Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДЯ "Роза" ще има пристройка за две нови групи, подготвят изграждането ѝ

Занятията в детската ясла ще се провеждат без промяна в графика

Снимка: Община Варна

Предстои изграждане на пристройка за две яслени групи към варненската детска ясла №7 "Роза", съобщиха от кметската администрация. 

Във връзка с предстоящите дейности дирекция „Здравеопазване“ информира, че на 03.06.2024 г. (понеделник) започва премахване на дървесна растителност, попадаща в обсега на строително-монтажните работи на обекта. Установено е, че дърветата биха заплашили здравето на децата, когато кампусът влезе в експлоатация, поясниха от дирекцията. 26 иглолистни и широколистни дървета, подходящи за детска ясла, ще бъдат засадени като компенсация на подлежащите на премахване 16 дървета в двора на яслата.

Това се прави с цел опазване здравето на децата, родителите и служителите на детското заведение, както и с цел създаване на безопасни условия за отглеждане на малчуганите, уточниха експерти в Общината.

За премахването на посочената растителност има издадени заповеди на кмета на община Варна. От дирекция „Здравеопазване“ уточняват, че по време на тези дейности детската ясла ще работи в обичайния си режим, без промяна в графика на занятията.

Проектът за изграждане на пристройка за две яслени групи към съществуващите сгради на Детска ясла №7 „Роза“ се реализира по „Програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища“ 2020 – 2022 г. на Министерството на образованието и науката.

Програмата има за цел финансиране на материалната база, която гарантира здравословни и качествени условия за децата в детските ясли, детските градини и училищата. Тя предвижда чрез изграждането на нови сгради за детски ясли и разширяването на съществуващите чрез пристройки и надстройки да се намали недостигът на свободни места и да се създадат условия за здравословна среда и нормално физическо и психическо развитие на децата.

Стойността на обекта е 2 793 180 лв., като безвъзмездното финансиране по програмата е в размер на 600 000 лв. Новата сграда е проектирана в североизточната част на имота, непосредствено до съществуващия административен блок на детската ясла. Пристройката ще има самостоятелен вход и директна вътрешна връзка с административния корпус. Ще бъдат изградени и две нови площадки за игра на децата от новите яслени групи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Улица или offroad трасе е ул.„Сирма войвода“? (ВИДЕО)

Участъкът от ул. „Сирма войвода“ в кв.“Свети Никола“, който ще се ремонтира, е дълъг 1,4 км., според Google maps. Подобните български навигационни програми отказаха да предложат маршрут по тази улица и алтернативата им е да заобиколите с около 800 метра, за да стигнете от ул. „Арх. Манол Йорданов“ /Траката/ до ул. „Д-р Борис Окс“...

публикувано на 04.07.24 в 16:52

Засега няма прекратени договори на фармацевти със здравната каса във Варна

Към днешна дата няма постъпили заявления от управители на аптеки за предсрочно прекратяване на договорите с РЗОК-Варна. Това съобщиха за Радио Варна от институцията. Оттам уточниха, че предизвестието може да бъде оттеглено в рамките на 30 дни от неговото подаване. Варненските аптеки протестират днес и утре Припомняме, че фармацевтите започнаха..

публикувано на 04.07.24 в 16:39

ВиК приключват през юли работа около Терапията, ремонтът на околовръстното готов до 15 септември

Ремонтът на бул. „Христо Смирненски“ може да завърши изцяло до 15 септември, включително и с полагането на най-горния износващ слой на асфалтовата настилка. Ускоряването на строително-монтажните работи по т.нар. околовръстен път се налага заради затрудненията, които ежедневно срещат пациентите и служителите на УМБАЛ „Св. Марина“. Входът и изходът на..

публикувано на 04.07.24 в 16:30

Пречиствателна станция Албена, свлачище край Двореца, бездомни кучета и футбол - част от темите на сесията в Балчик

Проектът за дълбоководно заустване след пречиствателна станция за отпадъчни води Албена се внася за приемане от Националния експертен съвет. Решението на Общинския съвет в Балчик от днес е продиктувано от писмо на МРРБ, в което се уведомява, че са за разработени регионални прединвестиционни проучвания, включващи техническа и икономическа документация..

публикувано на 04.07.24 в 16:24

Кои училища във Варна са в челните редици според резултатите от НВО

От 8 до 10 юли ще се подават заявленията за първото класиране за прием в гимназиите. Варненските седмокласници извоюваха второто място в страната по резултати на НВО. Връстниците им от София ги изпреварват с няколко точки. По български език и литература средният успех е 60,24 точки, който е с 6 точки по-висок от средния за страната. Учениците от София..

публикувано на 04.07.24 в 16:10

Освободиха заместник-областните управители на Варна

И двамата заместник-областни управители на Варна Изабела Иванова и Огнян Рачев са освободени от длъжност с ъс заповед на служебния премиер.  Единият от двамата нови представители на държавата ще бъде официално обявен в понеделник, съобщиха за Радио Варна от пресцентъра на областната управа. В момента страницата на Областна..

публикувано на 04.07.24 в 16:07

Тежка катастрофа със загинал между Калиманци и Доброглед

Пътник загина при тежка катастрофа на Т- образното кръстовище между селата Калиманци и Доброглед. По първоначални данни причината за възникване на пътния инцидент е отнето предимство от водач на джип, който удря другия автомобил. Шофьорите и още един от пътниците са откарани в болница, съобщиха от пресцентър на полицията във Варна.

публикувано на 04.07.24 в 15:48