Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Хмм...

Снимка: Ани Петрова

Изборната тема още не е отшумяла, а това е добър повод в рубриката „Лесна работа“ да се включим в голямото мислене с някои скромни разсъждения по отношение на обществената хармония.

Ние – избирателите отдавна сме наясно, че пари няма, цените се качват, данъците са недостатъчни, минималната работна заплата трябва да се повишава, за да се увеличават осигурителните вноски и всичко лошо расте, а доброто се крие в урните на следващите избори. Може тук-таме да са ни останали някакви претенции, но разбираме, че е по-здравословно просто да ги преглътнем, за да не губим излишно своето безсмислено време и безценното време на избраниците си. Изглежда сме постигнали пълна обществена хармония.

Само ние – добрите стари избиратели разбираме и дълбоко ценим избраниците си, които от важни срещи, тържества, коктейли и събития нямат време дори да се огледат. Нямат време за личен живот, докато денонощно коват светлото бъдеще и уреждат важни държавни дела с мъчителни и титанични усилия по яхти, джакузита, вили и спа-центрове. Знаем, че страничните ефекти на тази нечовешка борба за налагане на изключителни идеи и политики, обикновено се проявяват в аромат на стогодишно уиски, удоволствен блясък в очите и приятно шумолене на банкноти. Приемаме тези утвърдени исторически ценности с разбиране.

Нашите кротички делнични подвизи се свеждат до това всяка вечер да сядаме пред телевизора в очакване на добри новини. Вместо тях ни залива информация за скандали, поскъпване, престъпления и други нелицеприятни неща. Въздишаме тъжно и за утеха преминаваме към чуждестранните канали. Поне да погледаме добрите новинни на чуждите избиратели.

Ние сме като добрата стара съпруга, която при вида на биреното коремче и гневното изражение на мъжа си, в търсене на нещо хубаво, се фокусира в чаровните му правилно оформени уши. Така и ние с тъжно примирение откриваме, че някои наши избраници може и да не вършат полезни неща, но по-добре така, защото има други, които откровено са вредни. Има и трети – те пък не са супер смислени, но поне говорят приятно. Човек винаги трябва да открива доброто и да се концентрира върху него. Това прави деня по-спокоен и света по-симпатичен.

А избаниците ни? Малко са като Сатоши Накамото, само че наопаки. За него знаем, че е създал нещо уникално, т. е. доказал се е, но никой не дава категоричен знак да го е виждал, така че по отношение на съществуването му информацията е доста мъглява и неясна. За избраниците ни се знае, че ги има, предизборно ги виждаме и ги чуваме силно-силно. Особено, когато си спретват скандали. Обаче продуктът изглежда неопределен и неясен.

А след като толкова години ни повтарят едно и също, не че нямаме нови въпроси, но подозираме отговорите, предвиждаме резултатите, не вярваме много-много, не се измъчваме с детайли, като цяло - отминаваме с отегчение. За съжаление обикновено настъпва моментът, в който почти всички следващи заприличват на онези преди тях. Процесът понякога е мъчителен, а резултатът – подозрително еднакъв. Въпросът е: „Докога ще правим едно и също в очакване на различен резултат?“.

Все пак времето е ограничен ресурс.

Добре е да го ценим и да го ползваме по подходящ начин.

Автор: Даниела Иванова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

София Колева, която има пет именици в семейството си: Здраве за всички!

Православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София. Имениците, на които можем да честитим днес, са много, но в семейството на общинския съветник от ПП-ДБ във Варна София Колева денят е изключително специален, защото празнува не само тя, но и много от нейните близки. "Днес празнуваме: моята майка Любка и..

публикувано на 17.09.24 в 16:30

Варна ще отбележи 116 години от Независимостта (програма)

Община Варна организира тържественото честване на 22 септември – Независимостта на България. Отбелязването на 116 години от историческото събитие включва военен ритуал по издигане на националното знаме на Република България и молебен. Програмата ще продължи с празнично хоро с Фолклорен ансамбъл „Варна“. Тържественото честване е от 10 часа на 22..

публикувано на 17.09.24 в 14:05

Варненци могат да се включат в заснемането на видеа за опазване на околната среда

Мотивиращи видеа, които да насочат вниманието към опазването на околната среда, могат да заснемат хора на различни възрасти във Варна. Идеята е на Фондация „Академия за рециклиращо изкуство“, която кани варненци да участват в безплатните срещи, които ще се проведат в няколко поредни съботи и в които ще бъдат изработени клиповете. Целта е да..

публикувано на 17.09.24 в 10:50

Почитаме светите Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Днес църквата почита паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на християнските добродетели, чиито имена носят те. Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим е живяла една благочестива жена, християнка. Тя се казвала София и имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели - Вяра, Надежда..

публикувано на 17.09.24 в 07:00

16 септември във Варна: Говорят първокласниците

Новата учебна година беше открита във Варна, а безспорно денят беше най-вълнуващ за първокласниците. 3 146 деца прекрачиха за първи път прага на 37-те общински училища в морската столица. Как си представят обучението, какво им харесва в училище, научили ли са си първите стихотворения, с които участват в откриването на учебната година? Даниела..

публикувано на 16.09.24 в 16:48

Отличничката Ханна Иванова: Всичко се постига с много учене, а трудът винаги се отблагодарява

Ханна Иванова е осмокласничка в Първа езикова гимназия във Варна. Тя е приета с най-висок успех в осмите класове в специалността с немски и английски език. Отличните оценки се постигат с много учене и труд без почивка, обобщава Ханна. А трудът, допълва тя, винаги се отблагодарява. Ученичката от днес знае, че иска да продължи образованието си в чужбина..

публикувано на 16.09.24 в 16:40

Лесна работа: Училище

И ето го следващото начало! Ваканцията се отдалечава с тихи стъпки по брега. Бяла шапка, синя панделка, шарена раничка, от която се подават весели летни спомени... Боси крака оставят кратки следи по мокрия пясък... Всичко, характерно за една чудесна ваканция, която си тръгва. Плюс слънчеви очила и настроение. Да, и лека носталгия в..

публикувано на 16.09.24 в 15:30