Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регионалният министър: Аспаруховият мост не е в аварийно състояние, обмисля се втори мост над Варненското езеро

Задръствания на Аспарухов мост.
Снимка: Румен Сарандев

По данни на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) "Аспаруховият мост" във Варна не е в аварийно състояние, съобщи по време на редовния парламентарен контрол служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, предаде БТА.

Според нея е по-добре да се изгради още един мост над Варненското езеро и след това да започне същинското възстановяване на Аспаруховия мост. 

Към момента АПИ подготвя обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител за изготвяне на технически проект за ремонт на Аспаруховия мост, посочи Коритарова. 

Идикативната стойност за изготвяне на техническия проект е 1,5 млн. лева, като средства са осигурени от държавния бюджет. Проектният срок е 240 календарни дни. Проектът включва обстоен оглед, обследване на елементите от връхната конструкция, пътната настилка, тротоарите и ограничителните системи, отводняване, обясни служебният министър.  

Избраният изпълнител ще представи технически доклад, ще бъдат направени всички нужни проучвания, след което АПИ ще ги разгледа и проектирането ще продължи. Следват процедурите по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител и строителен надзор, допълни тя. 

Коритарова изтъкна, че заради важността за осигуряване на транспортен достъп се обмисля и изграждане на втори мост над Варненското езеро като част от проекта за изработване на разширен проект на автомагистрала "Черно море". 

АПИ предлага първият участък от магистралата да е именно мост над Варненското езеро, като процедурите да започнат с него и след това да се продължи с основното трасе на "Черно море", за която в момента тече процедура по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). 

След провеждане на ОВОС, ако успеем да отделим частта за изграждане на нов мост, продължителността на проекта е 130 календарни дни и в него се включва разработването на идеен проект и втори, и трети етап с продължителност съответно 130 календарни дни и 45 календарни дни, като третият включва времето за окончателното предаване на съгласуван разширен проект със всички заинтересовани лица, посочи Коритарова. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

БАРПТЛ: Инсулините са налични в достатъчно количество у нас

В аптечната мрежа във Варна трудно се намира инсулинът Левемир от два месеца, фармацевти препоръчват да се търсят останали бройки в по-малки градове. Това разказа в сигнал до Радио Варна Пепа Жекова.  Един сигнал за липсата на този инсулин във Варна са получили е Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ). Но,..

публикувано на 10.09.24 в 09:46

ВиК-авария променя маршрута на автобусите по линия 41

Днес след 09:00 часа автобусите по линия 41 посока ЖП гара - Варна след сп. "Г. Георгиев" ще продължават по бул. "Цар Освободител", на кръстовището с бул. "Република" ще завиват надясно.  Ще се обслужват спирки "Гео Милев" и "Поглед", съобщават от "Градски транспорт"-Варна. От ЖП гара посока "Владиславово" след сп. "Детско градче" ще..

публикувано на 10.09.24 в 08:37

При въвеждане на еврото масовите глоби да се закръглят две към едно

Публикуваха за обществено обсъждане законопроекта за изменение и допълнение на Закона за платежните услуги и платежните системи. Целта е да се подготвят платежните системи за въвеждане на еврото.  Сред предложенията е закръгляне на лева към еврото в съотношение две към едно. Например 100 лв. се заменят с 50 евро, 600 лв с 300 евро   и т.н...

публикувано на 10.09.24 в 07:07

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна : ·   На  10.09.2024  г. В периода  09:00  ч. до  17:00  ч. Поради неотложни ремонтни дейности на съораженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна –..

публикувано на 10.09.24 в 05:57
Остров Св.Иван

Постепенно увеличение на облачността във вторник

Днес облачността от запад постепенно ще се увеличи и следобед главно по южното крайбрежие, а привечер и над Североизточна България са възможни краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевици. През нощта срещу сряда валежите постепенно ще обхванат по-голяма част от района. Вятърът ще е слаб до умерен от югоизточна четвърт, а до края на деня ще..

публикувано на 10.09.24 в 05:56

Борбата с минната опасност сред задачите на учението "Sea Breeze"

Борбата с минната опасност и отработването на тактически техники и процедури е сред задачите на учението "Sea Breeze", което започва днес в Черно море в акваторията на България и продължава до 20 септември. Паралелно ще се проведе и конференция на командирите на ВМС на 10 и 11 септември, с участието на 13 държави, сред които и Украйна и над 150..

публикувано на 09.09.24 в 18:43

Кметът Благомир Коцев към учителите: Имате пълната ни подкрепа, отделили сме много средства за образование

Имате пълната подкрепа и съдействие от страна на Община Варна. Отделили сме много средства за образователна инфраструктура – за изграждане на нови бази, ремонт и оборудване, осигурени по различни програми. Правим всичко възможно това да се случва по най-гладкия и добрия възможен начин. С тези думи кметът на Варна Благомир Коцев се обърна към директорите..

публикувано на 09.09.24 в 18:36