Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деница Сачева: Имаме сходство в програмите с ДПС

Снимка: БГНЕС

Започна срещата на представителите на ГЕРБ-СДС и ДПС в Народното събрание за съставяне на правителство. 

От страна на ГЕРБ-СДС преговорният екип е воден от Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян.

От страна на ДПС дойдоха: Йордан Цонев, Искра Михайлова, Станислав Анастасов, Ертен Енисова, Елван Гюркаш и Байрам Байрам.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи в петък, че няма да участва в разговорите с представителите на политическите сили в новия парламент, като обяви, че излъчва преговорен екип, представляван от трите дами, които участваха и в преговорите за несъстоялата се ротация в миналия мандат.

Хората очакват от нас резултати и работа в полза на техния дневен ред. Нямаме право да губим повече времето на гражданите. Това каза Деница Сачева от преговорния екип на ГЕРБ-СДС в края на срещата им с ДПС в парламента в търсене на правителство за споделената отговорност. 

ГЕРБ-СДС получи отказ за среща от ПП-ДБ и от "Възраждане", припомни Сачева.

Тя отбеляза сходството в програмите, които имат с ДПС. "По отношение на основните приоритети, свързани с Шенген, Еврозоната, ясни политики за пазара на труда, образование и модернизация и развитие на страната, от отношение на отбрана, съдебна реформа и борбата с корупцията", каза Сачева след края на преговорите, които се проведоха в сградата на Народното събрание.

Новоизбраният депутат от ГЕРБ-СДС отбеляза, че на 9 юни избирателите ясно са казали, че трябва да има политика на съгласие.

Получихме много ясен знак и сигнал от хората, които гласуваха, че нашият проевропейски избор се препотвърждава, добави тя.

Безспорен приоритет и на двете партии е членството в еврозоната. Ще работим затова България да има устойчиви публични финанси. Добре е да има чуждестранни инвестиции, да има законодателни промени, които да премахнат пречките пред чуждестранните инвеститори, заяви Теменужка Петкова.

Капиталовата програма, която направихме заедно и общините кандидатстват по тези проекти, е изключително добра крачка напред. ДПС имат конкретни предложения за привличането на чуждестранни инвеститори, това ще го обсъдим също, посочи Петкова.

Рая Назарян добави, че имат еднакво виждане с ДПС за антикорупционната реформа. Първа задача да се внесат правилата за избор на членове на Комисията за противодействие на корупцията. След това изцяло нов закон за отнемане на незаконно придобито имущество, добави Назарян.

Ние сме на единна позиция с ДПС за справедливост от обществото в съдебните процеси, граждански и наказателен, да се намерят мерки за ускоряване на тези процеси, за да има бързи решения и присъди. Имаме виждане за изцяло нов Наказателен кодекс, уточни Назарян. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Улица или offroad трасе е ул.„Сирма войвода“? (ВИДЕО)

Участъкът от ул. „Сирма войвода“ в кв.“Свети Никола“, който ще се ремонтира, е дълъг 1,4 км., според Google maps. Подобните български навигационни програми отказаха да предложат маршрут по тази улица и алтернативата им е да заобиколите с около 800 метра, за да стигнете от ул. „Арх. Манол Йорданов“ /Траката/ до ул. „Д-р Борис Окс“...

публикувано на 04.07.24 в 16:52

Засега няма прекратени договори на фармацевти със здравната каса във Варна

Към днешна дата няма постъпили заявления от управители на аптеки за предсрочно прекратяване на договорите с РЗОК-Варна. Това съобщиха за Радио Варна от институцията. Оттам уточниха, че предизвестието може да бъде оттеглено в рамките на 30 дни от неговото подаване. Варненските аптеки протестират днес и утре Припомняме, че фармацевтите започнаха..

публикувано на 04.07.24 в 16:39

ВиК приключват през юли работа около Терапията, ремонтът на околовръстното готов до 15 септември

Ремонтът на бул. „Христо Смирненски“ може да завърши изцяло до 15 септември, включително и с полагането на най-горния износващ слой на асфалтовата настилка. Ускоряването на строително-монтажните работи по т.нар. околовръстен път се налага заради затрудненията, които ежедневно срещат пациентите и служителите на УМБАЛ „Св. Марина“. Входът и изходът на..

публикувано на 04.07.24 в 16:30

Пречиствателна станция Албена, свлачище край Двореца, бездомни кучета и футбол - част от темите на сесията в Балчик

Проектът за дълбоководно заустване след пречиствателна станция за отпадъчни води Албена се внася за приемане от Националния експертен съвет. Решението на Общинския съвет в Балчик от днес е продиктувано от писмо на МРРБ, в което се уведомява, че са за разработени регионални прединвестиционни проучвания, включващи техническа и икономическа документация..

публикувано на 04.07.24 в 16:24

Кои училища във Варна са в челните редици според резултатите от НВО

От 8 до 10 юли ще се подават заявленията за първото класиране за прием в гимназиите. Варненските седмокласници извоюваха второто място в страната по резултати на НВО. Връстниците им от София ги изпреварват с няколко точки. По български език и литература средният успех е 60,24 точки, който е с 6 точки по-висок от средния за страната. Учениците от София..

публикувано на 04.07.24 в 16:10

Освободиха заместник-областните управители на Варна

И двамата заместник-областни управители на Варна Изабела Иванова и Огнян Рачев са освободени от длъжност с ъс заповед на служебния премиер.  Единият от двамата нови представители на държавата ще бъде официално обявен в понеделник, съобщиха за Радио Варна от пресцентъра на областната управа. В момента страницата на Областна..

публикувано на 04.07.24 в 16:07

Тежка катастрофа със загинал между Калиманци и Доброглед

Пътник загина при тежка катастрофа на Т- образното кръстовище между селата Калиманци и Доброглед. По първоначални данни причината за възникване на пътния инцидент е отнето предимство от водач на джип, който удря другия автомобил. Шофьорите и още един от пътниците са откарани в болница, съобщиха от пресцентър на полицията във Варна.

публикувано на 04.07.24 в 15:48