работа и за тях. Гласувам за по-добро бъдеще за..

публикувано на 27.10.24 в 15:33
Снимката е илюстративна

Без "синя зона" в деня на изборите във Варна

Както и през миналата неделя, когато във Варна гласувахме за кметове на районите "Одесос" и "Приморски", и днес зоната за кратковременно паркиране - т.нар. "синя зона" във Варна няма да работи и тази неделя. Причината е в провеждането на извънредните парламентарни избори за Народно събрание и балотажът на частичните местни избори в двата района, и..

публикувано на 27.10.24 в 09:24

Каква България искаме? Из един отговор от ...1933-та година

Както на всички избори в последните няколко години, и днес екипът на Радио Варна ви е приготвил малка разходка из литературата и публицистиката. Днешната е от отпреди малко повече от 90 години. Приликите и разликите оставяме на Вас! През 1933 г. във вестник „Щурец“ излиза статията „Пътеводител за България – пътища и безпътие“. За неин автор е..

публикувано на 27.10.24 в 06:45

Смяната на времето може да доведе до сърдечносъдови и психологически проблеми

На 27 октомври часовниците в много страни в Европа ще се върнат с един час по-рано, с което се отбелязва краят на лятното часово време. Тази сезонна смяна на времето се извършва два пъти годишно - през пролетта, когато часовниците се преместват с един час напред, се преминава към лятното часово..

публикувано на 26.10.24 в 16:18

Селин Дион призова тежките болести да се лекуват и с надежда

Певицата Селин Дион, която от 2022 г. се бори с рядка нелечима болест , изнесе реч за това как да се справим и да се държим, ако се разкрие ужасна диагноза, предаде Page Six.  Според Дион най-важното е да не губим надежда, особено днес, когато всеки ден се появяват нови съвременни методи за лечение.  „Качествената помощ осигурява най-ценната..

публикувано на 26.10.24 в 09:36

Празнуваме Димитровден!

Днес православната църква почита един от най-обичаните християнски светци - Солунския чудотворец, великомъченик Димитър. Освен голям църковен празник, денят, популярен като Димитровден, е с ключово място и във фолклорната традиция. Народната памет и обичаи го свързват с идването на зимата, края на стопанската година, разплащането със..

публикувано на 26.10.24 в 09:20

Комфорт - фирмата, която строи най-емблематичните сгради на модерна Варна

В годината на своя 35-ти рожден ден и в навечерието на професионалния празник на строителите, фирма Комфорт ООД естествено прави равносметка на извървения път, постигнатите цели, преодолените предизвикателства. Компанията се гордее с десетки построени сгради на територията на страната, с множество професионални отличия и награди, а сред..

публикувано на 26.10.24 в 08:00