Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рибари: Нямаме информация от българските институции за забраната за улов на черни миди и рапани в Румъния

Снимка: БГНЕС

Няма информация от българските институции във връзка със забраната на улова на черни миди и рапани в Румъния заради биотоксини в морската вода. Това съобщиха в интервю за предаването "Море и бряг" по Радио Варна Йордан Господинов, председател на Асоциацията на производителите на рибни продукти "БГ ФИШ" и генерален секретар на Консултативния съвет за Черно море и Велислав Вангелов от организацията на производителите на черноморска мида. 

Господинов съобщи, че неговата асоциация е получила информация от румънските власти за преустановяване изкупуването на миди. Консултативният съвет е организирал обратно писмо със запитване към румънските власти кои точно са зоните. "Само знаем, че обхванатата територия е от Констанца до Мангалия", поясни Господинов. 

От българските власти нямаме никаква информация за проблема, допълни своя колега Велислав Вангелов. "Забраната е факт и ние не можем да противоречим на официалните румънски власти. Единствено можем да получим разяснение. 

В България в момента няма зони за събиране на двучерупчести. Не се организират и изследвания на мидите, освен във фермите, където се произвеждат, допълниха експертите.

В понеделник, 17 юни, в Бургас ще се проведе среща между заинтересованите страни в риболовния бранш, ИАРА и БАБХ във връзка със зонирането на морето, за да могат българските рибари и производители на миди да могат директно да продават продукцията си на българския пазар. Липсата на зониране се отразява негативно върху бранша, обясниха Господинов и Вангелов. "В момента продукцията, уловена от нашите рибари, трябва да премине през пречиствателни предприятия, което оскъпява продукцията. Ако се въведе зонирането и тя е от зона А например, продукцията може да се продава директно на пазара. В момента единствено фермите, които са закотвени и си правят сами мониторинг, следят нейното качество", допълни Господинов. 

Вече 18 години България не може да намери финансов ресурс да изгради лаборатории, да ги оборудва, да изработи методиките за изследване на биотоксини, посочени в регламентите, казаха още специалистите. 

По повод забраната за улов на бяла мида, Йордан Господинов заяви, че тази забрана е била отменена в петък миналата седмица, но за това е знаела само една определена фирма. Някои рибари ще се съобразят с тримесечния период и няма да ловят бяла мида, въпреки че забраната е отпаднала. "Много неприятен е фактът на отпадане на заповедта. Дори е обидно за сектора", подчерта Господинов. По думите му в момента българските фирми печелят, защото уловът  продължава да бъде забранен в Турция, в Испания и други държави, но не и у нас. "Мидата в момента е в размножителен период, а от 800 тона сме паднали на 100 тона. Тя е с много ниско качество. Освен това в лодката, на високите температури, тя бързо умира, и качеството ѝ се влошава. Това, което се случва с тази забрана, поставя голяма част от нашите членове в неравностойно положение спрямо информираните и поставя риск пред здравето на хората", обобщиха Йордан Господинов и Велислав Вангелов.

Целия разговор с тях чуйте в прикачения звуков файл:







По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жълт код за валежи във Варна и Добрич

Днес по преминаващ фронт времето ще остане облачно, с прекъсвания ще вали дъжд. В следобедните часове е възможно развитие и на купесто-дъждовна облачност и на места валежите да са интензивни с гръмотевици. Вятърът ще е слаб, ще променя посоката си, към нощта ще се усили от северозапад. Сутринта остава топло с високи минимални температури от 16..

публикувано на 06.10.24 в 08:15

Започна месецът на дарителите във варненския зоопарк

Месецът на дарителите и осиновителите на животни във варненския зоопарк започна днес, в Световния ден за защита на животните. Началото беше поставено с тържество, с участието на деца от Детска градина "Синчец" с директор Снежина Дамянова. Директорът на зоокъта Иванка Стоянова поздрави присъстващите и каза, че са много благодарни на..

публикувано на 05.10.24 в 13:37

БАБХ напомня на ловците задължително да взимат проби от отстреляните диви свине за чума и трихинелоза

Сезонът на груповия лов на дива свиня се открива дне, 5-ти октомври. по този повод от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) напомнят, че е задължително предаването на проби за изследване за заболяванията Африканска чума по свинете (АЧС) и трихинелоза. Вирусът на АЧС не засяга здравето на хората, но изследването е необходимо с цел..

публикувано на 05.10.24 в 11:14

Отбелязваме международния ден на учителя, 5-ти октомври

На 5-ти октомври България и още над 100 държави по света отбелязват Международния ден на учителя . От 1994 г. с решение на ЮНЕСКО този ден се отбелязва в знак на почит към приноса на учителите за развитието на обществото. Учителите са в основата на успеха и благоденствието на всяко едно общество, казва в приветствието си за Международния..

публикувано на 05.10.24 в 10:56

Великобритания призовава за ваксинация срещу грип и COVID след ръст на смъртни случаи

Във Великобритания тази седмица започна едновременна ваксинация срещу грип и COVID-19 , след като стана ясно, че смъртните случаи от грип са стигнали тези от коронавирус през последните две зими. Британското правителство обяви и назначаването на комисар, който ще разследва COVID корупцията. Британските здравни власти предупредиха, че интересът..

публикувано на 05.10.24 в 09:50

Евакуираха още наши сънародници от Ливан

В тясна координация между Ситуационния център на МВнР, посолството ни в Бейрут, българските и партньорски служби, първата група български граждани, които бяха изведени от Ливан със съдействието на Канада, се прибра благополучно в България тази нощ, съобщиха от пресцентъра на МВнР. МВнР продължава работата по оказване на съдействие на нашите..

публикувано на 05.10.24 в 08:40

Времето днес - слънчево и топло през деня, дъжд вечерта

Сутринта ще преобладава слънчево време, но по-късно под влияние на приближаващ студен фронт облачността ще се увеличи. До вечерта на много места в Североизточна България ще завали, възможни са и гръмотевици. Все още без валежи ще е в Източна Добруджа и по Черноморието, такива ще има през нощта и утре. На много места се очакват значителни сумарни..

публикувано на 05.10.24 в 08:37