Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

2
Снимка: Румен Сарандев

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода. Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море. Това каза доц. д-р Виолин Райков от Института по океанология. Всичко това води след себе си различни ефекти, които ние учените определяме като стрес екология, обясни той. По думите му най-засегнати са организмите в крайбрежната зона, особено в по-плитките райони

Черно море се характеризира с ясно изразен термоклин, т. е. съществува рязка граница в определена дълбочина, в която температурата е постоянна - между 8-9 градуса през цялата година, каза още специалистът.

Трудно може да се докаже какво оказва по-голямо влияние на организмите - климатичните промени или замърсяването например, посочи ученият. Живите организми са подложени на всякакъв вид стрес, един, от които е риболовът, изобщо човешката дейност като замърсители и не на последно място и микропластмасата, обобщи Райков.

Най-облагодетелствани са организмите, които се придвижват бързо. По-големи риби и млекопитаещи успяват да се спасят като мигрират във вътрешността на морето, където температурата е по-ниска и благоприятна за тяхното съществуване. По-уязвими са организми, които водят прикрепен начин на живот. С повишаване на температурата кислородът във водата намалява и води до свръхразвитие на фитопланктон. При "цъфтеж" - през деня микроводораслите произвеждат кислород, но вечер го консумират. Така се получава ефектът на хипоксия - рязко намаляване на кислорода. В следствие на това прикрепените и по-ниско подвижните организми умират. Т.нар. замори се наблюдават рано сутрин (след като кислородът е бил изчерпан вечерта), през юли и август - масово рибите са с обърнати кореми, в повечето случаи са омаломощени или мъртви. Наблюдавали сме ги в крайбрежните райони и във Варненското езеро. Това е ефект, който се наблюдава всяка година в прегрятите райони, отбеляза ученият. 

Промененият цвят в изумрудено синьо цвят на Черно море, който видяхме преди около месец на снимки на НАСА, беше потвърден от колегите тук. Той се дължи на един вид фитопланктон "Емилияния хукслери", която при цъфтеж и след пречупване на светлината придава този цвят на морето. Това е нещо, което се е случвало и преди, най-вече в северозападната част на Черно море, където се вливат  Дунав, Днепър и Днестър. Трите големи реки внасят огромно количество органична материя в морето и го "наторяват" в различни съединение, обясни доц. Райков.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:


По публикацията работиха: Елисавета Илиева, Мариела Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Новият наставник на БК "Черно море-Тича" Георги Давидов: Когато всички сме обединени, нещата се получават

Новият наставник на баскетболния тим на "Черно море-Тича" Георги Давидов вече е във Варна и работи по селекцията на тима.  Отборът се събира за официална първа тренировка на 26 август. Новите сигурни двама са Николай Стоянов и Цветомир Чернокожев, които идват от „Спартак“-Плевен. Чакат се и двама американци, съобщи за Радио Варна Давидов. В момента..

публикувано на 23.08.24 в 08:00

Художничката Светла Косева: Варна все още носи духа на Belle Époque

В празничния ден на Варна – 15-ти август, в галерия "Ларго" се откри самостоятелна изложба живопис на Светла Косева. Варненката представя 14 живописни платна, повечето създадени специално за представянето ѝ в родния ѝ град. Косева е позната на публиката със своя класически, импресионистичен рисунък, с пастелната, изчистена палитра, с композициите,..

публикувано на 22.08.24 в 08:00

Младият скулптор Мартиан Табаков за опитите да разкрие свойствата на звука

Младият скулптор Мартиан Табаков показва на варненска публика звука "Преди музикалните инструменти" в едноименна изложба. Музикалните му скулптури демонстрират естественото взаимодействие между материалите. Творческата му амбиция успява да извади от метална фуния духа на Алпите с наподобяващи тонове от алпийски рог. Скулптурите си разработва от..

публикувано на 21.08.24 в 08:40

Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER): Не можеш да угодиш на всички

Интервю с Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER) По-малко от две седмици ни делят от седмия "Running Free Festival". Подробностите – накратко - 30-31 август, къмпинг "Стринава“, Дряново. Двудневното мероприятие ще бъде закрито с концерт на дет пионерите BENEDICTION. С помощта на организаторите от HMC "Metal Force" специално интервю за „От..

публикувано на 21.08.24 в 07:30

Даяна Иванова: Виетнамците са постоянно забързани, но винаги намират време за приятел, за разходка, за почивка...

Фотоизложбата "Простор по виетнамски" е подредена до 22 август в пространството за култура и обучение "Аморфа" на ул. "Драган Цанков" 10 във Варна. Неин автор е виетнамистът Даяна Иванова, куратор е фотографът Михаела Аройо. Експозицията е част от обучителната програма на Фондация "Аморфа", която има за цел да подбере с конкурс младежи на..

публикувано на 20.08.24 в 08:15

Dire Straits Legacy: Автентичността е нещото, което издържа проверката на времето

Рок легендите от Dire Straits Legacy бяха част от първия фестивален ден на Breeze by Exit във Варна. Празничният концерт събра хиляди край Пантеона.  Групата е в състав  Алън Кларк (кийборд),  Тревър Хорн (бас),  Дани Къмингс (барабани),  Фил Палмър и Джак Сони (китари),  саксофонистът Мел Колинс (член на King Crimson, свирил с Нопфлър,..

публикувано на 19.08.24 в 12:10
Тома Белев

Тома Белев: ГЕРБ и ДПС правят нов опит за премахнат обжалването на втора инстанция по дела, свързани с ОВОС

Липсата на кворум вчера провали гласуването на първо четене на промените в Закона за опазване на околната среда. Те са внесени от депутатите от ГЕРБ и ДПС Делян Добрев и Станислав Анастасов и целят премахване на възможността за обжалване на втора инстанция по дела, свързани с оценката на въздействие върху околната среда (ОВОС) и екологична..

публикувано на 16.08.24 в 06:38