Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Възраждане": Едва ли ГЕРБ ще ни поканят на консултациите, приоритетите ни са коренно различни от политиката им

Снимка: Даниела Стойнова

От партия "Възраждане" коментираха във Варна, че едва ли ще бъдат поканени от ГЕРБ на предстоящите преговори за бъдещ кабинет.

Народният представител Коста Стоянов посочи, че едва ли от партията, спечелила най-много гласове на изборите, ще приемат техните приоритети. "Интересното е, че ГЕРБ още в началото, още в предизборната кампания, заявиха, казаха, че категорично няма да говорят с нас от "Възраждане". Сега очакваме да видим дали те ще ни поканят. Ние имаме пет основни приоритета - ако те все пак смятат, че отговарят на тяхната програма, може и да ни поканят. Нека да изчакаме и да видим какво ще се случи! Нашите 5 основни приоритета са коренно различни от тяхната политика и аз смятам, че въобще няма да се стигне дотам", допълни Коста Стоянов. 



В началото на брифинга заместник-председателят на Общинския съвет Николай Костадинов посочи, че всички, които не са гласували или са гласували за други партии, освен "Възраждане", са направили така, че ДПС да стане втора политическа сила. 

Коста Стоянов обяви приоритетите на "Възраждане":

"Приоритет за Варна е изграждането на подходящата инфраструктура. Ще работя за доизграждане на автомагистрала "Хемус". Работим сериозно в тази посока, за тази година има заделени 233 милиона лева. За съжаление обаче те не се усвояват. По последна информация много бавно тече строителството по някои от лотовете, но е напълно възможно АМ "Хемус" да бъде построена в рамките на един мандат", съобщи Стоянов. По думите му АМ "Черно море" също е от голямо значение - там все още се избира трасето, каза Стоянов. Все още няма започнато задание за проектирането на Аспаруховия мост, допълни той. Според Коста Стоянов в България трябва да има национална политика за брегоукрепване - един от приоритетите на "Възраждане". 

Заместник-председателят на ОбС-Варна Николай Костадинов коментира, че легитимността на настоящия кмет на Варна Благомир Коцев се е сринала заради резултатите от изборите и той трябва да подаде оставка. 

Подробностите чуйте в звуковия файл:



По-късно от "Възраждане" отговориха на отправената покана за консултации от ГЕРБ-СДС. 

"Възраждане" ще подкрепи само правителство с мандат на "Възраждане", подчертаха от политическата партия. 

"В случай че "Възраждане" получи мандат, при неуспешен първи и втори такъв, ще отправим покани към всички парламентарни сили без ДПС за разговори при подчертаване на петте задължителни условия на "Възраждане" за формиране на кабинет - провеждане на референдум за запазване на българския лев, провеждане на референдум за излизане от НАТО, премахване на санкциите срещу Руската Федерация и финансови компенсации за потърпевшите от тях български предприемачи, прекратяване на изпращането на военна помощ за Украйна и недопускане на въвличането на България във военния конфликт чрез изпращане на български военен контингент, свикване на преговорен екип за предоговаряне на условията за членството на България в Европейския съюз, които към момента не са изгодни", посочват от "Възраждане".  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Военна техника се включи в гасенето на пожар в Балчик

Два екипа на балчишката пожарна и военна техника успяха да загасят пожара в сухи треви, възникнал в късния следобед днес в района на надписа Балчик и летището.  Огънят е овладян за час и половина, каза началникът на противопожарната служба Стелиян Стойчев. Няма пострадали.  Това е първият пожар на това място за тази година, след като се..

публикувано на 02.07.24 в 18:49

Двама маскирани мъже ограбиха магазин във Варна

Въоръжен грабеж е извършен в магазин за хранителни стоки във Варна. Двама маскирани мъже нахлули в търговския обект и заплашили касиерката с пистолети, предаде БНТ. Крадците са взели дневния оборот и тютюневи изделия от магазина. Служителката е стресирана, но не е пострадала. Маскираните мъже нахлули в денонощния хранителен магазин малко след 22..

публикувано на 02.07.24 в 17:45

Варненските седмокласници на второ място в страната по резултати на НВО

Варненските седмокласници извоюваха второто място в страната по резултати на НВО. Връстниците им от София ги изпреварват с няколко точки. По български език и литература средният успех е 60,24 точки, който е с 6 точки по-висок от средния за страната. Учениците от София средно са изкарали 65,16 точки. Разликата в успеха по математика между Варна и София е..

публикувано на 02.07.24 в 16:15

Готвят основен ремонт на СУ "Неофит Бозвели"

Подготвят основен ремонт на СУ "Неофит Бозвели", какъвто не е правен от създаването на училището през 1981 година, съобщават от общинския пресцентър. Със средства от родители през годините само са освежени занималните на подготвителните групи.  През зимата температурата е на ръба на минимума за провеждане на учебни занятия, отоплителната инсталация има..

публикувано на 02.07.24 в 15:05

МРРБ отчете старт на основен ремонт и строителство на близо 145 км пътища

Строителство и основен ремонт на близо 145 км магистрални участъци и главни републикански пътища са започнати от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в мандата на служебното правителство от 9 април до края на юни. За по-малко от три месеца е възобновена работата по всички важни направления и всички приоритетни сектори в ресора на..

публикувано на 02.07.24 в 14:50

Седмокласниците правят сериозна крачка напред в резултатите от НВО по математика

Резултатът по НВО по Български език и литература за 7 клас е 54.60 точки. Има известен спад от 44 стотни спрямо миналата година, но тази цифра е в рамките на статистическата грешка. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, предаде БГНЕС. Можем да отчетем една успешна година като цяло, по-добрите резултати са резултат от..

публикувано на 02.07.24 в 11:15
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов за Николай Марков: След първия парламентарен ден този човек тотално се промени

"Бях принуден да се извинявам заради тези мои твърдения, че някои от нашите депутати може би по някакъв начин им е оказан натиск или са взели финансови средства, за да променят своето становище по темата – това, което изказахме по време на изборите. Имам запис с полк. Николай Марков и Дарин Георгиев, които казват, че ще гласуват за програмно правителство..

публикувано на 02.07.24 в 09:10