Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От октомври започва ремонт на пътя „Аспарухово“ – „Галата“, обходът ще е през местност Боровец

От месец октомври Община Варна започва основен ремонт на общинския път от „Аспарухово“ за кв. „Галата“. Ремонтът ще обхване 3,4 км от отбивката за Карантината до кръстовището с пътя за местност Боровец. Стойността на проекта е близо 9,8 млн. лв. с ДДС и се реализира по Инвестиционната програма за общински проекти на Министерството на финансите, по която Варна получава 100 млн. лв. за 2024 г. Това съобщи кметът Благомир Коцев при инспекцията на трасето, по време на която се уточниха сроковете и етапите на ремонтите, съобщават от общинския пресцентър.

Преди да започне основният ремонт, ще се извърши рехабилитация на обходния път през местност Боровец. Дейностите се финансират от програмата за текущ ремонт и поддръжка на Община Варна. Предстои да се извърши рехабилитация на около 4700 кв. м асфалтова настилка, докладва на кмета новият директор на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ Тихомир Тимов. След приключването на рехабилитацията на обхода, ще започне и основният ремонт на пътя за кв. „Галата“, което по план трябва да стане в първата половина на месец октомври, посочи още Тимов. Ремонтът се съобразява с края на туристическия сезон и първия учебен ден.

Целта на ремонта е да се запази съществуващият габарит на трасето до „Галата“ като четвърти клас от уличната мрежа. По пътя ще се изградят бордюри и двустранни тротоари с широчина от 1,5 до 3 метра и скосявания с цел достъпност, подмяна на настилки, маркировка, улично осветление, кабелни линии, отводняване и др. В участъка ще се подмени ВиК мрежата, което изключва движение по едното пътно платно. Поради тази причина пътят ще бъде затварян на етапи, като се въведен временна организация на трафика през местност „Боровец“.

Пътят трябва да е готов за около 9 месеца и ще се изпълнява на два етапа. Единият участък е от 2,5 км от отбивката за Карантината в „Аспарухово“ до отклонението за „Галата“ - център, а другият участък е от около 1 км от отклонението за „Галата“ - център до кръстовището за местност Боровец.

Кметът Благомир Коцев нареди ускорено ремонтиране на обходния път през Боровец, за да се улесни и обезопаси движението на гражданите по време на ремонта на основната пътна артерия към „Галата“ и панорамната площадка. Две седмици преди фактическото начало на ремонта общината ще информира гражданите за временната организация на движението.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дюлгерски събор организира фирма "Комфорт" ООД по случай 35 години от основаването си

Традиционен дюлгерски събор организира строителната компания „Комфорт“ ООД. Фирмата е основана през 1989 година е ще навърши 35 години на 1 декември. Целта на събора е да не бъдат забравени дюлгерските традиции и обичаи, които се променят, както се променя и светът, каза Атанас Костурков, който управлява фирмата заедно с Марин Йорданов от..

публикувано на 13.09.24 в 19:54
ДКЦ-4 Варна

Общинските лечебни заведения във Варна са в добро финансово здраве

Общинските лечебни заведения във Варна са в добро финансово здраве. Повечето от тях отчитат положителни резултати, сочат финансовите отчети на лечебните заведения за 2023 г., които бяха разгледани и прието на днешното заседание на ПК „Собственост и стопанство“, съобщават от пресцентъра на ОбС. „Специализираната болница  за активно лечение на..

публикувано на 13.09.24 в 17:14

Ясни са резултатите от конкурсите за директор на две училища в община Балчик

Павлина Тодорова ще продължи да бъде директор на Средното училище „Христо Смирненски“ в най-голямото село на Добричка област – село Оброчище, община Балчик. Тя е класирана на първо място в конкурса за ръководител на учебното заведение, обявен от Регионалното управление по образованието. За средно училище „Христо Ботев“ в Балчик от двамата допуснати..

публикувано на 13.09.24 в 17:01

Канят варненци да се включат в чистенето на града

Община Варна и тази година ще вземе участие в кампанията на bTV да „Да изчистим България заедно“. Събитието ще се проведе на 14.09.2024 г. (събота). Призовават се граждани, институции, бизнес, социални, образователни и културни институти да се включат активно в почистването на междублоковите пространства, паркинги, паркове, места за отдих, детски..

публикувано на 13.09.24 в 16:41

Двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен самолет са загинали

Двамата офицер-пилоти на учебно-бойния самолет, който катастрофира в трета авиобаза Граф Игнатиево, са загинали, съобщава БНР. Екипажът е бил от базата в Долна Митрополия, съобщиха министърът на отбраната Атанас Запрянов и премиерът Димитър Главчев. Министърът на отбранатаобяви за утре Ден на траур във въоръжените сили, за да бъда почетена паметта..

публикувано на 13.09.24 в 16:30
Снимката е илюстративна.

МОСВ: Регионалните екоинспекции да картографират незаконните сметища

Регионалните инспекции по околната среда и водите да картографират незаконните сметища по места, каза днес в Белослав служебният екоминистър Петър Димитров.  В община Монтана работят активно по ликвидиране на незаконните сметища, посочи той. До този момент повечето общини са ликвидирали незаконните замърсявания и сметищата са запръстени, каза още..

публикувано на 13.09.24 в 16:12

Над 50 домакинства от община Белослав са пострадали от дъжда

Петдесет и две домакинства в община Белослав са подали информация, че проливният дъжд е наводнил дворовете им и приземни етажи от къщите. Няма пострадали хора и издавени животни. Това каза кметът на община Белослав Диан Иванов. Той уточни, че само за два часа са паднали около 100 литра дъжд на квадратен метър. Дерето е преляло в ниските части, където са..

публикувано на 13.09.24 в 15:31