Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Буферни паркинги и еднопосочно движение ще компенсират намалените паркоместа в кв. „Чайка“?

Снимка: Община Варна

Буферни паркинги на тревна фуга по протежението на булевардите „Васил Левски“ и „Княз Борис I“, както и еднопосочно движение между блоковете са сред потенциалните решения на въпроса за намалените паркоместа вследствие на подготовката за въвеждане на „Зелена зона“ в кв. „Чайка“. Това стана ясно след поредна среща на ръководството на Община Варна и експерти по градоустройство в администрацията днес, участващи в работна група, сформирана от кмета Благомир Коцев.

Предложенията ще бъдат представени пред граждани на кв. „Чайка“ в понеделник, 1 юли, от 17:30 ч. в зала „Пленарна“ на Община Варна, съобщават от общинската пресслужба.

От администрацията напомнят, че преди физическото въвеждане на новите съоръжения и регламенти, първо трябва да се запознаят гражданите, да се направят изменения в Плана за организация на движението, а също и да се представи проект за финансиране в Общинския съвет.

Всичко това ще отнеме известно време, но важното е, че решение има, заяви кметът Коцев в обобщение на възможните корекции на „Зелената зона“ в кв. „Чайка“. Става дума за превръщане на част от разделителните ивици между локалните платна и булевардите, опасващи квартала, в помощни паркинги към „Зелена зона“, поясни Димитър Кирчев, директор на дирекция „Контрол и санкции“ в Община Варна. Другото ни решение е въвеждане на еднопосочно движение между блоковете, което ще ни позволи да усвоим части от платното, за да обособим допълнителни паркоместа между сградите, допълни той.

Настоящото ръководство на Община Варна завършва реализацията на проекта за „Зелена зона“. Това е един наследен от предходното управление проект. Правим ревизия там, където това е възможно, но за съжаление процесът не може да започне отначало, обясни Коцев по-рано днес по време на редовна сесия на Общинския съвет. По време на заседанието той поясни, че още в понеделник следващата седмица ще се проведе публична дискусия със заинтересованите граждани, за да се чуят техните съображения и предложения, така че броят на паркоместата в зоната да бъде максимално оптимизиран.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна отбелязват 140 години Осми пехотен приморски полк

140 години от създаването на варненския Осми пехотен приморски полк ще бъдат отбелязани в 10 часа. Годишнината ще бъде почетена с церемония по полагане на венци и цветя и военен ритуал пред портал-паметника на Осми пехотен приморски полк. Организатори са национално дружество „Традиция“ и Военноморските сили със съдействието на Община Варна...

публикувано на 12.10.24 в 08:31

НСОРБ връчва награди в Радио Варна

Националното сдружение на общините /НСОРБ/ ще отбележи Деня на българската община и местното самоуправление на 12 октомври в Арт салона на Радио Варна. В 11 часа ще бъдат обявени победителите в тазгодишното издание на Националния младежки конкурс „Аз за моята община: един проблем – едно решение“.  Ще бъде връчена наградата на НСОРБ в категория..

публикувано на 12.10.24 в 08:10

Очакват се дъжд и захлаждане

През денонощието през района ще премине добре изразен в температурно отношение студен атмосферен фронт. Облачността ще бъде значителна с краткотрайни валежи, относително по-интензивни над Североизточна България. Вятърът още към полунощ, първо в Дунавската равнина, ще започне да се обръща от запад-северозапад, ще се усили чувствително и..

публикувано на 11.10.24 в 18:03

WWF: Изгубили сме 73% от популациите на гръбначни животни в дивата природа

Най-притеснителен е спадът на биоразнообразието в Латинска Америка и Карибския район, където наблюдаваните популации от диви животни са намалели с цели 95%.  Докладът на Световния фонд за дивата природа-WWF, публикуван преди няколко дни, е изготвен чрез индекса „Жива планета“ (LPI) от WWF и Лондонското зоологическо..

публикувано на 11.10.24 в 16:00

Чистотата, ремонтите и градската среда са сред темите, които граждани обсъдиха с кмета на Варна

Чистота, ремонтите, градската среда и имотни казуси бяха сред темите, които граждани обсъдиха с кмета Благомир Коцев по време на редовната му месечна приемна. Както обикновено, редовните срещи на варненци с кмета преминаха при засилен интерес. Голяма част от въпросите, които местните жители поставиха, бяха свързани с преписки за прекратяване..

публикувано на 11.10.24 в 15:48

Европрокуратурата обвини бивш кмет на Варна и още трима за измама с ремонта на пристанище "Карантината"

Офисът на Европейската прокуратура в София повдигна обвинения срещу бившия кмет и бившия областен управител на Варна - Иван Портних и Стоян Пасев, както и на двама официални представители от Изпълнителна агенция "Морска администрация" във връзка с разследване на докладвана от ОЛАФ за вероятна измама за реконструкцията на пристанище...

публикувано на 11.10.24 в 13:26

Благомир Коцев: Ръководството на „Градски транспорт“ не обяснява защо се правят съкращения в дружеството

Община Варна дава близо 30 млн. лв. годишно за заплати и други разходи за градския транспорт. Много е важно тези пари да отиват за добри условия на труд и добри заплати. Имали сме срещи със синдикатите – КНСБ и КТ „Подкрепа“, но искам да чуя лично вас, без посредници. Принципал на дружеството е Общинският съвет, който назначава съвета на..

публикувано на 11.10.24 в 13:19