Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква чества паметта на света мъченица Юлия

На 16 юли Православната църква чества паметта на света мъченица Юлия. 

Св. Юлия била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите ѝ били християни и ѝ дали християнско възпитание. Когато персийците покорили Картаген, те отвлекли много народ. И малката Юлия била между пленниците. Купил я някой търговец езичник в Сирия. Много настоявал търговецът да се отрече тя от Христовата вяра и да стане едноверна с него. Юлия не се съгласила и той я оставил на мира.

Веднъж търговецът отишъл на остров Корсика по работа, като взел със себе си и Юлия. Жителите на острова имали тогава голям езически празник. Като видели, че Юлия не взема участие в поклонението на идолите, и като узнали, че е християнка, подложили я на ужасни мъки и най-после я разпнали на кръст. На кръста Юлия предала Богу душата си. Това станало през ІV век.

Според народните вярвания в продължение на три дни – 15, 16 и 17 юли – не се ходи на нива, не се работи, не се пали пещ и не се пече хляб. Неспазването на тези забрани води до пожари и градушки.

16-годишната именичка Юлия, ученичка в Националната гимназия за древни езици и култура. От разказа си за мъченическия подвиг на светицата момичето достига до обобщения за характера на съвременния човек, затворен егоистично в себе си, за да обори на финала мисълта на Жан Пол Сартр "Адът – това са другите".

На 16 юли имен ден празнуват Юлия, Юлиян, Юли. Честит празник!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без клетки за телета призовават от "Невидими животни"

Десетима влиятелни българи избраха да се поставят на тяхно място и да споделят света през очите им, a после да изразят с думите си призива на над 32 000 българи – да сложим край на клетките за телета в животновъдството. Мини филмът “Моля ви, пуснете ме!” е част от кампанията “Клетките са кошмар” на организацията “Невидими животни” за забрана на..

публикувано на 23.08.24 в 11:05
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Дългогодишен спасител на плажа: Жеги като през този сезон не помня...

Жеги като тези през сезон 2024-та не помня. Това коментира за Радио Варна Иван Сотиров, който вече три десетилетия се е отдал на тази професия. През годините Сотиров е срещал всякакви хора, но допълва, че днес туристите са по-малко дисциплинирани. Самият сезон върви някак странно, обобщава спасителят. По думите му, в момента морето е спокойно, няма го..

публикувано на 23.08.24 в 10:05

Най-дългата вечеря тази събота в Аспарухово

Десетото поредно издание на "Най-дългата вечеря на плажа" на 24-ти август. Чуйте още в репортажа на Ваня Славова: По традиция събитието ще се състои на Аспаруховия плаж с разнообразна музикално-артистична програма:  Орлин Горанов Долорес Естрада - Куба Поли Николова Балет Рикардо Марков шоу  Палячи Балетна школа за принцеси Ансамбъл..

публикувано на 23.08.24 в 09:06

Европа отдава почит на жертвите на тоталитарните режими

На 23 август Европа отдава почит на жертвите на национал-социалистическия, комунистическия и други тоталитарни режими.  23 август е датата, на която министрите на Хитлер и на Сталин, Рибентроп и Молотов подписват Пакта за ненападение, познат повече като Пакт за подялба на Полша и на трите балтийски републики. Предложението за датата е внесено от..

публикувано на 23.08.24 в 08:44

Бебе леопард е най-новият обитател във варненския зоопарк

Леопардчето, родено през юли във Варненския зоопарк, днес вече е направило своята първа официална разходка.  Бебето леопард е момиче, родено е приблизително 700 грама и 25 сантиметра, копие на майка си Киара.  "Не можем да обещаем, че на всяко посещение в зоопарка посетилите ще могат да я видят, тъй като тепърва започва да проявява..

публикувано на 22.08.24 в 19:36

Стридите на Кранево - целувка от русалка

Вече осем години работи първата ферма за култивирани стриди в България. Намира се на 700 метра от брега край село Кранево. Собственик е инж. Коста Петров.  Той е твърдо решен да докаже, че и у нас могат да се отглеждат морски деликатеси на световно ниво. Всичко за него започва като на филм, докато гледа по  "Дискавъри ченъл" как американците..

публикувано на 22.08.24 в 16:32

Охлюви по българевски

Милион и триста хиляди охлюви се развъждат във фермата за охлюви в каварненското село Българево. Стандартът е на 1 кв. метър да има по 300 охлюва. Това обяснява Пенчо Петков, родом от Тервел, който от 15 години е в този бизнес. Загубата при адаптацията на охлювите е около 50-60 хиляди броя на декар. Загуби има и при събирането им, докато израснат,..

публикувано на 22.08.24 в 10:36