Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Варненец отива на финал на световната купа по приготвяне на паеля във Валенсия

Варненецът Ник Тодоров отива на финал на международна надпревара по приготвяне на паеля във Валенсия през септември. С това той си осигурява заслужено място в топ 12 по приготвяне на паеля в света. До последния кръг стига, след като успява да пребори конкуренция от над 40 души от 25 държави. Успява да привлече симпатиите на потребители в социалните мрежи, които с вота си му отреждат третото място в полуфинала.

Приготвям това ястие повече от 25 години, реших, че това би било един добър шанс, добра възможност, България също да се отбележи на световната карта с паелята, споделя Тодоров. Приема участието си като приключение и бързо започва стъпка по стъпка да оформя кандидатстването си. 

Изпратих кандидатура, след това последва видео разговор, видео презентация, изпращане на документация, която те изискаха, видео и фото материали, за да се докаже, че всъщност аз или кандидатът, на практика, е подходящ и може да участва в такова състояние. Дойде време за втори етап, който мнозина от вашите слушатели, мои приятели, пък и не само, и познати, които се оказа, че са проследили кампанията от преди месец и нещо, подчерта Ник Тодоров. 

На полуфиналите Тодоров с вот застава на трето място и отива на финал. С първото и второто място го изпреварват съответно Мексико и Колумбия. Регламентът позволява по един представител от държава и за първите две места са се борили 4 мексиканци и още толкова колумбийци. 

В момента планирам няколко дати, в които ще покажа, ще демонстрирам и ще тествам някои от елементите за финалната паеля, тъй като това ще бъде авторска рецепта, издаде Ник.

Той ще посети първо Пловдив на 7 септември, а на следващия ден ще бъде в Бургас. Във Варна ще дойде на 15 септемрви, където ще представи финалната версия на паелята, с която ще участва на последния етап от състезанието, което ще се проведе на 20 септември, навръх Световния ден на паелята. 

В неделя, 15 септември, във Варна ще бъде изпращането за световната купа. Каня варненци, заповядайте във "Varna Street Food Park", там ще опитате, ще коментираме, ще обсъждаме и изобщо се надявам да събера една доза допълнителна енергия, с която да замина за Валенсия, разказа още Ник.

Целия разговор на Иван Барбов с Ник Тодоров може да чуете тук:


По публикацията работи: стажант-редактор Елена Атанасова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненски музеи с творчески работилници през пролетната ваканция

Музеят на Възраждането и Учебният музей във Варна организират творчески работилници за пролетната ваканция на учениците,.  От днес до 4 април от 10 часа в Музея на Възраждането учениците ще работят по теми, свързани с епохата на Възраждането. От 1 до 4 април от 11 часа в Учебен музей – Варна творческите ателиета са посветени на Великден...

публикувано на 31.03.25 в 10:57

31 март - Ден на европейските автори

Денят на европейските автори се отбелязва от 2023 г. в последния понеделник на месец март по инициатива на Европейската комисия, за да насърчава четенето, най-вече при младите хора.  Целта на деня е да обедини книгите и образователния сектор, да открои литературата като начин за представяне пред младите хора на богатствата на европейската култура,..

публикувано на 31.03.25 в 08:38

Българската мекица в топ 30 на най-добрите тестени изделия в света

Има ли някой в България, който да не обича мекици. Пърженото тесто, което консумираме предимно за закуска с пудра захар, сирене или сладко, получи световно признание. Българските мекици попаднаха в топ 30 на най-добрите тестени изделия в света в престижната класация на онлайн изданието TasteAtlas.  Мекицата заема 29-то място с оценка от 4.4 точки. В..

публикувано на 30.03.25 в 15:57

Празник на източноазиатските култури във Велико Търново

Алисън Атанасов е от Южна Африка. Наполовина е българка. Дори варненка. Баща й е варненец. В момента Алисън Атанасов учи във Великотърновския университет. Рядко се връща в Южна Африка. Но тук е част от организацията на двудневния фестивал „Празник на източноазиатските култури“. Алисън Атанасов е първа година студент във Великотърновския..

публикувано на 30.03.25 в 11:24

39 планини - 39 първенци

Една от инициативите на Българския туристически съюз е „10-те планински първенци“ - 10-те най-високи върхове на 10 известни и големи български планини. Обаче в България има близо четири пъти повече планини. Или по-точно – 39. Голяма част от тях остават извън полезрението на планинарите. По една или друга причина – трудна логистика, липса на облагородена..

публикувано на 29.03.25 в 09:50

От 1 април до 31 октомври обявяват пожароопасен сезон

Във връзка със заповед на министерство на околната среда и водите и Регионална инспекция във Варна, Община Балчик уведомява всички граждани, че  от 1 април до 31 октомври на 2025г. е определен пожароопасен сезон  в защитени територии- изключителна държавна собственост, и мерките за осигуряване на пожарна безопасност, като следва да спазват забраната за..

публикувано на 28.03.25 в 17:05

Заплахите за Черно море представя филм във Варна

Какви са заплахите за Черно море и как заедно можем да го опазим – отговори на тези въпроси дава 30-минутният документален филм "Аз, морето – живот в мълчание", който ще бъде излъчен премиерно тази вечер във Варна, в рамките на кино фестивала „София Филм Фест Варна“. Филмът е на еко организацията Грийнпийс и в него участват учени и специалисти от..

публикувано на 28.03.25 в 15:50