Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергото със съвети за реакция при летните бури и градушки

Снимка: ЕРП-Север

Оранжев и жълт код е обявен за по-голямата част от страната днес. 

Често рязката промяна във времето е придружена с бурни пориви на вятъра. Тези климатични явления оказват сериозно влияние върху съоръженията за доставка на електроенергия и най-вече върху въздушните електропроводи. ЕРП Север призовава своите клиенти към максимална предпазливост в случай на разразяване на буря или друга природна стихия с цел предотвратяването на злополуки с електрически ток. 

Компанията предоставя полезни и практични съвети за сигурност при възникване на подобни ситуации:

  • В случай че попаднете в район, в който вилнее буря, стойте максимално отдалечени от проводници, електрически стълбове, трафопостове и други съоръжения, които са част от електроразпределителната мрежа;
  • Ако забележите скъсан проводник, не се доближавайте до него на по-малко от 10 метра и предприемете мерки да предотвратите достъпа на трети лица до зоната на опасност. Свържете се своевременно с Електроразпределение Север на денонощния телефон 0700 161 61 или на националния спешен телефон 112;
  • Не стъпвайте боси в близост до електрически проводник. Ако в интерес на безопасността за обществеността се налага проводникът да бъде преместен и не е възможно да се изчака пристигането на специализираните екипи е необходимо това да се направи с повишено внимание, като се използва пластмасов или напълно сух дървен предмет с дължина не по-малка от 2 метра;
  • Не докосвайте метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения;
  • Ако сте у дома по време на разразила се гръмотевична буря, е препоръчително да изключите от контакта електрическите уреди, които най-много се влияят от външно пренапрежение – телевизор, компютър, климатик, CD.

Повишеното внимание и спазването на правилата за безопасност ще предотврати злополуки, при които има риск да загинат или да бъдат ранени хора, но и ще спести времето без електрозахранване на клиентите. Електроразпределение Север отново призовава всички компании, които притежават високогабаритна техника, да спазват стриктно правилата за безопасност и да работят с повишено внимание в близост до електропроводни линии.

При възникване на кризисни ситуации, свързани с разразили се бури и влошаване на климатичната обстановка, клиентите следва да имат предвид, че е възможно да срещнат затруднения при свързването с денонощния телефонен център на ЕРП Север. В случай на прекомерно натоварване на телефонните линии, компанията има готовност за предоставяне на допълнителен телефон за подаване на сигнали за аварии. Информация за актуалната обстановка по електроразпределителната мрежа ще бъде публикувана регулярно на сайта на ЕРП Север.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Компенсации за всички небитови потребители на ток

Всички небитови потребители ще могат да получат компенсации за разходите за скъпия ток до края на годината, реши правителството, като промени програмата за компенсации, съобщава БНР.  За изпълнението ѝ ще са необходими над 500 милиона лева. Еврокомисията даде „зелена светлина“ за подпомагането. Очаква се МС да одобри компенсация на разходите на..

публикувано на 18.09.24 в 14:04
Срещата в общината

Защо е важно да се рециклират отработените масла?

Презентация във връзка с рециклиране на отработени масла беше направена в община Варна от фирма, която събира и предава такива масла за преработка. На събитието присъстваха представители на Дирекция „Екология и опазване на околната среда“ в общината. „Фокусът е върху моторни, двигателни и хидравлични масла, които се генерират от работата на..

публикувано на 18.09.24 в 12:57

Ще ремонтират с около 11 милиона лева ул. "Александър Стамболийски" във Варна

До края на месец септември Община Варна обявява обществена поръчка за проектиране на реконструкцията на ул. „Александър Стамболийски“. Тя преминава през кв. „Чайка“ и свързва булевардите „Васил Левски“ и „Княз Борис I“. Общата площ на обекта е 27 хил. кв. м, като се планира той да струва около 11 млн. лв., съобщава общинският пресцентър...

публикувано на 18.09.24 в 12:48

Община Варна ще иска обезщетение от фирма, ползвала общински имот, без да плаща за това

Община Варна да получи обезщетение за ползването на имот от фирма "Мак Доналдс" (по-конкретно "Мак Драйв"), който е общинска собственост, гласуваха днес съветниците от Постоянната комисия "Собственост и стопанство". Сумата възлиза на 75 810 лева без ДДС. От 2018 до 2024 г. фирмата не е плащала нищо на Общината. Нарочна комисия от Община Варна ще направи..

публикувано на 18.09.24 в 12:40

Фармацевти са в протестна готовност заради вендинг машини за лекарства

Пет организации, представляващи фармацевтите и собствениците на аптеки, изразиха своята готовност за протест срещу проекта на  Закона за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Промените предвиждат възможността за продажба на лекарства чрез автомати, което предизвика сериозна реакция от страна на..

публикувано на 18.09.24 в 12:19

Изтеглиха номерата на бюлетините за частичните избори на 20 октомври

ДПС ще бъде с номер 55 в бюлетините за насрочените за 20-и октомври нови и частични избори за кметове, а коалиция "БСП за България“ - с номер 43. Това стана ясно при провеждането на жребия в Централната избирателна комисия за определянето на поредните номера на формациите, които са допуснати за участие в тях, съобщава БНР.  Тегли се жребият за..

публикувано на 18.09.24 в 11:47

Ученици с нарушено зрение - лишени от възможността да ползват градски транспорт, търсят се решения

Ученици от Специалното училище за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" във Варна са лишени от възможността за превоз. Учебното заведение се намира в кв. "Аспарухово", което налага децата да използват транспорт всеки ден.  Градският транспорт във Варна няма възможност да ги извозва и спешно трябва да се търси вариант за купуването на..

публикувано на 18.09.24 в 11:40