Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В градска среда те нямат естествен враг

РИОСВ: Жълтокраката чайка не е защитен вид

4
Жълтокрака чайка, позната още като Гларус
Снимка: Радио Варна, Мариела Димитрова


Сигнали за набези на гларуси към хора, закупили си някаква храна, както и за това, че според тях числеността им е станала много голяма, получаваме всяка година в началото на лятото. Някои включително правят сравнение с Бургас, Барселона и други морски градове от където имат впечатления. На зеления телефон в Регионалната инспекция по околната среда и водите – Варна (РИОСВ) не са постъпвали подобни сигнали за агресивни птици от семейство Чайкови (Laridae), коментира за Радио Варна Санял Кръстева, главен експерт в дирекция „Превантивна дейност“ на Инспекцията. Широко разпространени в района на Варна са видовете Жълтокрака чайка, познат още като Гларус, Сребриста чайка, Средиземноморска чайка, които не са защитени, но някои от видовете от сем. Чайкови, като Белобуза рибарка, Чайка буревестница, Каспийска рибарка, Малка черногърба чайка, Малка черноглава чайка, Гривеста рибарка, Полярна рибарка и др. са защитени видове и са включени в Приложение №3 на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), отбеляза Кръстева.

За всички видове диви птици извън тези по Приложение №3 на ЗБР е въведена забрана за задържане и/или транспорт с цел търговия, предлагане за продажба и продажба на живи или умрели птици или каквито и да е различими части или продукти от такива птици. За някои от тези видове в ЗБР са въведени изключения, като гореописаните дейности могат да се извършват само при доказване, че птиците са били законно убити, уловени или придобити по друг законен начин, посочиха от Инспекцията.

По отношение на разпространението на някои видове от сем. Чайкови е възможно да се използва комплексен механизъм за наблюдение, анализ и оценка на промените в състоянието на вида, с които да се установи дали има свръхпопулация и как това се отразява на биологичното разнообразие, и на общественото здраве и безопасност. Към момента РИОСВ-Варна не разполага с информация за свръхпопулация на видове от сем. Чайкови. Контролът и прилагането на програмите за овладяване популацията на безстопанствени кучета и безстопанствени котки в гр. Варна са в компетенциите на ОДБХ - Варна и Община Варна, посочи още експертът на РИОСВ-Варна в предаването "Новият ден".

Агресивността на чайките е навик от дивата природа, коментира за Радио Варна Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) във Варна. Но, в градска среда те нямат естествен враг, отбеляза орнитологът.

По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 02.07.24 в 08:30