Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политологът Станислав Бачев: Ниската активност показва, че народът е отвратен, не иска да вижда тези политици, камо ли да гласува за тях

Ниската избирателна активност и големият процент на гласувалите с опцията "Не подкрепям никого" на изборите 2 в 1 показват, че народът е отвратен. Той не иска да вижда тези политици. Не иска да ги чува, камо ли да отиде и да гласува за тях. Това коментира за Радио Варна политологът д-р Станислав Бачев. По думите му ниската избирателна активност прави прага на влизане в парламента много по-нисък, което устройва големите играчи. 

Той определи като "най-добрите избори през последните 30 години" вотът 2 в 1 на 9 юни. "Те показаха отвращението на народа към този антиелит, който управлява държавата", отговори Бачев. 

Според експерта краткосрочните измерения на политическата ситуация към момента са в полза на цялата система, на всички партии, които с много малко гласове могат да влязат в Парламента. "В по-дългосрочен план обаче това показва, че тези хора са нежелани от собствения си народ", допълни той.

Политологът каза още, че най-големият проблем на България - демографският, не е бил засегнат в нито една предизборна програма. "В България няма субект, който да казва, че България трябва да има национална цел", посочи Бачев.

Около 50 хиляди са хората, които са избрали да гласуват с опцията "Не подкрепям никого" според данните при обработени 80 % протоколи. "Тези хора, ако бяха партия, може би при тази ниска избирателна активност щяха да влязат в парламента. Това са половината от гласовете на БСП и на ИТН например", допълни политологът. 

Хубаво е да се разглеждат цифрите на всички партии, подчерта още Станислав Бачев. "При 80 % обработени протоколи ГЕРБ-СДС имат 384 хиляди гласа. Това не е само спад, а срив. ДПС също. "Величие" пък има 78 хиляди гласа. Да се говори, че те представляват народа, е глупост", коментира още Бачев. По думите му първите по резултати политически партии "трябва да се срамуват и да приемат, че не са желани". Според Бачев те нямат право да използват положителна реторика при анализирането на изборните резултати. 

зборът да не отидеш да гласуваш също е проява на позиция. Това показва, че тази система е изчерпана откъм представителност. "Тук не говорим за система от партии, а за представителство,  за съдържанието на политиката, за хората, за личностите", поясни Бачев. 

Всеки, който влезе в тази битка, няма политическо бъдеще, тъй като тази система в момента може да гръмне, допълни експертът. 

Има тъжен нюанс в това хората, които не подкрепят никого, да са мнозинство, каза още Бачев. "За мен едната група от тези хора решава просто да не отиде да гласува, но другата е просто незаинтересувана от политическия процес", посочи той.

Аварийният изход има два пътя, коментира Бачев. Единият е мирен - да се появи политически субект или партия, която да е добре международно приета и балансирана. Ако се появи такава политическа партия, тя може да промени пейзажа, отбеляза още Станислав Бачев. "Ако има някоя бъдеща партия, която би имала тази легитимност, е ако президентът Радев лично "взриви" системата - той да рискува лично и по този начин да направи опит за промяна. Подчертавам лично - един изход е да се играе директно с цели държавата да започне процеса по измъкване от катастрофата", каза още Бачев. Вторият път е революционен, допълни политологът.

Не мисля, че някой би допуснал България да бъде в една продължителна политическа нестабилност, каза още той. 

Целия разговор на Мариела Димитрова с д-р Станислав Бачев чуйте в звуковия файл:




По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доктор Нина Русева: Увеличават се болните от туберкулоза

Болните от туберкулоза се увеличават и от началото на годината до сега за Варна има регистрирани 49 случая, каза за Радио Варна доктор Нина Русева, координатор за туберкулозата за област Варна. За цялата 2023 година случаите се били 50, допълни тя. Туберкулозата е най-значимото социално заболяване и в момента в страната се провежда..

публикувано на 19.09.24 в 09:40

Илюзионистът Арсен с кастинг за деца, изкушени от магичното изкуство

Кастинг за деца, които са с афинитет към магичното изкуство, ще организира известният магьосник Веселин Долмов-Арсен. Желаещите могат да се запишат за участие чрез публикуване на видео в страницата на Арсен във Фейсбук или на имейл. Поканата е отправена за деца до 18 години от цялата страна. Победителят ще излезе заедно с Арсен на сцената на 12..

публикувано на 18.09.24 в 08:00

Животът започва!

На прага на новата учебна година второкласниците от Международния френски лицей "Шарл Перо" във Варна имат двоен повод за радост и вълнение. Освен на новите предизвикателства, които часовете в клас ще им донесат, те се радват и на новата си песен! "Животът започва" е на френски език и може да бъде слушана в YouTube. Изминалата учебна година..

публикувано на 17.09.24 в 09:20

Шенгенското споразумение на практика не функционира

От понеделник Германия затвори всичките си граници с цел да ограничи незаконната имиграция.  П олицейските синдикати обаче алармират, че нямат необходимия персонал, за да извършват постоянни гранични проверки. Решението на правителството, ръководено от Германската социалдемократическа партия, има и политически оттенък, коментира пред..

публикувано на 16.09.24 в 14:33

Ален Илиев - първокласникът от Варна, който започва да пее, преди да проговори...

Ален Илиев е един от хилядите първокласници, които днес прекрачват училищния праг. Той е от Варна, на седем години, и открива в музиката спасение от всяка емоция, която неминуемо застига седемгодишните деца. Всяко чувство от малък Ален превръща в тон, а неговата първа песен - "Пеем ЗаЕдно", обедини в музика и танц деца, родители и учители из цялата..

публикувано на 16.09.24 в 11:55
гр. Варшава, Полша

"Форум за Варна" продължава с дискусии за съживяването на градската среда

“Форум за Варна” е инициатива на сдружение " Пространствата на Варна" . Това е проект за градско развитие с гражданско участие - поредица от срещи, на които експерти в градското планиране споделят своя опит от съживяването на средата в градовете, в които живеят, и превръщането ѝ в по-достъпна за гражданите. След посещението през юли във Варна на..

обновено на 16.09.24 в 09:46

Chen Balbus (ORPHANED LAND): Надявам се, че няма да се стигне до Трета световна война

Интеврю с Chen Balbus (ORPHANED LAND) На 17 септември ORPHANED LAND се зарвръщат в България. Поканата е от „BGTSC“. Това ще е едва третият им концерт и първи след 11 години. Организаторите съдействаха за интервюто, което китаристът на групата Chen Balbus даде специално за „От другата страна“. ORPHANED LAND са в „интересна“ ситуация. Групата..

публикувано на 14.09.24 в 14:52