Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавя се изплащането на субсидиите по еко схемите, сигнализират зърнопроизводители

За забавяне на изплащането на субсидиите по еко схемите сигнализират зърнопроизводители. Еко схемите са един от новите елементи на общата селскостопанска политика за периода 2023-2027 г. и имат за цел да подпомагат земеделските стопани при приемането на практики, които свеждат до минимум отрицателното въздействие на селското стопанство върху околната среда и климата. Чрез спазването на еко схемите ЕС възнаграждава онези стопани, които опазват природните ресурси и осигуряват обществени блага, които не са отразени в пазарните цени.

Независимо от поставения индикативен срок за изплащането на този вид субсидии, който беше края на месец май, зърнопроизводителите все още чакат, като този път обещанията са, че парите ще бъдат изплатени в края на месец юни. До какви затруднения в стопанствата им води това и какви допълнителни инвестиции се налага да правят фермерите, за да спазят изискванията, поставени от ЕС?

В началото на месец февруари вече бившият изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ и настоящ служебен министър на земеделието Георги Тахов съобщи, че първите плащания по еко схемите ще започнат от 10 март. Беше представен и индикативен график с плащанията, според който до края на месец май зърнопроизводителите, инвестирали в еко схеми, трябваше да получат парите си. Според думите на Тахов тогава за първи път в Кампания 2023 г. вместо една имаме осем еко схеми, които обаче са с голям документооборот, свързан с нормативните разпоредби.

"Това са доброволни еко схеми, които българската държава трябва да изпълни през сектор "Земеделие". Всеки един земеделец трябва да се съгласи да ги изпълнява. Те, освен че инвестират финансов ресурс в това нещо, инвестират много от времето си и трябва да изпълнят страшно много условности, които са много трудни", поясни председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. По думите ѝ две са еко схемите, които са най-желани от земеделските стопани. 

"Предходните две години бяха изключително трудно за сектор селско стопанство, в това число и зърнопроизводство, и забавянето на плащането на субсидиите по еко схемите допълнително утежнява ситуацията", коментира Ивелина Папазова, която обработва около 20 000 декара земя в община Добричка.

Забавянето на изплащането на субсидиите води до забавяне при разплащането и на земеделските производители, допълват Радостина Жекова и Ивелина Папазова.

Подробностите чуйте в звуковия файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Военна техника се включи в гасенето на пожар в Балчик

Два екипа на балчишката пожарна и военна техника успяха да загасят пожара в сухи треви, възникнал в късния следобед днес в района на надписа Балчик и летището.  Огънят е овладян за час и половина, каза началникът на противопожарната служба Стелиян Стойчев. Няма пострадали.  Това е първият пожар на това място за тази година, след като се..

публикувано на 02.07.24 в 18:49

Двама маскирани мъже ограбиха магазин във Варна

Въоръжен грабеж е извършен в магазин за хранителни стоки във Варна. Двама маскирани мъже нахлули в търговския обект и заплашили касиерката с пистолети, предаде БНТ. Крадците са взели дневния оборот и тютюневи изделия от магазина. Служителката е стресирана, но не е пострадала. Маскираните мъже нахлули в денонощния хранителен магазин малко след 22..

публикувано на 02.07.24 в 17:45

Варненските седмокласници на второ място в страната по резултати на НВО

Варненските седмокласници извоюваха второто място в страната по резултати на НВО. Връстниците им от София ги изпреварват с няколко точки. По български език и литература средният успех е 60,24 точки, който е с 6 точки по-висок от средния за страната. Учениците от София средно са изкарали 65,16 точки. Разликата в успеха по математика между Варна и София е..

публикувано на 02.07.24 в 16:15

Готвят основен ремонт на СУ "Неофит Бозвели"

Подготвят основен ремонт на СУ "Неофит Бозвели", какъвто не е правен от създаването на училището през 1981 година, съобщават от общинския пресцентър. Със средства от родители през годините само са освежени занималните на подготвителните групи.  През зимата температурата е на ръба на минимума за провеждане на учебни занятия, отоплителната инсталация има..

публикувано на 02.07.24 в 15:05

МРРБ отчете старт на основен ремонт и строителство на близо 145 км пътища

Строителство и основен ремонт на близо 145 км магистрални участъци и главни републикански пътища са започнати от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в мандата на служебното правителство от 9 април до края на юни. За по-малко от три месеца е възобновена работата по всички важни направления и всички приоритетни сектори в ресора на..

публикувано на 02.07.24 в 14:50

Седмокласниците правят сериозна крачка напред в резултатите от НВО по математика

Резултатът по НВО по Български език и литература за 7 клас е 54.60 точки. Има известен спад от 44 стотни спрямо миналата година, но тази цифра е в рамките на статистическата грешка. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, предаде БГНЕС. Можем да отчетем една успешна година като цяло, по-добрите резултати са резултат от..

публикувано на 02.07.24 в 11:15
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов за Николай Марков: След първия парламентарен ден този човек тотално се промени

"Бях принуден да се извинявам заради тези мои твърдения, че някои от нашите депутати може би по някакъв начин им е оказан натиск или са взели финансови средства, за да променят своето становище по темата – това, което изказахме по време на изборите. Имам запис с полк. Николай Марков и Дарин Георгиев, които казват, че ще гласуват за програмно правителство..

публикувано на 02.07.24 в 09:10