Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради жегите: ВиК призова варненци да ползват разумно питейната вода

Засушаването и високите температури - все по-голям проблем за водоснабдяването във Варна и областта

Снимка: БГНЕС

„Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД призовава населението на Варненска област да използва разумно и само по предназначение питейната вода. 

Поради трайното засушаване, високите температури и липсата на валежи през летните месеци има значителен спад в нивото на подпочвените води, които захранват водоизточниците в голяма част от населените места в областта. „ВиК – Варна“ водоснабдява голяма част от общините Аксаково, Аврен, Дългопол, частично Провадия и Суворово, от подземни води, чрез каптажи, дренажи и шахтови кладенци, които генерират вода от плитки водоносни хоризонти и са в пряка зависимост от повърхностните води и валежи. Затова, при липса на вода на повърхността, при по-продължително засушаване, на каквото сме свидетели в последните години, нивата на подземните източници също спадат, поясняват от пресцентъра на дружеството. 

Недостигът на вода в тези водоизточници, които са 320 на територията на областта, е основна причина за намаленото водоподаване, главно през летния сезон. За да се ограничи ефектът от този недостиг, дружеството призовава за разумно и рационално използване на наличните водни ресурси – основно за питейно-битови нужди, а не за поливане, миене на лични автомобили, пълнене на басейни и др. дейности, които могат да се извършват с непитейна вода.

Бързата урбанизация и повишаването на глобалните температури правят достъпа до природни водоизточници все по-труден. Днес ¼ от света живее в райони на силен воден стрес. България и в частност Варна и областта, са богати на водни източници, но те не са неизчерпаеми. За ефективното им използване и набелязването на мерки за оптимизиране на организацията на водоползване от населението в общините от Варненска област предстои тематична среща между ръководството на „ВиК – Варна“ и кметовете от областта.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Плаж к.к.

Ваканционно селище "Албена" отбелязва своята 55-та годишнина

Както през последните 55 година, на всеки 24-ти август от далечната 1969 година, ваканционно селище "Албена" ще отпразнува своя рожден ден с празничен концерт и много изненади за своите гости и приятели.   Кулминация в програмата за отбелязване на годишнината ще бъде шоуто на знамения цигулар Васко Василев, което започва точно в 21:30 ч. на..

публикувано на 24.08.24 в 12:01

Девня празнува с богата програма няколко дена

Девня ще отбележи 55-ата си годишнина от обявяването си за град с четиридневна програма. Сред звездните изпълнители на празничния концерт са фолклорен ансамбъл „Варна“, кипърската звезда Аристос Константину & бенд, група „Тангра“ и фолкдивата Камелия, научи Moreto.net На 27 август се навършват 55 години, откакто селата Девня, Река Девня и..

публикувано на 24.08.24 в 11:56
Снимката е илюстративна.

Пожари избухнаха на остров Крит

Три нови пожара са избухнали на гръцкия остров Крит. Все още не е загасен и..

публикувано на 24.08.24 в 11:45
Паметникът на Свободата на вр. Шипка

Радев: Шипка е кръстопът на историческата ни съдба

Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината. Вече 147 години подвигът на българските опълченци е стожер на националната ни памет, на обичта към Отечеството, символ на възродения български дух и на саможертвата в името на свободата, това..

публикувано на 24.08.24 в 11:27

Един загинал при тежка катастрофа по пътя за ГКПП „Маказа“

Тази сутрин около 8.00 часа стана тежка катастрофа в района на село Първица, на главния път за ГКПП „Маказа“ , община Кирково. При инцидента са се ударили две коли. Една от тях е управлявана от 86-годишен шофьор, който е загинал при удара. Пътниците от другата кола са откарани за преглед в болница в..

публикувано на 24.08.24 в 11:25

Днес е погребението на незабравимия Ален Делон

Легендата на киното Ален Делон, който почина на 88-годишна възраст, ще бъде погребан днес. Жан-Мишел Ди Фалко, бивш епископ в югоизточния град Гап, заяви, че актьорът го е помолил да отслужи погребалната служба. Той не посочи нито място, нито час на церемонията, но френските новинарски канали CNews и BFMTV съобщиха, че тя ще се състои в 17:00 ч...

публикувано на 24.08.24 в 09:44

Високи температури в 20 области, живакът ще достигне 38 градуса, за Варна 94% влажност

Обявен е жълт код за високи температури в 20 области на страната за днес, 24 август, в някои от областите термометрите ще показват 38 градуса. Във Варна и крайбрежието ще преобладава слънчево време. Сутринта ще е почти тихо, по-късно ще духа слаб, по Черноморието до умерен вятър от север-североизток. Максимални температури между 32° и 37°, по..

публикувано на 24.08.24 в 08:26