Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСУ "Черноризец Храбър" стартира проект „Изкуственият интелект в образованието“

ВСУ "Черноризец Храбър" стартира през октомври тази година проекта „Изкуственият интелект в образованието“, по който ще бъдат обучени 120 педагогически специалисти от училищата във Варна, преподаватели и студенти. Обученията ще води Симеон Нгуен, директор на “Cyber360 Academy” и penetration tester (етичен хакер, оторизиран да симулира кибератака върху компютърна система за оценка на сигурността). Проектът е част от програмата „Младежки дейности 2024“ на Община Варна.

„Изкуственият интелект в образованието“ цели да подобри преподаването и ученето чрез безопасно внедряване на AI технологии и да разгледа етичните последици от тяхната употреба в академичната аудитория или класната стая. Системите с изкуствен интелект се развиват бързо и тяхното използване в образованието изисква задълбочени познания за AI и употребата на данни. Участващите в проекта ще преминат през серия обучения в различни модули, сред които: преглед на различни AI инструменти в образованието; основи на ChatGPT и Gemini, техните възможности и приложението им в образованието; разглеждане на DALL-E и подобни AI инструменти за създаване на визуално съдържание; стратегии за интегриране на AI в различни учебни дисциплини.

Темите ще бъдат насочени към практическото приложение и етичните предизвикателства в използването на изкуствения интелект. Ще бъдат разгледани реални примери за успешно внедряване на AI в училища, ще се анализират казуси и ще се дискутират потенциалните проблеми и тяхното решаване.

Проектът „Изкуственият интелект в образованието“ ще помогне на учителите, преподавателите и студентите да използват AI като инструмент за обучение, без да се превръща в заместител на ученето.

Лекторът Симеон Нгуен е завършил системно програмиране и е в IT сферата повече от 10 години. Притежава бакалавърска степен по психология и е университетски преподавател по етично хакерство. Той обучава служители и компании как да се предпазват от киберзаплахи. През миналата година Симеон Нгуен бе лектор на серия от курсове на Варненския свободен университет по киберсигурност в образованието, които преминаха при голям интерес. Настоящият проект е резултат от анализа на мненията на участниците и желанието им за надграждане на знанията и уменията им.

ВСУ "Черноризец Храбър" има дългогодишни традиции в обучението на учители, преподаватели и студенти в тенденциите на модерния свят. Университетът разработва иновативни образователни проекти, за да подготви своите възпитаници за предизвикателствата на времето и света.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

12 варненци ще получат еднократни социални помощи

Общинските съветници от ПК „Социални дейности и жилищна политика“ към Общински съвет Варна гласуваха еднократна финансова помощ в размер на общо 8 500 лева за 12 нуждаещи се кандидати. Средствата ще бъдат използвани за задоволяване на жизнени и комунално-битови нужди. Средствата варират между 500 и 800 лева  Съветниците дадоха също съгласието си да..

публикувано на 23.10.24 в 19:24

Три пъти на връх Ботев за един ден

Връх Ботев не е от най-високите. Разбира се, че е първенецът на Стара планина, но в сравнение с върховете в Рила и Пирин изостава като височина. И въпреки това е по-лесно да се качите на Мусала и Вихрен, отколкото на връх Ботев. Защото няма преход, който да е по-кратък от 5 часа. Независимо дали изкачването е от Южна или Севена България. Въпреки..

публикувано на 23.10.24 в 13:46

Морската медицина и екология във фокуса на Варненския фестивал на науката

Морска медицина и метеорология, екосистемата на Черно море, как учени от Варна работят с френски колеги и измерват различни показатели за състоянието на морската среда по целия свят и в Черно море - това са само част от акцентите на третото издание на Варненския фестивал на науката между 24 и 27 октомври.  И още - сред темите са още..

публикувано на 23.10.24 в 10:25

Художникът Веселин Димов преобразява три билборда във Варна

Веселин Димов, посочван от изследователите като един от пионерите на съвременното изкуство в България, организира необичайната художествена акция "Живопис в градска среда". Той ще  експонира свои творби дигитална живопис върху рекламни билбордове във Варна.  Произведенията представляват дигитално генерирани живописни изображения на..

публикувано на 23.10.24 в 08:30

Говорят част от лекарите на годината във Варна

На официална церемония в Медицинския университет във Варна бяха връчени наградите „Лекар на годината 2024“ по категории, за особени заслуги в сферата на здравеопазването на областта.  В категорията „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“ отличия получиха проф. д-р Анелия Клисарова, и д-р Иван Танев...

публикувано на 22.10.24 в 16:15

Ученик ще стане "кмет за един ден" във Варна

На 24 октомври (четвъртък) Община Варна ще се присъедини към Националната инициатива „Мениджър за един ден“, когато ученици от Варненската търговска гимназия „Г. С. Раковски“ временно ще заемат местата на кмета Благомир Коцев и други ръководни длъжности в общинската администрация. Кампанията се провежда в страната за 22-ри път с цел осъществяване на..

публикувано на 22.10.24 в 16:00

Песента "Доброто" е големият победител в конкурса "Златни искри"2024

Песента "Доброто" е големият победител сред българските песни в 12-ия Европейски конкурс за детска песен "Златни искри". Това решение взеха гласуващите, които чуха песните в ефира на Радио Варна и дадоха своите оценки по време на излъчването им.  На второ място в конкурса, провел се в Радио Варна, се наредиха песните "Смело стъпвай", "Мечтите се сбъдват"..

публикувано на 22.10.24 в 13:55