Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха античен саркофаг от римската епоха на плаж в к.к. "Св. св. Константин и Елена"

2
Снимка: МВР

Докато е на почивка в морската столица, бивш служител на реда е подал вчера следобед сигнал в Пето Районно управление на полицията във Варна за забелязан от него безнадзорен на вид античен саркофаг.

След като уточнил локацията – плажната ивица на курорта "Св. св. Костантин и Елена", недалеч от новопостроен, но все още неработещ комплекс, към мястото е насочен полицейски екип за запазване на района около движимата културна ценност, съобщиха от Министерството на вътрешните работи. 

Извършен е оглед в присъствието на специалисти от Археологическия музей във Варна и представител на регионалната структура на Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата.

Според мнението на експертите при първоначалния оглед, културната ценност – саркофаг без капак, е от римската епоха, с богата релефна украса, вероятно от периода II- III век сл. Хр., с приблизителни размери 90 х 235 х 75 см. Четирите му страни са украсени с характерни релефни стилизирани орнаменти - гирлянди с висящи гроздове, животински глави, розети, лабрис /двуостра брадва/ и др.


С помощта на служители при Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на население" във Варна и тежка техника, тежкият артефакт е транспортиран за съхранение в Археологически музей Варна, където предстои назначаване на експертизи.

Случаят е докладван на прокурор при Варненска окръжна прокуратура, образувано е досъдебно производство.

Чуйте подробности за находката от разговора на репортера ни Ваня Славова с доц. Мария Манолова-Войкова от Археологическия музей във Варна:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Балчик

В Балчик първокласниците са близо 120

Тази година на 16 септември училищният звънец в Балчик ще бие за над 1 200 ученици в шест общински училища и за близо 120 първокласници в седем паралелки. За учебната 2024/2025 година в пет от общо шест общински училища има недостиг на минимален брой ученици за формиране на някои от паралелките по класове. Общо 23 са маломерни паралелки, от..

публикувано на 16.09.24 в 07:15

Седмица на детската пътна безопасност провежда "Пътна полиция"

Акцията „Децата тръгват на училище“ започва днес и ще продължи до  22 септември. Множество събития са организирани под егидата на Европейската мрежа на службите по пътна безопасност – ROADPOL, а 18 септември 2024 г. е обявен за  Ден без загинали на пътя. Поведението на участниците в движението по пътищата е главната причина за смъртните..

публикувано на 16.09.24 в 06:53

Започва новата учебна година, над 3 000 първокласници във Варна

Над 2 300 училища отварят врати днес, за да посрещнат повече от 720 000 ученици. Първият училищен звънец ще чуят 58 000 първокласници. Над 92 000 учители и специалисти ще обучават през тази учебна година, според данните на просветното министерство. В общинските училища във Варна ще бъдат посрещнати над 3100 първокласници, а ще бъдат изпратени..

публикувано на 16.09.24 в 06:49

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна : ·   На  16.09.2024  г. В периода  9:00  ч. до  11:00  ч. Поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна - кв. Чайка, бл...

публикувано на 16.09.24 в 06:14

Малка вероятност за валежи в понеделник

Днес облачността ще бъде променлива, валеж е малко вероятен. Ще духа слаб, в Дунавската равнина умерен вятър от запад-северозапад, който следобед ще отслабне чувствително и по крайбрежието се обърне от североизток. Максималните температури ще са 18°-23°, за Варна около 23°.  Вълнение на морето 2 бала. Температура на морската вода 23°-24°...

публикувано на 16.09.24 в 06:06

Ремонтират пътна инфраструктура в община Добричка за над 3 млн. лева

Улична и пътна инфраструктура ще бъде ремонтирана с европейски средства в Община Добричка. Проектите са по Програмата за развитие на селските райони и са на стойност от над 3 милиона лева. Осигуреното финансиране ще се използва за ремонт на улици и тротоари в селата Божурово, Царевец и Опанец, община Добричка. Улиците в трите села са..

публикувано на 15.09.24 в 13:22

71-годишен мъж от Балчик жертва на убийство

Окръжната прокуратура в Добрич ръководи досъдебно производство за извършено убийство в нощта на 14 септември в град Балчик. Задържан за престъплението е 51 годишен мъж, близък роднина на жертвата. Информация на кореспондента ни Мая Райнова. Повече чуйте в звуковия файл.

публикувано на 15.09.24 в 12:54