Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българинът използва средно между 250 и 400 торби за еднократна употреба годишно

170 детски градини се отказаха от пластмасовите чаши за еднократна употреба


Над 54 милиона пластмасови чаши за еднократна употреба са спестили децата и екипите на 170 детски градини в страната като са се включили в инициативата "Аз избирам чашата за многократна употреба", от 2016 г. до днес. Това съобщи за Радио Варна нейният идеолог Сабина Максимова. Така на природата са спестени 400 тона въглеродни емисии и над 140 тона пластмаса, отбеляза тя. По думите ѝ използването на пластмасата за еднократна употреба е свързано с личния избор

Кампанията придоби международна известност като беше наградена за „Най-добра инициатива в образованието“ в световната еконадпревара BEYONDPLASTIC AWARD 2020.

На глава от населението българинът използва средно между 250 и 400 торби за еднократна употреба на година, което означава милиарди торбички само за една година. Хора като мен, които отиват на пазар с платняна торбичка са единици, казват търговците, при които пазарувам. Ако успеем да обърнем тенценцията, представете си - ще спестяваме милиарди торби всяка година, заради личния избор, подчерта Максимова. 

Тя припомни, че в някои страни вече е въведена и успешно работи депозитната система за изхвърляне на отпадъците, която гарантира, че бутилките и кенчетата, които връщаме, ще бъдат използвани отново. У нас обаче въвеждането й се бави, допълни икономистът-еколог. По думите ѝ тези промени могат да се случат трудно, защото "зад тях стои лобисткия интерес на големите производители". Според Максимова аргументът на бизнеса е първо да се изчерпи всичко, което има на склад, за да не претърпи икономически загуби. Но, държавата няма статистика за внесените количества еднократни посуди. Така те продължават да се произвеждат, внасят и съответно - употребяват. Индустрията се води на 100% от своя интерес, каза още тя. Първият доклад, поръчан от МОСВ за въвеждането на депозитна система у нас беше още през 2012 г., а през т.г. тя трябваше да заработи, но пак остана на етап „изготвяне на анализ“; пореден, както подчертаха преди дни от екологично сдружение „За Земята”.

В разгара на летния сезон пътуваме много, а това е свързано и с прекомерно използване на пластмаса за еднократна употреба. Затова Максимова призова да използваме бутилки и торбички за многократна употреба. Не случайно този летен отпускарски месец е избран и за световната инициатива да спрем употребата на пластмасата за еднократна употреба - "Юли без пластмаса" /Plastic Free July/, припомни Сабина Максимова. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл:



По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум за Варна" продължава с дискусии за съживяването на градската среда

“Форум за Варна” е инициатива на сдружение " Пространствата на Варна" . Това е проект за градско развитие с гражданско участие - поредица от срещи, на които експерти в градското планиране споделят своя опит от съживяването на средата в градовете, в които живеят, и превръщането ѝ в по-достъпна за гражданите. След посещението през юли във Варна на..

публикувано на 14.09.24 в 15:50

Над 120 ретро автомобила участват в конкурс за елегантност във Варна

Националният конкурс за елегантност на ретро автомобили , носещ името на доайена и вдъхновителя на ретро движението в България - варненеца Николай Колев-Бижуто, ще се проведе на 14 септември в морския град. Откриването е в 11:00 часа на входа на Морската градина до Слънчевия часовник. Събитието се организира с подкрепата на Община Варна. За..

публикувано на 13.09.24 в 17:47

За книгата "Крайморска Добруджа - Балчик, Каварна, Шабла": Никой така детайлно не е описвал топонимите от Дуранкулак до Кранево

„Всеки от нас е в триадата на времето - минало-настояще-бъдеще. Защото в настоящето и бъдещето винаги има и част от миналото. Тази книга е за миналото, но е написана с взор насочен към настоящето и бъдното. Тя е резултат от многогодишни проучвания с прилагане методите на научното дирене. Същевременно сме се постарали да избегнем сухотата на чисто..

публикувано на 13.09.24 в 16:35

Пожарната в Балчик: Пожарът на кораб е от сложните

Обгазен работник на пристанището в Балчик е евакуиран след пожар в битовата стая на докерите, при който горяща печка възпламенява и облицовката на стената. Такъв бе сценарият на днешното пожаро-тактическо занятия на порта в Белия град, организирано в рамките на Седмицата на пожарната безопасност, която се провежда от 9 до 15 септември. Точно в 10.00..

публикувано на 13.09.24 в 14:10

Отговорно инфлуенсърство? Що е то

Покрай казуса с чалга певицата, която рекламираше енергийни напитки под формата на прах се заговори за отговорно инфлуенсърство. Всеки може да бъде инфлуенсър в днешно време, казва маркетологът Иво Илиев. Ето наскоро видяхме две млади момчета с китари, които свирят и изведнъж от улични музиканти станаха инфлуенсъри. Това, което е..

публикувано на 13.09.24 в 13:00

Седмична прогноза за времето от 13 до 19 септември

В петък денят ще започне със слънчево време, но впоследствие облачността ще се увеличи и към края на деня на изолирани места ще превали слаб дъжд. Вятърът от юг-югоизток ще се усили. Минимални температури 12°-17°, по крайбрежието 15°-20°, максимални между 27° и 32°, по брега на морето 24°-29°. От събота до понеделник облачността ще е по-често..

публикувано на 13.09.24 в 06:41

Варненец: Да се глобява общината за счупена кола от дупки по пътищата, парите за благотворителност

Да налагат глоби на община Варна за некачествено изпълнение на пътен ремонт, а средствата да бъдат вкарвани във фонд и използвани за благотворителни цели. Това предложение отправя варненецът Йордан Йорданов. Той посочи, че всекидневно шофьорите в морската столица се сблъскват с естествени препятствия като дупки и хлътнали шахти, които нанасят материални и..

публикувано на 12.09.24 в 12:55