Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваха хакера "Емил Кюлев"

21-годишен хакер, който се представя в онлайн пространството с псевдонима Емил Кюлев, е привлечен като обвиняем и задържан за срок до 72 часа във връзка с нерегламентиран достъп до информационни системи на десетки държавни институции, търговски банки и застрахователни компании. Това съобщават от Софийската градска прокуратура, предаде Силвия Великова от Българското национално радио.

Установено е, че достъпът до данните е осъществяван в периода от март 2020 г. до януари тази година.

Точният период, в който е действал хакерът, е март 2020  - януари 2024 година, а обект на негов интерес са били над 50 институции, банки, застрахователни компании и други български и чужди юридически лица.

Вчера при съвместна акция на следователи от отдел "Киберпрестъпления" на Национална следствена служба и  служители на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" в МВР, са извършени претърсвания в над 20 адреса в цялата страна. На един от адресите е задържан и младият мъж, който по информация на БНР се казва Теодор Илиев. 

Иззета е компютърна техника, включително и персонален лаптоп, който арестуваният се е опитал да унищожи.

Повдигнати са му обвинения за компютърни престъпления  и за унищожаване и повреждане на чужда вещ. Предстои възлагането на експертизи на иззетата техника.

Извършени са разпити на свидетели. Прокуратурата ще иска от съда да бъде оставен за постоянно в ареста.

Хакерът "Емил Кюлев" влезе в публичното пространство месец преди убийството на Алексей Петров, когато се похвали, че е получил достъп и разпространил в интернет данните на над 2 милиона клиента на компанията "Лев инс".  В придружаващ текст той заявява, че разполага със записи и други материали, уличаващи бившата барета и планира да ги разпространени до медиите.

В последното си интервю за предаването "Политически НЕкоректно" Алексей Петров заяви, че знае кой стои зад името Емил Кюлев, както и хората, с които работи.

"Когато е необходимо, ще го обясня на компетентните органи. Това е имитация на хакерска така. Кюлев се използва, за да се създаде усещане за несигурност в обществото. Той обаче не може да излезе на светло, защото ще му стане още по-тъмно - ще влезе в затвора",  каза Петров, квалифицирайки действията на хакера като "кибертероризъм".

"Имам данни за политическите мотиви и за връзка с предстоящите местни избори" допълни на 16 юли Алексей Петров. 

Точно месец по-късно бившата барета беше показно разстрелян.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Военна техника се включи в гасенето на пожар в Балчик

Два екипа на балчишката пожарна и военна техника успяха да загасят пожара в сухи треви, възникнал в късния следобед днес в района на надписа Балчик и летището.  Огънят е овладян за час и половина, каза началникът на противопожарната служба Стелиян Стойчев. Няма пострадали.  Това е първият пожар на това място за тази година, след като се..

публикувано на 02.07.24 в 18:49

Двама маскирани мъже ограбиха магазин във Варна

Въоръжен грабеж е извършен в магазин за хранителни стоки във Варна. Двама маскирани мъже нахлули в търговския обект и заплашили касиерката с пистолети, предаде БНТ. Крадците са взели дневния оборот и тютюневи изделия от магазина. Служителката е стресирана, но не е пострадала. Маскираните мъже нахлули в денонощния хранителен магазин малко след 22..

публикувано на 02.07.24 в 17:45

Варненските седмокласници на второ място в страната по резултати на НВО

Варненските седмокласници извоюваха второто място в страната по резултати на НВО. Връстниците им от София ги изпреварват с няколко точки. По български език и литература средният успех е 60,24 точки, който е с 6 точки по-висок от средния за страната. Учениците от София средно са изкарали 65,16 точки. Разликата в успеха по математика между Варна и София е..

публикувано на 02.07.24 в 16:15

Готвят основен ремонт на СУ "Неофит Бозвели"

Подготвят основен ремонт на СУ "Неофит Бозвели", какъвто не е правен от създаването на училището през 1981 година, съобщават от общинския пресцентър. Със средства от родители през годините само са освежени занималните на подготвителните групи.  През зимата температурата е на ръба на минимума за провеждане на учебни занятия, отоплителната инсталация има..

публикувано на 02.07.24 в 15:05

МРРБ отчете старт на основен ремонт и строителство на близо 145 км пътища

Строителство и основен ремонт на близо 145 км магистрални участъци и главни републикански пътища са започнати от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в мандата на служебното правителство от 9 април до края на юни. За по-малко от три месеца е възобновена работата по всички важни направления и всички приоритетни сектори в ресора на..

публикувано на 02.07.24 в 14:50

Седмокласниците правят сериозна крачка напред в резултатите от НВО по математика

Резултатът по НВО по Български език и литература за 7 клас е 54.60 точки. Има известен спад от 44 стотни спрямо миналата година, но тази цифра е в рамките на статистическата грешка. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, предаде БГНЕС. Можем да отчетем една успешна година като цяло, по-добрите резултати са резултат от..

публикувано на 02.07.24 в 11:15
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов за Николай Марков: След първия парламентарен ден този човек тотално се промени

"Бях принуден да се извинявам заради тези мои твърдения, че някои от нашите депутати може би по някакъв начин им е оказан натиск или са взели финансови средства, за да променят своето становище по темата – това, което изказахме по време на изборите. Имам запис с полк. Николай Марков и Дарин Георгиев, които казват, че ще гласуват за програмно правителство..

публикувано на 02.07.24 в 09:10