Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гайдарското надсвирване в Гела пази българския дух и традиция

Гела
Снимка: Михаил Хубчев

Илинденските поляни в близост до родопското село Гела за 21-ви път се изпълниха с хиляди хора, дошли за най-голямото надсвирване с гайди.


Посетители и ценители на хубавата музика от цялата страна дойдоха, за да се насладят на магията на гайдите.


Тази година съм тук по покана на организаторите на гайдарското надсвирване в Гела, ще показвам свирене на гайда и частите на гайдата и който има желание, да се научи да заповяда. Преподавател по гайда съм, учениците ми са към 12 души, заяви Елил Чиков от Чепеларе. В началото е чисто любопитство, а после, който се осъзнае продължава да се занимава. Не всеки може да се занимава с гайда.

Трябва да имаш усет към инструмента и трябва 1% талант, всичко друго е труд, посочи Чиков. Познавам много талантливи деца, които са страшно мързеливи и познавам такива, които с желание са за тази работа, но пък с упорит труд постигнаха успех. Аз съм реалист. Гайдата винаги я е имало, хубаво е да се запази майсторлъкът, каза още Чиков.

Костадин Каланиев от Смолян на 15 г. каза, че изучава гайда от 8 години. Свири на гайда, защото е запален отдавна покрай сестра му, която също свири на гайда. Свиря на гайдата всеки ден по няколко часа, обичам да свирим в природата, подчерта Костадин.

Орлин Орловски е на 14 г. и учи в музикалното училище в град Варна. Свиря на гайда от 4 години, това е най-българският инструмент. Това е джура гайда, тя е по-различна от каба гайдата, защото се използва във всички други области, освен в Родопската, по-малка е и по-писклива. За да се научиш да свириш на гайда, трябва да оценяваш първо традициите на България, да си духовен човек и да усетиш, че това е твоят инструмент, каза Орлин. Във Варна има много хора, които свирят на гайда, на гъдулка и др. инструменти. Най-българският инструмент е каба гайдата, каза още Орлин.

Конкурсната програма на гайдарското надсвирване в село Гела, което се намира на около 6 км от Широка лъка, стартира сутринта в събота, веднага след традиционното откриване на събора с изпълнение на ансамбъл 101 каба гайди. Поканени са да участват всички изпълнители на каба гайда от страната и чужбина, без ограничения. Често на събора присъстват и гости от други страни като Япония, Франция, Унгария, които истински обичат магията на българския фолклор.


Неделята е определена за народно веселие с много музика и хора́, както и за родови срещи на съборската поляна.

Чеверметата са задължителни и са се превърнали в традиция по време на надсвирването и родовите събори. 

 Те присъстват всяка година като важна част от традиционната родопска кухня и традиция. Началото е поставено в далечната 1928 г., когато са изпечени над 30 чевермета на Илинденските поляни.
По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Кризата в ДПС може да се окаже полезен процес

В следобедните часове вчера Върховният административен съд (ВАС) окончателно спря коалицията на Ахмед Доган "Демокрация, права и свободи-ДПС" от участие в парламентарните избори на 27 октомври. Засега на поддръжниците на почетния лидер на ДПС им остава да разчитат на резервния си вариант – да използват листите на коалицията "Алианс за права и..

публикувано на 13.09.24 в 09:58

Вноската по ипотечен кредит - нагоре след 1 октомври

Мерките на БНБ да затегне ипотечното кредитиране от 1 октомври няма да повлияят съществено върху обема на сделките с недвижими имоти. Това коментира пред Радио Варна Добромир Ганев, член на УС на Националното сдружение недвижими имоти. Причината е в ниския дял на хората, които разчитат на ипотечен кредит, за да си купят жилище във Варна...

публикувано на 13.09.24 в 09:30

Близо 400 украински деца ще започнат новата учебна година във варненски училища

Близо 400 украински деца ще започнат новата учебна година във варненски училища. Това каза началникът на Регионалното управление по образованието (РУО) Ирена Радева. Допълнителни часове по български език и консултации ще бъдат предоставяни на желаещите, каза още тя. Недостиг на учители има по природни науки - физика, химия и биология. На места липсват..

публикувано на 13.09.24 в 09:24

Жители на Пчелина затвориха улица "Прилеп"

Жители на варненската местност Пчелина излязоха на пореден протест тази сутрин.  Те блокираха ул. "Прилеп".  Причина за недоволството им е липсата на пътна инфраструктура, което прави труден достъпа до домовете им.  Сроковете за възстановяване на пътната инфраструктура след изграждането на канализация в района са многократно удължавани...

публикувано на 13.09.24 в 08:35

Жители на Пчелина отново излизат на протест, готвят се да затворят ул. "Прилеп"

Жители на местност Пчелина заявиха пълна готовност за протестни действия заради лошото състояние на пътната инфраструктура. В писмо до медиите те посочват, че недоволството им е продиктувано от неизпълнените обещания и неспазените срокове от страна на пътната фирма да възстанови улиците до първоначалното им състояние. Потърпевшите отново подчертават, че..

публикувано на 13.09.24 в 07:00

Решават дали да обявят частичното бедствено положение и за друг район на Варна

Тази сутрин ще стане ясно дали ще се разшири обхватът на частичното бедствено положение на територията на Варна, след като районните кметове представят докладите си за щетите от силната буря и дъжд. Това съобщи кметът на града Благомир Коцев след заседанието на кризисния щаб в Общината. След като видим докладите, ще преценим дали да остане този..

публикувано на 13.09.24 в 06:55

Слънчево в петък

Днес през по-голямата част от деня ще преобладава слънчево време. В ранните сутрешни часове на места видимостта ще е намалена от мъгла. Вятърът ще е много слаб от юг. Минималните температури във вътрешността ще са ниски от 11° до 16°, по крайбрежието по-високи 15°-20°. До обяд ще бъде слънчево, но впоследствие от запад ще се появи висока облачност,..

публикувано на 13.09.24 в 06:13