Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Варна: Ако мястото за библиотека бъде сменено, започваме от нулата

4
Благомир Коцев
Снимка: БНР - Варна

Ако проектът за библиотеката не се осъществи сега, може би няма да стане никога. Това коментира кметът на Варна Благомир Коцев в профила си във Facebook във връзка с редица оплаквания за избора на място за строеж на новата сграда на библиотеката. 



Ако мястото бъде сменено, означава стартиране от нула, каза още Коцев. Ще е нужно търсене и избор на терен, съвсем нов проект, търсене на външно финансиране, нов ПУП и разрешителни за строеж - това са още години работа и все едно, че никога нищо не е било, категоричен е варненският кмет. 

Изборът на място е премислен и неговата цел е той да служи за културно средище и място, където да може да се учи. Кметът поясни, че с преминаването към дигиталните версии на книгите, библиотеките имат роля на читалища, а не толкова на място за заемане на книги. 

Коцев припомни, че мястото за строеж на новата сграда на библиотеката във Варна е избрано още през 2016 г. 

Библиотеката е планирана да бъде мултифункционален културен център, където млади хора, студенти и ученици ще могат да се социализират. Там ще има възможности и за провеждане на събития, клубове и дейности по интереси, посочи Благомир Коцев, като добави, че това дава възможност на хората да общуват и да обменят културен опит. Това е и причината мястото да е централно, за да може да е в близост до възможно най-много студенти, подчерта той. 

Относно предложенията новата сграда на библиотеката да е на мястото на Руското консулство или т. нар. Дупка, Коцев разясни, че те не са подходящи. Сградата на Руското консулство не може да бъде разрушена, а сегашната е неподходяща за библиотека, но удачна за детска градина, обясни той. Според него т. нар. Дупка не е подходящо място за мултифункционален център поради своите размери, а изграждането на библиотека там би запушило повече пешеходната зона. По думите на варненския кмет алтернатива за това място е там отново да бъдат създадени малки сгради за културни събития. "Един такъв проект допълнително би усложнил и забавил придобиването на цялата собственост и съгласуването с Министерството на културата за археологическите разкопки под терена", каза още кметът.


По публикацията работи: стажант-редактор Елена Атанасова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ВАС отхвърли жалба на ДПС на Доган срещу отказа на ЦИК за регистрация

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на коалицията около Ахмед Доган - "Демокрация, права и свободи - ДПС", срещу отказа на ЦИК да бъде регистрирана за участие в изборите на 27 октомври, предаде БНР. От прессъобщение, разпространено от пресцентъра на съда, става ясно, че решението, което е окончателно, е мотивирано с определението от..

публикувано на 12.09.24 в 17:55

Влагат 45 млн. лева в ремонти и нови сгради на училища и детски градини във Варна

Във Варна предстоят големи инвестиции за милиони левове в образователната инфраструктура.  Това съобщи днес на пресконференция заместник-кметът по образование и култура Павел Попов. По Програмата на МОН за „Изграждане пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища за периода 2020 г.- 2022г.” над 400 деца от 2-ри..

публикувано на 12.09.24 в 17:23

Община Варна работи по довършването на физкултурния салон на VII СУ „Н. Геров“

В момента се прави експертиза за състоянието на физкултурния салон на VII СУ „Н. Геров“. Постигнати са съдебни споразумения, имотът вече е придобит от общината,  като е прехвърлен от Министерството на младежта и спорта, а общинската администрация е подготвила средствата за довършването му.  Около 1300 деца от две години са без физкултурен салон, а..

публикувано на 12.09.24 в 17:07

Задържаха 51-годишна жена от Добрич, нанесла побой на майка си

Районна прокуратура – Добрич привлече към наказателна отговорност и задържа за срок до 72 часа 51-годишна жена от града, нанесла побой на собствената си майка. Задържаната е обвинена за нанесена лека телесна повреда при условията на домашно насилие. При работата по образуваното досъдебно производство е установено, че на 10 септември пострадалата се е..

публикувано на 12.09.24 в 17:00
Руско консулство, Варна

Сградата на бившето Руско консулство става иновативна детска градина

Амбицията на община Варна е през следващата година да заработи нова иновативна детска градина в сградата на бившето генерално консулство на Русия, която ще бъде изцяло реконструирана. Това каза зам.-кметът по образованието Павел Попов. Т ой припомни, че сградата е предоставена от държавата за тази цел. Сградата на Руско консулство ще бъде..

публикувано на 12.09.24 в 16:31

Жители на Пчелина отново излизат на протест, готвят се да затворят ул. "Прилеп"

Жители на местност Пчелина заявиха пълна готовност за протестни действия заради лошото състояние на пътната инфраструктура. В писмо до медиите те посочват, че недоволството им е продиктувано от неизпълнените обещания и неспазените срокове от страна на пътната фирма да възстанови улиците до първоначалното им състояние. Потърпевшите отново подчертават, че..

публикувано на 12.09.24 в 16:28

Над 3100 първокласници ще прекрачат училищния праг тази година във Варна

Община Варна е готова за началото на учебната година, в над 40 училища и детски градини са извършени текущи ремонти, само два-три от ремонтите ще се довършват след 16 септември, но това няма да възпрепятства занятията. В общинските училища ще започнат училище над 3100 първокласници. 1900 са абитуриентите. това  съобщи заместник-кметът по..

публикувано на 12.09.24 в 16:01