Мениджмънт на туризма и развлекателния бизнес и Мениджмънт на хотели и ресторанти са двете специалности, които конкурентно поддържа и развива Колежът по туризъм към ИУ-Варна. Новост в обучението са кулинарните мастър класове, които провежда със студентите победителят в последното издание на кулинарния телевизионен формат Мастър шеф Марианна Александрова. Тя е доктор по икономика и преподавател по „Маркетингови комуникации“ в Колежа. За работата й със студентите и възможностите на Черноморието ни като кулинарна дестинация тя разказа при гостуването си в Радио Варна.
Посланието ми към студентите е, че трябва да възприемат тази работа като лична мисия. И да осъзнаем, че ние като кадри отговорни да предоставяме туристически услуги, влияем на цялостния имидж на страната. Независимо дали са сервитьори, бармани, готвачи или мениджъри. Аз смятам, че България предлага един доста качествен туристически продукт, но туристическата политика и към настоящия момент геополитиката са в такава ситуация, че страдат туристопотоците в страната.
В Испания например, паелята е ястие-символ на страната, но в различните й краища тя се приготвя по коренно различен начин. Затова е добре и у нас всеки регион на изпъква със своята кулинарна индивидуалност. Разговаряла съм с колеги в Созопол, там имат уникални ястия, които се отличават от тези във Варна. независимо, че е малко над 200 км. по дължина нашето Черноморие предлага много уникални ястия и продукти, които трябва да промотираме.
За мен най-вкусната риба в света е черноморският калкан. И калканът и трицоната са морски дарове, които имаме и можем да представяме в изключителни гурме рецепти с местен вкус, категорична е Александрова.
Изключително съм щастлива да насоча и усилията си към повишаване на кулинарната култура на студентите. В Колежа по туризъм-Варна учебните планове по кулинарните дисциплини са актуализирани, изучаваме доста съвременни техники за приготвяне на ястия, национални кухни. Всяка седмица със студентите имаме мастър класове и у много от тях вече има пламък за развитие в тази посока, както у нас, така и в чужбина. Това ме прави много щастлива и се моля повечето от тях да ме надминат дори.
Като цяло мисията ми е свързана с Колежа по туризъм - в момента разработвам проект за своя кухня, която да стане гастрономически хъб на града, в която да имат достъп и външни гости. По този начин ще можем да мотивираме студентите да демонстрират и да повишават кулинарните си умения. Стремежът ми е по-скоро към развитие на нашите кадри, отколкото към лични цели като кулинарен предприемач, сподели още победителката в Мастър шеф.
Подготвям книга с регионални рецепти
До края на лятото планирам да е готова черновата за книгата ми, която ще представя регионални рецепти, вкл. повлияни от глобализацията, промяната на вкусовете на местното население, защото в последните 100 г. ние доста сме еволюирали кулинарно и традиционни рецепти през нов прочит, сподели още Марианна Александрова.
Международният джаз фестивал „Варненско лято“ ще се проведе от 1 до 3 август в двора на Археологическия музей, съобщи за Радио Варна Вероника Вапирова, дъщеря на Анатолий Вапиров – основател на фестивала. Събитието започва в 20:30 часа. В рамките на тридневната програма любителите на музиката ще чуят 6 концерта. Както винаги, ще..
Август месец няма да се различава съществено от предходния – юли и ще е доста топъл и с изключително малко валежи, каза в интервю за Радио Варна Венета Тодорова, ръководител „Прогнози“ в НИМХ-Варна. Ще е горещо, като второто и третото десетдневие се очакват температури на въздуха до 39 градуса, особено около 20-23 август. Температурата..
Графит, посветен на пожарникарите, е изобразен на трафопост във варненския квартал "Вл. Варненчик". В контекста на пожарите, обхванали различни градове в страната, от сдружение "Българско графити училище" решава чрез изкуство отдават почит към огнеборците, рискуващи всекидневно живота си. Артистите Дамян Николов и София Тарасенко разказват..
Балчиклията Симеон Нейчев - Вибути с първа изложба "ОТВЪД ЗВЕЗДИТЕ В СЪРЦЕТО". Мястото е "Учебен център по изкуства", до главния горен вход на Двореца в Балчик и може да се види от 2 до 16 август, откриването е на 2 август от 18.00 часа. Срещата ще започне с кратка беседа за изкуството и медитацията, последвана от концерт с медитативна музика,..
През август морето се променя и става опасно, припомня спасителят Стефан Калинков, който допълни, че по това време се появява т.нар. мъртво вълнение, а явлението е често срещано. Където има мъртво вълнение, няма вълна, така хората се подлъгват и влизат в капана на теченията, които дърпат навътре, обясни спасителят. Най-много опасности крият зоните около..
По сигнал на граждани Радио Варна направи проверка на фактите, свързани с инвестиционното намерение за застрояване на терен от 175 декара във варненския район „Аспарухово“. За Радио Варна кметът на района Ивайло Маринов припомни, че теренът е регулиран с ПУП, утвърден през 2007 година, а е „изваден“ от така наречената „червена зона“, свързана с..
Не е случайно, че рибите присъстват в изработените скулптури от Иван Сутев, директор на Музея на мозайките в Девня, тъй като е родом от Несебър. В почивните месеци Сутев се занимава с дърворезба. Иван Сутев завършва Котленската художествена гимназия през 1982 г и оттогава дърворезбата е негово хоби. „За съжаление вече годините и зрението..