Варненецът Ник Тодоров отива на финал на международна надпревара по приготвяне на паеля във Валенсия през септември. С това той си осигурява заслужено място в топ 12 по приготвяне на паеля в света. До последния кръг стига, след като успява да пребори конкуренция от над 40 души от 25 държави. Успява да привлече симпатиите на потребители в социалните мрежи, които с вота си му отреждат третото място в полуфинала.
Приготвям това ястие повече от 25 години, реших, че това би било един добър шанс, добра възможност, България също да се отбележи на световната карта с паелята, споделя Тодоров. Приема участието си като приключение и бързо започва стъпка по стъпка да оформя кандидатстването си.
Изпратих кандидатура, след това последва видео разговор, видео презентация, изпращане на документация, която те изискаха, видео и фото материали, за да се докаже, че всъщност аз или кандидатът, на практика, е подходящ и може да участва в такова състояние. Дойде време за втори етап, който мнозина от вашите слушатели, мои приятели, пък и не само, и познати, които се оказа, че са проследили кампанията от преди месец и нещо, подчерта Ник Тодоров.
На полуфиналите Тодоров с вот застава на трето място и отива на финал. С първото и второто място го изпреварват съответно Мексико и Колумбия. Регламентът позволява по един представител от държава и за първите две места са се борили 4 мексиканци и още толкова колумбийци.
В момента планирам няколко дати, в които ще покажа, ще демонстрирам и ще тествам някои от елементите за финалната паеля, тъй като това ще бъде авторска рецепта, издаде Ник.
Той ще посети първо Пловдив на 7 септември, а на следващия ден ще бъде в Бургас. Във Варна ще дойде на 15 септемрви, където ще представи финалната версия на паелята, с която ще участва на последния етап от състезанието, което ще се проведе на 20 септември, навръх Световния ден на паелята.
В неделя, 15 септември, във Варна ще бъде изпращането за световната купа. Каня варненци, заповядайте във "Varna Street Food Park", там ще опитате, ще коментираме, ще обсъждаме и изобщо се надявам да събера една доза допълнителна енергия, с която да замина за Валенсия, разказа още Ник.
Целия разговор на Иван Барбов с Ник Тодоров може да чуете тук:
Музеят на Възраждането и Учебният музей във Варна организират творчески работилници за пролетната ваканция на учениците,. От днес до 4 април от 10 часа в Музея на Възраждането учениците ще работят по теми, свързани с епохата на Възраждането. От 1 до 4 април от 11 часа в Учебен музей – Варна творческите ателиета са посветени на Великден...
Денят на европейските автори се отбелязва от 2023 г. в последния понеделник на месец март по инициатива на Европейската комисия, за да насърчава четенето, най-вече при младите хора. Целта на деня е да обедини книгите и образователния сектор, да открои литературата като начин за представяне пред младите хора на богатствата на европейската култура,..
Има ли някой в България, който да не обича мекици. Пърженото тесто, което консумираме предимно за закуска с пудра захар, сирене или сладко, получи световно признание. Българските мекици попаднаха в топ 30 на най-добрите тестени изделия в света в престижната класация на онлайн изданието TasteAtlas. Мекицата заема 29-то място с оценка от 4.4 точки. В..
Алисън Атанасов е от Южна Африка. Наполовина е българка. Дори варненка. Баща й е варненец. В момента Алисън Атанасов учи във Великотърновския университет. Рядко се връща в Южна Африка. Но тук е част от организацията на двудневния фестивал „Празник на източноазиатските култури“. Алисън Атанасов е първа година студент във Великотърновския..
Една от инициативите на Българския туристически съюз е „10-те планински първенци“ - 10-те най-високи върхове на 10 известни и големи български планини. Обаче в България има близо четири пъти повече планини. Или по-точно – 39. Голяма част от тях остават извън полезрението на планинарите. По една или друга причина – трудна логистика, липса на облагородена..
Във връзка със заповед на министерство на околната среда и водите и Регионална инспекция във Варна, Община Балчик уведомява всички граждани, че от 1 април до 31 октомври на 2025г. е определен пожароопасен сезон в защитени територии- изключителна държавна собственост, и мерките за осигуряване на пожарна безопасност, като следва да спазват забраната за..
Какви са заплахите за Черно море и как заедно можем да го опазим – отговори на тези въпроси дава 30-минутният документален филм "Аз, морето – живот в мълчание", който ще бъде излъчен премиерно тази вечер във Варна, в рамките на кино фестивала „София Филм Фест Варна“. Филмът е на еко организацията Грийнпийс и в него участват учени и специалисти от..