Варненецът Ник Тодоров отива на финал на международна надпревара по приготвяне на паеля във Валенсия през септември. С това той си осигурява заслужено място в топ 12 по приготвяне на паеля в света. До последния кръг стига, след като успява да пребори конкуренция от над 40 души от 25 държави. Успява да привлече симпатиите на потребители в социалните мрежи, които с вота си му отреждат третото място в полуфинала.
Приготвям това ястие повече от 25 години, реших, че това би било един добър шанс, добра възможност, България също да се отбележи на световната карта с паелята, споделя Тодоров. Приема участието си като приключение и бързо започва стъпка по стъпка да оформя кандидатстването си.
Изпратих кандидатура, след това последва видео разговор, видео презентация, изпращане на документация, която те изискаха, видео и фото материали, за да се докаже, че всъщност аз или кандидатът, на практика, е подходящ и може да участва в такова състояние. Дойде време за втори етап, който мнозина от вашите слушатели, мои приятели, пък и не само, и познати, които се оказа, че са проследили кампанията от преди месец и нещо, подчерта Ник Тодоров.
На полуфиналите Тодоров с вот застава на трето място и отива на финал. С първото и второто място го изпреварват съответно Мексико и Колумбия. Регламентът позволява по един представител от държава и за първите две места са се борили 4 мексиканци и още толкова колумбийци.
В момента планирам няколко дати, в които ще покажа, ще демонстрирам и ще тествам някои от елементите за финалната паеля, тъй като това ще бъде авторска рецепта, издаде Ник.
Той ще посети първо Пловдив на 7 септември, а на следващия ден ще бъде в Бургас. Във Варна ще дойде на 15 септемрви, където ще представи финалната версия на паелята, с която ще участва на последния етап от състезанието, което ще се проведе на 20 септември, навръх Световния ден на паелята.
В неделя, 15 септември, във Варна ще бъде изпращането за световната купа. Каня варненци, заповядайте във "Varna Street Food Park", там ще опитате, ще коментираме, ще обсъждаме и изобщо се надявам да събера една доза допълнителна енергия, с която да замина за Валенсия, разказа още Ник.
Целия разговор на Иван Барбов с Ник Тодоров може да чуете тук:
Утре (22.09.2025 г.) ни удря силна магнитна буря. Това става ясно от специализирания сайт Meteo Agent. Бурята ще бъде с интензитет..
„Памет за Южна Добруджа – минало в черно-бели спомени“. Под този надслов премина честването на 21 септември в архитектурно-парков комплекс Двореца в Балчик. Със стиховете и спомените на Дора Габе присъстващите се пренесоха в този прекрасен за Добруджа и Балчик ден, точно преди 85 години. Фотосите от празника на града оживяха благодарение на..
Изследвания показват, че пиенето на чай може да повлияе върху нивата на кръвното налягане. Проучванията разкриват, че чаят оказва влияние върху показателите на кръвното налягане. Високото кръвно налягане, известно още като хипертония, е сравнително разпространено заболяване с потенциално опасни последици, съобщи Mirror. Без подходящо лечение..
Археологическият обект „Провадия-Солницата“ показва едно невероятно строителство, което ние все още не можем да разгадаем, каза за Радио Варна проф. Васил Николов, ръководител на екипа, който прави проучването на най-стария в Европа градски и солодобивен център. Крепостната система е невероятна и няма никъде аналогии. Така е..
България влезе в книгата на Гинес с най-голямата кучешка торта в света. Нечовешката торта е над 305 кг., 2 на 2 метра и достатъчна за над 300 кучета. Събитието се проведе днес в София. Автор на уникалното кулинарно произведение е д-р Костадин Шанков – ветеринарен лекар и специализиран кучешки готвач, а организатор и рекордьор е голяма..
Деветото издание на фестивала „Марцианопол – животът в древния град“ се провежда днес /20 септември 2025/. „На прага на есента, когато преди две хилядолетия римските легиони са се завръщали от поход, започвал главният празник в империята Ludi Romani (Римски игри) – древен фестивал посветен на бог Юпитер, по време на който се организирали..
Дни на Европейското наследство се провеждат в Праисторическия и солодобивен център Провадия –Солницата от 20 до 22 септември. В програмата са включени представяне на обекта, информационни беседи, посещение на Историческия музей в Провадия и др. На 20 септември през целия ден на археологическия обект ще има проява за децата „Писмо до..