Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археологически разкопки на късноантичната крепост в кв. "Хоризонт" в Балчик, търсят се работници

Снимка: Албена Иванова

Исторически музей - Балчик и СУ "Св. Климент Охридски" от днес започват разкопки на Късноантичната и ранносредновековна крепост в кв. "Хоризонт" в Белия град. Те ще продължат до края на септември. Търсят се хора за работа на обекта, съобщи директорът на музея Радостина Енчева. (За допълнителна информация тел: 0895554037).

Археологическото проучване е с научни ръководители д-р Румяна Колева, д-р Чавдар Кирилов от Софийския университет и заместник научен ръководител Радостина Енчева от Исторически музей – Балчик.

От 2009 г. насам, благодарение на сътрудничеството,се провежда и учебната практика по средновековна археология на студентите трети курс на специалност археология на Университета. За поредна година те се финансират от програмата на Министерство на културата за целево подпомагане на теренните археологически проучвания в България.

"Ще продължим работата си на терена до западната порта от миналата година. В разкопките традиционно участват студентите по археология, но са ни нужни около 6-7помощници, които да работят срещу заплащане до края на месеца. Работи се от 7 до 13.00 часа", уточни Енчева.

Тази година се навършват 15 години от съвместното сътрудничество на балчишкия музей със Софийския университет и по този повод имат желание да издадат книжно тяло с резултатите от проучванията, насочено към масовата публика.

„Това, което е по-атрактивно, е експонирано за посетителите, останалото е във фонда на музея“ – допълни Енчева. Тя уточни, че всяка година се правят публикации след разкопките и който се интересува, може да ги потърси в Националния археологически музей, но за масовата публика не е издавано, с изключение на сборника, излязъл по повод 60-годишнината от създаването на музея, и в книгата „Ценностите на Балчик“.

Крепостта с площ около 110 декара е една от най-големите, строени някога в днешните български земи и най-голямата, издигната в напредналата Късна античност (епохата, обхващаща времето между края на III и началото на VII в.). Мястото не е случайно избрано. Твърдината съществува в симбиоза с пристанището на град Дионисополис (предшественик на днешния Балчик) – най-близката до имперската столица Константинопол морска порта на старата провинция Малка Скития (днешна Добруджа). Пристанището гарантира безпроблемното снабдяване на крепостта по море с всичко необходимо, вкл. във време на опасност, а на свой ред тя му предлага защита от нападения откъм сушата. Но ролята на това мащабно военно съоръжение далеч не се изчерпва само с неговата охрана. Настанената в него мащабна войскова част гарантира сигурността и на цялата провинция.

Данните от археологическите проучвания до момента сочат, че крепостта, изглежда, е построена при управлението на император Анастасий (491–518) на терен, част от който в предходните столетия е едно от местата, на които жителите на Дионисополис погребват своите мъртви.

От 2016 г. се проучва сектор, недалеч от западната крепостна порта, в който постепенно се разкрива мащабен архитектурен комплекс, строен без твърде голяма финансова разточителност, но с максимална ефективност.

С напредване си проучването все повече показва, че през Късната античност мястото е обитавано от редовна армейска част. Липсват всякакви категорични следи за присъствие на жени. Няма и находки, които да подскажат, че тук е живяло цивилно население, в това число земеделски и занаятчийски сечива. Битът е прост и строг, тъкмо както подобава на една армейска част. Предметите на лукса са рядкост, за разлика от частите от въоръжение (върхове на стрели и др.).

В определен момент през VII в. крепостта изглежда е временно изоставена. Не са налице масови разрушения и пожарища, а и монетите на император Фока (602–610) свидетелстват за продължаване на обитаването и след това. Напускането изглежда е било предварително замислено и организирано. Под рухналите покриви на част от късноантичните сгради почти няма находки – картина, която се различава рязко от случаите, в които дадено селище е нападнато и опожарено внезапно.

Окончателното напускане на крепостта през (изглежда) XII век вероятно стои в тясна връзка с появата по същото време на ново селище на естествено защитено място, на възвишението Джени баир над днешния градски стадион, което е много по-близо до пристанището, около което животът така или иначе не е прекъсвал в нито един момент в последните повече от 2500 години. 

Източник: balchikmuseum.bg. Тук може да прочетете цялата статия от проучванията през 2023 год.

Чуйте репортажа на Албена Иванова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почитаме светите Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Днес църквата почита паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на християнските добродетели, чиито имена носят те. Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим е живяла една благочестива жена, християнка. Тя се казвала София и имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели - Вяра, Надежда..

публикувано на 17.09.24 в 07:00

16 септември във Варна: Говорят първокласниците

Новата учебна година беше открита във Варна, а безспорно денят беше най-вълнуващ за първокласниците. 3 146 деца прекрачиха за първи път прага на 37-те общински училища в морската столица. Как си представят обучението, какво им харесва в училище, научили ли са си първите стихотворения, с които участват в откриването на учебната година? Даниела..

публикувано на 16.09.24 в 16:48

Отличничката Хана Иванова: Всичко се постига с много учене, а трудът винаги се отблагодарява

Хана Иванова е осмокласничка в Първа езикова гимназия във Варна. Тя е приета с най-висок успех в осмите класове в специалността с немски и английски език. Отличните оценки се постигат с много учене и труд без почивка, обобщава Хана. А трудът, допълва тя, винаги се отблагодарява. Ученичката от днес знае, че иска да продължи образованието си в чужбина -..

публикувано на 16.09.24 в 16:40

Лесна работа: Училище

И ето го следващото начало! Ваканцията се отдалечава с тихи стъпки по брега. Бяла шапка, синя панделка, шарена раничка, от която се подават весели летни спомени... Боси крака оставят кратки следи по мокрия пясък... Всичко, характерно за една чудесна ваканция, която си тръгва. Плюс слънчеви очила и настроение. Да, и лека носталгия в..

публикувано на 16.09.24 в 15:30

Новата учебна година с повече ученици в Балчик

С 58 ученици и 10 първокласници повече спрямо миналата започва новата учебната година за шестте общински училища в община Балчик. Днес училищният звънец удари за 1288 възпитаници и 128 деца, които за първи път прекрачват прага на училището, обобщиха от просветния отдел в администрацията. За първи път всички ученици - от 1. до 12. клас, получават..

публикувано на 16.09.24 в 13:00

200 години от издаването на Рибния буквар, БНБ пуска сребърна монета

От 16 септември Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „200 години от издаването на Рибния буквар“ от серията „Българско възраждане“. Цената на монетата при пускане в обращение е 150 (сто и петдесет) лева. Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси в София, пл. „Княз Александър I“..

публикувано на 16.09.24 в 09:02

Първото просветно министерство в България е създадено с Указ от 5 юли 1879 г. 

Първото просветно министерство в България е създадено с Указ от 5 юли 1879 г. на княз Александър I Батенберг под името Министерство на народното просвещение. За министър-председател на България и първи министър на народното просвещение е назначен Тодор Бурмов, припомня БГНЕС. От времето на Тодор Бурмов министерството е създадено да упражнява надзора..

публикувано на 16.09.24 в 08:47