Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликт между кмет и Общински съвет във Варна

3
Снимка: Нина Милошевич

Кметът на Варна Благомир Коцев призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да отговори на въпроса дали съветниците от партията му гласуват в ущърб на Варна по партийна повеля или е решение на местно ниво. Поводът за изявлението му е днешното гласуване в Общинския съвет, при което с 16 "за" и 30 "въздържали се" местният парламент не прие отпускането на 80 000 лева от бюджета на Общината за изготвяне на комплексни доклади за оценка на съответствието на инвестиционните проекти. 

Благомир Коцев каза, че това поставя пред риск получаването на 100 милиона лева от държавния бюджет за важни проекти. 




"Това са докладите за съответствие на инвестиционните проекти. Тези доклади са изключително важни и са на стойност едва 80 хиляди лева, срещу които Община Варна ще получи 100 милиона лева за проекти тази година и 100 милиона всяка следваща година до 2026-а. Това са 300 милиона лева, които ще влязат в нашия град в следващите три години за проекти, свързани с уличните ремонти, с изграждането на нови улици, нови тротоари, на подлези, спортна инфраструктура, културна инфраструктура, Математическа гимназия, библиотека... В момента сме поставени под огромен риск, защото в момента ние сме поставени пред една ситуация, в която срещу едни 80 хиляди лева ние няма да можем да получим 300 милиона лева за Варна", коментира пред медии Благомир Коцев. 

По думите на кмета Коцев огромният натиск върху ръководството идва от страна на съветниците от ГЕРБ и „Възраждане“, които по време на днешната сесия не са изложили нито един смислен аргумент в полза на решението си да бламират средствата за инвестиционните проекти. Той разкри, че върху него е оказван натиск от страна на партия „Възраждане“ за смяна на заместник-кмета с ресор образование Павел Попов с посочен от тях кадър.

В тази връзка Благомир Коцев посочи още едно бламирано предложение на администрацията – това за формирането на два екипа за бързи ремонти към Общинското предприятие „Управление на проекти и озеленяване“. Предприятието има готовност и ресурс да започне работа, предложението е получило положително становище от районните кметове и има осигурен бюджет от около 950 000 лв. до края на годината. Решението за т.нар. „ремонтни линейки“ умишлено се бави от председателя на временната комисия „Структури и общинска администрация“ Николай Костадинов от „Възраждане“, поясни Благомир Коцев.

Пред журналисти кметът на Варна заяви още, че не одобрява начина, по който се управлява общинското дружество „Градски транспорт“ и ще поиска Общинският съвет да предприеме действия за смяна на неговото ръководство. Ще настоявам да се назначи външен независим одит, за да се види какво е състоянието на „Градски транспорт“ във Варна, посочи кметът. По думите му дружеството е пред фалит и не може да си обясни защо продължава да трупа загуби при условие, че с новите електрически автобуси драстично са намалени разходите за гориво. „Градски транспорт“, наред с „Обреди“, „Пазари“, „Дворецът на културата и спорта“ и „Ученическо столово хранене“ са търговски дружества, чийто принципал е Общинският съвет и ние ще поискаме проверка на управлението във всичките 5 фирми, подчерта Коцев.

По отношение на сметосъбирането и чистотата в града кметът посочи, че фирмата е санкционирана с рекордна сума за неизпълнение на договора – около 200 000 лв. само през месец юли. 12-кратно пък е увеличението на броя и размера на глобите за нерагламентирано изхвърляне на боклук от страна на граждани и фирми спрямо предходния месец. В установяването на нарушителите активно се използват повече от 5 мобилни камери, които се местят на различни места в града.

Развалянето на 5-годишния контракт със сметопочистващата фирма във Варна, сключен от предходната администрация, ще вкара Общината в сериозна съдебна битка и същевременно ще трябва някой друг да извършва услугата, допълни той.

Добрата новина от днес е разкриването на строителна площадка на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“. С този акт Варна успя да запази финансирането на проекта, завърши кметът.

Запис от цялата пресконференция на Благомир Коцев и неговия екип може да чуете тук:





По-късно председателският съвет на Общинския съвет във Варна даде брифинг, на който Христо Димитров - председател на местния парламент, каза, че отношението на кмета към Общинския съвет не отговаря на екипността в името на града и е пренебрежително. Димитров допълни, че проблемите между ръководството на Община Варна и общинските съветници съществува отдавна. "Моята политика е всички да работим заедно... Ако ние не работим заедно и с уважение един към друг, няма как да се получат нещата", посочи Христо Димитров.

Общинският съвет няма да позволи Варна да загуби нито един лев по европейски или национални програми, бе подчертано по време на брифинга, в който взеха участие председателят на местния парламент Христо Димитров и всички негови заместници от различните политически формации. Извънредната среща с варненските журналисти бе свикана, за да се чуе и гледната точка на членове на местния парламент по актуалните въпроси  от днешната сесия.

Една от дискусионните теми бе предложението на кмета за отпускане на средства за изготвяне на комплексни доклади за оценка на съответствието на инвестиционните проекти. Беше направено уточнението, че към момента Варна има възможност да усвои 100 млн. лева, а не 300 млн. лева, както твърди кметът, тъй като това е само тригодишна прогноза, посочиха от ОбС-Варна. Освен това предложената за гласуване сума е малко над 268 хил. лева, а не 80 хил. лева, и това лесно може да се провери в публикуваните материали за днешното заседание на местния парламент, допълниха участниците в брифинга. 

Към момента няма проектна готовност от страна на администрацията, за да се гласуват тези средства, казаха още от ОбС-Варна. Въпросът няма спешен характер и съответно няма опасност финансирането да се загуби. Изтъкнато бе, че никой от членовете на ОбС не е гласувал „против“, а „въздържал се“ заради липсата на яснота.

