Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП ще отидат на разговори с ПП-ДБ

Снимка: БТА

БСП ще отидат на разговори с "Продължаваме промяната - Демократична България". Това заяви Иван Иванов от политическата партия. 

“Ще отидем на разговори с ПП-ДБ, ще чуем какво ще предложат, най-вече ни интересува действително дали ще има опит за съставяне на правителство, или това е опит за забава и политическа игра”, подчерта Иванов. 

Според него основна тема на разговорите с ПП-ДБ трябва да е дали има възможност за кабинет. 

Повечето от парламентарно представените партии са готови за диалог с ПП- ДБ по тяхната декларация за законодателни приоритети, но са резервирани за подкрепа на втория мандат за съставяне на правителство, предаде БНР.

Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС предупреди: 

"С декларация не се формира мнозинство в парламента. Иначе, това са неща, които трябва да свършим".

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" каза, че са готови за разговори, но под условие: 

"Разбира се, че конструктивно. Все пак трябва да има и разум в този парламент и да предпазваме колеги, които допускат глупости, нарушавайки за пореден път Конституцията. Ако имат разум да си преразгледат декларацията и да премахнат всички противоконституционни елементи в нея, разбира се, с, нашите юридически екипи, ще седнем и ще разговаряме по приоритети, защото наистина има смислени неща, но има и тотални противоречия с Българската Конституция. Аз не се учудвам, защото някои от тези колеги, които предлагат тази декларация, погазиха Конституцията. Няма да им позволим да го направят отново".

От парламентарната група на ДПС са скептични за мотивите и възможностите на ПП-ДБ. Йордан Цонев обясни: 

"Казаха, че това е опит да бъде изнасилена Конституцията. Ние сме в хипотезата на член 99 от Конституцията, където става въпрос за съставяне на правителство и изпълнителна власт. Там не се говори за законодателство, така, че тази декларация е несъстоятелна. Когато хората чуят ПП-ДБ да говорят за корупция, се сещат за контрабанди, пачки, пудели. Несериозна работа".

Депутатите от разпадналата се група на "Величие" също са получили покана за разговор, потвърди Николай Марков:

"След като изслушаме колегите, тогава ще вземем решение. Мисля, че следобед ще се случи това". 

От думите на Божидар Божанов от ПП-ДБ стана ясно, че той не е оптимист, че е възможно да се стигне до съставяне на правителство:

"Както казахме и при обявяването на декларация, ние разчитаме на широка подкрепа – всеки трябва да припознае тези приоритети, но не защото са наши…Именно затова предлагаме тази декларация, за да бъде тема на всички. Виждам, че се опитват хем да подкрепят, хем не". 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Коцев присъства на 140 години от създаването на варненския Осми пехотен приморски полк

Кметът на Варна Благомир Коцев присъства на тържественото отбелязване на 140 години от създаването на знаменития варненски Осми пехотен приморски полк. Годишнината беше почетена с церемония по полагане на венци и цветя и военен ритуал пред портал-паметника на Осми пехотен приморски полк. Свещеници от Варненската и Великопреславска света..

публикувано на 12.10.24 в 12:41

Наградиха участници в конкурса „Аз за моята община –зелени идеи-чисти общини“

Шестима участници в Националния младежки конкурс на НСОРБ „Аз за моята община –зелени идеи-чисти общини“, посветен на празника на българските общини-12 октомври, бяха наградени в сградата на Радио Варна от Силвия Георгиева-изпълнителен директор на НСОРБ. Това се случи в присъствието на кметовете на Варна-Благомир Коцев, на Аксаково-Атанас..

публикувано на 12.10.24 в 12:30

ХХХII Софийско изложение на минерали, скъпоценни камъни и фосили

Днес и утре в Националния Музей „Земята и хората“ се провежда ХХХII-то Софийско изложение на минерали, скъпоценни камъни и фосили, съобщиха от Музея. Участие са заявили 70 изложители. Това са фирми и колекционери на минерали и фосили, творци със свои авторски изделия с минерали, природни картини,..

публикувано на 12.10.24 в 10:00
Българска академия на науките

БАН чества 155 години

Българската академия на науките ще отбележи 155 години от създаването си с тържествено събрание и концерт в Софийската опера и балет, съобщиха от Академията. Поканени да присъстват на празника са представители на Министерския съвет, Народното събрание, дипломатическия корпус, местната власт,..

публикувано на 12.10.24 в 09:55

Днес е крайният срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес

До днес гражданите, които имат регистрирани постоянен и настоящ адрес в различни населени места на територията на България, могат да подадат писмено искане до общинската администрация по настоящия си адрес, за да бъдат вписани в избирателните списъци на секцията по регистрирания им настоящ адрес. Заявлението за гласуване по настоящ адрес може да..

публикувано на 12.10.24 в 09:26

Във Варна отбелязват 140 години Осми пехотен приморски полк

140 години от създаването на варненския Осми пехотен приморски полк ще бъдат отбелязани в 10 часа. Годишнината ще бъде почетена с церемония по полагане на венци и цветя и военен ритуал пред портал-паметника на Осми пехотен приморски полк. Организатори са национално дружество „Традиция“ и Военноморските сили със съдействието на Община Варна...

публикувано на 12.10.24 в 08:31

НСОРБ връчва награди в Радио Варна

Националното сдружение на общините /НСОРБ/ ще отбележи Деня на българската община и местното самоуправление на 12 октомври в Арт салона на Радио Варна. В 11 часа ще бъдат обявени победителите в тазгодишното издание на Националния младежки конкурс „Аз за моята община: един проблем – едно решение“.  Ще бъде връчена наградата на НСОРБ в категория..

публикувано на 12.10.24 в 08:10