Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредна сесия на ОбС- Добричка, решават за референдум за ветропарк

Снимка: БГНЕС

Общинският съвет на Община Добричка ще заседава днес извънредно. Поводът е внесената от кмета на общината Соня Георгиева докладна записка за свикването на местен референдум във връзка с инвестиционните намерения за изграждането на ветроенергийни паркове на територията на общината. На проведеното обществено обсъждане миналата седмица на доклада по Оценка на въздействието на околната среда за един от проектите, засягащ селата Славеево, Одърци и ПчЕлино ясно пролича сред присъстващите негативното им отношение към тези инвестиционни намерения, както и нежеланието на хората да се запознаят в детайли с проекта и неговите характеристики.

Общественото обсъждане на доклада по ОВОС и приложенията на доклада върху инвестиционно предложение за изграждането на ветроенергиен парк „Изгрев“ и съпътстващата техническа инфраструктура в землищата на селата Славеево, Пчелино и Одърци се проведе на 27 август. Ден по-късно заседава Общинският съвет на Община Добричка. В края заседанието кметът Соня Георгиева съобщи решението си спорният въпрос около ветрогенераторите да бъде решен на местен референдум. В изказването си Соня Георгиева подчерта, че срещу нея и общинската администрация е оказан натиск, отправени са били и заплахи, че общината ще бъде лишена от целеви средства, ако проектите не бъдат одобрени. Кметът се закани и че ако това продължи, ще информира за проблема прокуратурата и служебния министър-председател.

А какви са настроенията сред местното население пролича именно на общественото обсъждане, на което представителите на експертния състав, изготвил доклада по ОВОС и фирмата инвеститор не бяха оставени да представят своите данни.  Общественото обсъждане е част от всяко подобно инвестиционно намерение и има за цел местното население да бъде максимално информирано.

В началото на общественото обсъждане представителят на фирмата инвеститор и възложител на Доклада по ОВОС Ивайло Атанасов се опита да даде повече подробности относно компанията и конкретния проект за ветроенергиен парк. Изказването му беше многократно прекъсвано от присъстващите в залата със забележки, че хората са достатъчно информирани, че говорещите в залата са платени от фирмата инвеститор и доверие към тях населението няма. Все пак Ивайло Атанасов до известна степен успя да обясни и за ползите за местните общности и готовността за инвестиции в детските градини, училища, читалища.

По време на обсъждането стана ясно, че докладът по ОВОС вече е преминал през РИОСВ Варна и има положително становище от екоинспекцията.

Пламен Семерджиев – ръководител на колектива от независими експерти, изготвили доклада за ОВОС, също се опита да внесе повече яснота. Той посочи, че настоящият доклад е получил положителна оценка от всички компетентни органи, което потвърждава всички резултати и заключения. Семерджиев напомни, че обществените обсъждания имат само информационен характер и решения по време на тях не се взимат. Той обобщи какво включва проектът и обясни, че изграждането на ветропарка не се разглежда само като локална инвестиционна инициатива, а като част от по-широк обхват от мерки, чрез които нашата държава предвижда постигането на заложените цели по тази национална стратегия и поетите ангажименти към Европейската комисия.

На фона на викове в залата и подсвирквания думата се опита да вземе проф. Павел Зехтинджиев, който да даде своето становище по отношение на екологичните последствия от инвестиционното намерение.

И професор Зехтинджиев не беше оставен да продължи от викове в залата на недоволни от инвестиционното намерение жители на селата.

Ние сме против изграждане на ветропаркове върху земеделски земи, казаха хората. Вие искате да унищожите хубавата обработваема земя на България, каза друга присъстваща и посочи, че тази технология е остаряла.

Според инвестиционното намерение фундаментите за обслужващите площадки се предвижда да заемат средно до 4.5 дка за всеки генератор, а за изграждане на повишаващата станция са необходими до 10 дка. Общо за всички съоръжения това прави около 115 дка застроена площ или приблизително 4.6 процента от имотите, засегнати от проекта. От фирмата обясниха още, че всички строителни дейности се извършват след отнемане на хумусния слой и те няма да се отразят на качествата на почвата.
А дали общинските съветници ще одобрят докладната за свикването на местен референдум на 27 октомври ще стане ясно днес на заседанието им с начален час 11.00.
Повече по темата чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Райнова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

До края на деня възстановяват отнесения от бурята асфалт в кв. "Виница"

Започна възстановяването на около 500 кв. м асфалтова настилка по бул. „Св. св. Константин и Елена“ в частта ѝ в квартал "Виница". Участъкът беше най-тежко засегнат при проливните дъждове от миналата седмица и се очаква до края на деня да бъде завършен, съобщиха от общинския пресцентър. Припомняме, че по данни на Националния институт по метеорология и..

публикувано на 17.09.24 в 10:35

Започват консултациите за съставите на СИК заради изборите за районни кметове във Варна

Кметът на Варна Благомир Коцев кани парламентарно представените политически партии и коалиции - коалиция „ГЕРБ-СДС“, коалиция „Продължаваме промяната - Демократична България“, партия „ДПС“, партия „Възраждане“, коалиция „БСП - За България“ и коалиция „Има такъв народ“ за участие в консултации за сформиране съставите на секционните избирателни комисии..

публикувано на 17.09.24 в 10:02

Доктор Нина Русева: Увеличават се болните от туберкулоза

Болните от туберкулоза се увеличават и от началото на годината до сега за Варна има регистрирани 49 случая, каза за Радио Варна доктор Нина Русева, координатор за туберкулозата за област Варна. За цялата 2023 година случаите се били 50, допълни тя. Туберкулозата е най-значимото социално заболяване и в момента в страната се провежда..

публикувано на 17.09.24 в 09:34

Жители на Пчелина на среща с кмета на Варна, представители на ВиК и строителните фирми

Живеещите в местността Пчелина във Варна ще се срещнат днес с кмета на града Благомир Коцев и с представители на ВиК-Варна и "Инжстрой". Началото е в 18 часа в сградата на Община Варна, зала "Пленарна" . По думите на кмета по време на последния протест на хората на срещата те ще могат „да удостоверят лично дали това обещание на фирмата е изпълнено и да..

публикувано на 17.09.24 в 09:30

Само за ден: Четири опита за телефонни измами в Балчик, Добрич и Каварна

Четири опита за телефонни измами в градовете Балчик, Добрич и Каварна са регистрирани за последното денонощие в полицията.  Сценариите постоянно се сменят, като снощи измамниците се представят за служители на комунални дружества ВиК и Енерго под предлог за оправяне на аварии, като следват и заплахи.  Препоръката на органите на реда към гражданите..

публикувано на 17.09.24 в 09:22

76 хиляди лева е годишната заплата на директора на "Градски транспорт"-Варна

В 10 часа започва заседанието на Постоянната комисия „Собственост и стопанство“ към Варненския общински съвет. Членовете на комисията ще приемат годишните финансови отчети на общинските търговски дружества и ще изберат одитори на: Дентален център I Варна“ ЕООД, „Дворец на културата и спорта” ЕАД, „Ученическо и столово хранене” ЕАД, „Обреди” ЕООД..

публикувано на 17.09.24 в 09:04

Ето кои са ключовите лица в новата ЕК

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен ще разпредели длъжностите в новия си екип на 17 септември. Страните от ЕС се надяват избраните от тях кандидати за еврокомисари да заемат престижни постове. Ето някои от ключовите фигури, които ще влязат в състава за втория 5-годишен..

публикувано на 17.09.24 в 07:51