Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коя е безплатната здравна помощ, когато сме на път?

Снимка: pixabay

Ако сме на почивка в България и ни се наложи да потърсим медицинска помощ, можем да отидем при всеки общопрактикуващ лекар, сключил договор със Здравната каса. Това каза за Радио Варна д-р Каролина Златева. Нужно е да си носим синята здравна книжка, която ни дава право на два прегледа на месец, ако посетим личен лекар, различен от този, при когото сме записани. Дължим единствено потребителската такса от 2,90 лв, децата се преглеждат без такса, каза д-р Златева. Общопрактикуващият лекар не може да издаде направление за специалrст, но може да ни насочи към спешен център, където назначените ни изследвания ще са безплатни.

Спешна и неотложна помощ можем да получим безплатно и в страните от Европейския съюз, в Швейцария, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, ако имаме Европейска здравноосигурителна карта /ЕЗОК/. Картата се издава за 15 дни на здравносигурените хора и е безплатна, уточни Юлиян Атанасов от РЗОК-Варна:

"Единствен лекарят обаче преценява дали медицинската помощ, от която се нуждаем, е спешна или не е. В този смисъл мнението е субективно",  коментира Атанасов.

Ако ЕЗОК бъде призната,  пациентът ще трябва да заплати единствено потребителската такса, дължима от всички местни здравноосигурени лица. Ако по някаква причина, българските здравноосигурени лица са латили необходимите им медицински услуги, то тогава те имат право да подадат документи за възстановяване на направените разходи на място, но задължително трябва да имат оригинален платежен документ - фактура с подпис и печат.  ЕЗОК не покрива транспортните разходи с линейка до болнично заведение.

Ако пътуваме в страни извън Европейския съюз е препоръчитeлно да имаме медицинска застраховка, каза адвокатът по застрахователно право Явор Якимов:

„Основните рискове, които покрива медицинската застраховка за чужбина, са стандартните медицински разноски и репатриране, ако се разболее и има летален изход, да бъде прибран в България. Повечето застрахователи предлагат и спешна дентална помощ, понеже в чужбина тези услуги са доста скъпи.“

Якимов сподели, че при пътуване в чужбина сключва медицинска застраховка с покритие от около 10 хиляди евро на член от семейството. Цената на застраховката е около 55 евроцента на ден.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненец: Да се глобява общината за счупена кола от дупки по пътищата, парите за благотворителност

Да налагат глоби на община Варна за некачествено изпълнение на пътен ремонт, а средствата да бъдат вкарвани във фонд и използвани за благотворителни цели. Това предложение отправя варненецът Йордан Йорданов. Той посочи, че всекидневно шофьорите в морската столица се сблъскват с естествени препятствия като дупки и хлътнали шахти, които нанасят материални и..

публикувано на 12.09.24 в 12:55

"Трън в очите" ли са хората с увреждания във Варна?

Доколко хората с увреждания у нас са интегрирани в обществото, имат права като всички останали, имат достъп до обществени места и въобще могат да живеят нормално?   Потърси ни редовният ни слушател Красимир Вълев, който живее в кв. „Аспарухово“ и който е загубил единия си крак при инцидент и се придвижва трудно с патерици. Решил да отиде..

публикувано на 12.09.24 в 09:11

Варненци газят в наводнени и кални подлези

"Снимаш ли?", ме пита възрастен мъж с колело, който видимо се прибира от Морската градина през подлеза до Детския кът.  "Да.", отговорих.  "Снимай, а след това качи в интернет, че да го видят всички.", отвърна той и мина през подлеза карайки колелото си. Така си спести калните обувки и мокрите крака. Но не и хората, които вървят пеша...

публикувано на 11.09.24 в 18:20

Умения за спасители демонстрираха варненски младежи

Състезание по водно спасяване "Млад спасител - 2024" се провежда на Южния плаж във Варна, под басейн „Приморски“. В това 11-то издание на издание на националното състезание участват 86 деца и младежи  на възраст от 11 до 17 години , разпределени във възрастови групи. Дисциплините са четири -  200/400 метра  плуване в открити води, плажни..

публикувано на 11.09.24 в 12:28

Дъждовно време в сряда

Днес ще е предимно облачно с валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. На места ще има по-значителни сумарни количества. Следобед валежите ще отслабнат, а облачността ще се разкъса. Ще духа слаб до умерен вятър от изток и югоизток, който постепенно ще се преориентира от запад-северозапад. По време на валеж е възможно временно, но рязко усилване на..

публикувано на 11.09.24 в 05:53

Норвежки журналисти подготвят предаване за Варна и Българското Черноморие

Норвежки журналисти са на обиколка на  Българското Черноморие, за да съберат материал за предаване и печатни издания, които ще рекламират страната ни на север, като атрактивна туристическа дестинация, съобщават от общинския пресцентър. Заместник-кметът по туризма Снежана Апостолова посрещна гостите във Варна.  Посещението е организирано от..

публикувано на 10.09.24 в 16:30

Няма основание да се повишава цената на кафето

Ритуалът с пиенето на кафе, свещен момент за милиони хора по света, става все по-скъпо удоволствие.  През последните години цената на кафето се повиши значително, предизвиквайки безпокойство както у потребителите, така и сред компаниите в сектора.  Опасенията са, че тази възходяща тенденция ще продължи заради климатичната криза, която..

публикувано на 10.09.24 в 09:35