Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко опасни са кърлежите и с всеки ли можем да се заразим с Лаймска болест?

През пролетно-летния период популацията на кърлежи се увеличава, особено в извънградските горски и тревни площи, които не се обработват така, както в градски условия. Не е изключено да станем гостоприемник на кърлеж и в градска среда, но случаите са сравнително по-малко. Това каза за Радио Варна Мария Иванова - главен експерт в РЗИ - Варна. Причината е, че в града териториите се обработват по график, докато в извънградските площи, където хората ходят няма такъв контрол.

Хората не трябва да изпадат в паника и не трябва да се притесняват ако са били полазени или ухапани от кърлеж. Първото и основно, което трябва да направят е да не пипат кърлежа без ръкавици, поставени на ръцете, категорична е Мария Иванова. Второ - в никакъв случай забитият кърлеж не трябва да се маже с олио или други мазни течности. Така не му помагаме да излезе по-лесно, а напротив, дразним го повече и вероятността главичката с хоботчето да остане впито в кожата е по-голяма, добави Иванова. Изваждането трябва да става не с въртене на пинцета, а с подръпване. 

Що се отнася до евентуално заразяване с Лаймска болст, Мария Иванова отбеляза няколко важни неща, които всеки трябва да наблюдава ако е бил ухапан от кърлеж. Първо дали се е появило зачервяване, наподобяващо петно с център в него (като мишена). Ако имаме каквито и да е съмнения за заразяване с Лаймска болест, трябва да се направи серологично изследване след 20-30 дни за наличие на борелии - патогенни микроорганизми, които принадлежат към спирохетите. Заразяването с тази инфекциозна болест става само след ухапване от определен вид кърлежи, които са били носители на борелиите, подчерта Иванова. 


Борелиозата, или лаймската болест, е инфекциозно заболяване, което е предразположено към хроничност и рецидиви, засягащо кожата, нервната система, мускулно-скелетната система и сърдечната тъкан.Лаймската болест се появява при ухапване от заразен кърлеж. Борелиите проникват в тялото заедно със слюнката на паразита, навлизат в кръвта и лимфата, а заедно с тях и в други органи. Инкубационният период средно продължава 1-2 седмици, но понякога може да продължи от месец до няколко години.

Как да процедираме при съмнения за ухапване от кърлеж и ако сме се заразили с Лаймска болест - темата коментираме с Мария Иванова – главен инспектор в РЗИ Варна в прикачения звуков файл по-горе.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Национален екоклъстер беше учреден във Варна

Сдружение „Национален екоклъстер България“ беше учреден във Варна. Основната му цел е да обедини всички заинтересовани, които работят в областта на опазването на околната среда – личности, неправителствени организации, бизнес и местни власти. Това съобщи за Радио Варна Апостол Пенков, председател на новоучреденото сдружение. По думите му, освен..

публикувано на 18.07.24 в 09:42

ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат

ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат за създаване на правителство. Това обявиха на брифинг в парламента депутатите от парламентарната група, предаде БНР. На проведените вчера срещи по предложената от коалицията декларация за антикорупционно законодателство те получиха откази за подкрепа от ГЕРБ-СДС, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ". "Няма..

публикувано на 18.07.24 в 09:40

От днес е забранено косенето на трева и храсти в цялата страна

От днес на територията на цялата страна се забранява косенето на трева, машинното почистване и почистването на храсти в постоянно затревените площи и обработваемите земи на територията на цялата страна. Причината са високите температури и повишения риск от пожари при ползването на земеделска техника, предаде БНР . Заповедта на земеделския министър не..

публикувано на 18.07.24 в 08:49
архив

Тлеещо огнище се активира между стария път за София и АМ "Хемус"

Два екипа на Областната дирекция "Противопожарна и аварийна безопасност" са на стария път Варна - София, до местността Побити камъни, където между него и магистрала "Хемус" отново се е активирало тлеещо огнище.  Запалили са се изгнили дънери на дървета. Няма други активирани огнища, през нощта също е имало задимяване в района на магистралата, но..

публикувано на 18.07.24 в 08:32

Още предложения за ветрогенератори в Добруджа

Продължава засиленият интерес за поставяне на ветрогенератори или както ги наричаме разговорно - „перки“, в Добруджа. Преди около месец в предаването на Радио Варна „Пост фактум“ кметицата на Община Добричка Соня Георгиева съобщи, че ще организира местен референдум за намерението да се изградят ветрогенератори край 15 добрички села   - Тянево,..

публикувано на 18.07.24 в 06:51

Отново ще е много горещо

30 градуса е най-високата температура на въздуха измерена тази сутрин точно в 6 часа в Източна България и карй морето. Отчетена е на нос Емине. 29 градуса е на нос Калиакра, 28 във Варна, където атмосферно наляганее 1012 хПа – малко по-високо от средното за месеца, слабо ще се колебае , относителната влажност на въздуха е 51%. 26 градуса..

публикувано на 18.07.24 в 06:20

Адресите без ток

На 18.07.2024 от 08:30 ч. до 14:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Детелина. На 18.07.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, са..

публикувано на 18.07.24 в 05:00