Няма нищо драматично и не бива да се създава изкуствено напрежение. Искаме да се работи професионално, както във всяка една община в България. Ние работим с документи, а не с информация от постове във фейсбук, подчертаха от председателския съвет на ОбС-Варна.

По време на пресконференцията беше припомнено, че винаги когато е имало спешна нужда за взимане на важно решение, Общинският съвет е заседавал извънредно. В случай че има някаква спешност и тя бъде аргументирана писмено, няма пречка съветът да се събере извънредно и да се гласуват средствата, допълниха от ОбС-Варна.

По повод критиките на кмета за неразглеждане на предложението му за създаване на бригади за бързи ремонти, членове на ОбС припомниха, че то е било внесено и подробно обсъдено на заседание на ПК „Структури и общинска администрация“. "Заради многото въпросителни по текста той беше върнат на общинската администрация за преработка. Коригираното предложение трябваше отново да бъде разгледано от ресорната комисия, преди да бъде внесено на сесия, което не се случи. Вместо това, ден преди заседанието, кметът излезе с фейсбук пост, че на днешната сесия ще предложи за гласуване ремонтните линейки за бързи ремонти, без съветниците да са запознати с корекциите. По този повод един от заместник-председателите посочи, че Благомир Коцев прехвърля отговорността управлението на града към Общинския съвет и се опитва да внуши, че несправянето е по вина на местния парламент", бе акцентирано по време на брифинга.

Изразено бе също недоволство относно забавянето или изобщо липсата на отговори на поставените от тях питания по време на заседанията. Отговорите на въпросите, които зададохме на предходната сесия, ги получихме минути преди началото на днешното заседания, споделиха част от участниците в брифинга.

Повечето от тях се обединиха около мнението, че липсва диалог между кметската администрация и Общинския съвет, но изразиха готовност за среща. Според тях е недопустимо двете институции да продължават да работят по този начин, защото ще страда целият град. Ние сме задължени да си подаваме ръка, а не да си прехвърляме отговорността, допълниха членовете на ОбС.

Цялата пресконференция на ОбС-Варна чуйте в звуковия файл: 











Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Катастрофа с учебен самолет на демонстрациите в авиобаза "Граф Игнатиево"

Министърът на отбраната Атанас Запрянов отмени авиошоуто в Трета авиационна база заради катастрофа с учебен самолет L-39 ZA, съобщиха от пресцентъра на военното министерство. Учебният самолет L-39 се е разбил в авиобаза "Граф Игнатиево" при изпълнение на сложна маневра на пределно малка височина. При инцидента не се е задействал катапултът,..

публикувано на 13.09.24 в 13:45

Кметът Коцев договори с пътната фирма незабавно да започне работа в Пчелина по обхода

Кметът на Варна Благомир Коцев договори с пътната фирма незабавно да започне работа в местност Пчелина по създаване на обходен път. Той съобщава, че на спешна среща с ръководството са договорили екипи да влязат на ул. "Васил Делов", за да възстановят участък от не повече от 20-30 метра, за да стане възможен обходът. Жители на Пчелина затвориха..

публикувано на 13.09.24 в 12:31

ДКЦ "Св. Иван Рилски" в "Аспарухово" с натрупани загуби

Намаление на пациенти и на изследвания през 2023 година, отчете д-р Людмил Цветков-управител на ДКЦ "Св. Иван Рилски" в Аспарухово по време на по време на комисия "Собственост и стопанство" в Община Варна. 15 хиляди лева е сумата от натрупани загуби, заяви д-р Цветков. Те се дължат на непрекъснатите ремонти и на старата рентгенова..

публикувано на 13.09.24 в 12:27

1786 бебета са родени в АГ-болницата във Варна от началото на годината

8 милиона лева са приходите на АГ-болницата във Варна. лечебното заведение завършва годината на печалба. Това стана ясно по време на отчет на комисия "Собственост и стопанство" в Община Варна. Над 5 хиляди са пациентите, преминали през гинекологичната болница. Родени за последната година са 1786 бебета. Най-използвани са леглата в сектор..

публикувано на 13.09.24 в 12:17

Разбиха наркооранжерия в центъра на Варна (СНИМКИ)

Наркооранжерия са разбили при специализирана акция в центъра на  Варна криминалистите от Първо районно управление. 700 растения от рода на конопа са открити в оборудвани със системи за отглеждане на наркокултурта помещения в къща на ул. "Панагюрище" 6, съобщават от варненската полиция. Открити са и 5 килограма изсушена тревиста маса. От началото на..

публикувано на 13.09.24 в 11:26

86-годишен мъж от Провадия предаде на "муле" таксиметров шофьор 6500 лева за борба с алоизмамите

6 500 лева са били възстановени от криминалисти на ОДМВР Варна, на мъж на 86 – годишна възраст, жител на Провадия, станал жертва на телефонна измама. Вчера, възрастния човек е бил заблуден, че трябва да съдейства на полицията, за залавяне на телефонни измамници и да даде посочената сума.  Изпратения от мошениците таксиметров шофьор – нищо не подозиращ, е..

публикувано на 13.09.24 в 11:16
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Кризата в ДПС може да се окаже полезен процес

В следобедните часове вчера Върховният административен съд (ВАС) окончателно спря коалицията на Ахмед Доган "Демокрация, права и свободи-ДПС" от участие в парламентарните избори на 27 октомври. Засега на поддръжниците на почетния лидер на ДПС им остава да разчитат на резервния си вариант – да използват листите на коалицията "Алианс за права и..

публикувано на 13.09.24 в 09:58