Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават се забраните за защитени зони "Калиакра" и "Комплекс Калиакра", тече обществено обсъждане

Снимка: архив

Обществено обсъждане на проектозаповеди за изменение и допълнение на режимите на защитени зони „Комплекс Калиакра“ за местообитанията и „Калиакра” за птиците обявяваМинистерството на околната среда и водите съгласно разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие.

Защитена зона BG0002051 „Калиакра“ за опазване на дивите птици е разположена в област Добрич, землищата на село Тюленово и гр. Шабла, община Шабла, както и в община Каварна - с. Българево, с. Камен бряг, с. Свети Никола, с. Хаджи Димитър и с. Раковски.

Защитена зона BG0000573 „Комплекс Калиакра“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна попада също в части от трите крайморска общини на Добричка област: в землищата на с. Тюленово, община Шабла, в община Каварна - с. Камен бряг, с. Свети Никола, с. Българево, гр. Каварна, с. Божурец, с. Топола, и гр. Балчикобщина Балчик.

Пълният текст на всяка една от проектозаповедите е публикуван на Интернет страницата на Министерството на околната среда и водите (21 август 2024) - https://www.moew.government.bg/, тема„Обществени обсъждания“, и е на разположение в административната сграда на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Варна (гр. Варна, ул. „Ян Палах” № 4).

В едномесечен срок заинтересованите могат да представят на министъра на околната среда и водите мотивирани писмени становища, възражения и предложения относно посочените в проектите на заповеди режими.

В проекта за защитена зона „Комплекс Калиакра“ се актуализира забраната в точка 5.1 на заповедта, която придобива следното съдържание: „използване на дънни тралиращи и драгиращи средства, вкл. биймтралове и смучещи драги, пребаластиране на кораби, драгиране и депониране на земни маси и дънни утайки в морските пространства в зоната“. Създава се нова т. 5.13 със следното ограничение: „поставяне на преместваеми обекти и на елементи на градското обзавеждане по смисъла на ЗУТ в територията на разпространението на природно местообитание 62C0 * Понто - Сарматски степи.

За защитена зона „Калиакра“, допълнението е в т. 7.6, а именно не се разрешава изграждането на фотоволтаични инсталации и вятърни генератори за производство на електроенергия не само в земеделска земя, но и в морските пространства.

Чуйте повече в репортажа на Албена Иванова:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Само за ден: Четири опита за телефонни измами в Балчик, Добрич и Каварна

Четири опита за телефонни измами в градовете Балчик, Добрич и Каварна са регистрирани за последното денонощие в полицията. Сценариите постоянно се сменят, като снощи измамниците се представят за служители на комунални дружества ВиК и Енерго под предлог за оправяне на аварии, като следват и заплахи. Препоръката на органите на реда към гражданите при..

публикувано на 17.09.24 в 09:22

76 хиляди лева е годишната заплата на директора на "Градски транспорт"-Варна

В 10 часа започва заседанието на Постоянната комисия „Собственост и стопанство“ към Варненския общински съвет. Членовете на комисията ще приемат годишните финансови отчети на общинските търговски дружества и ще изберат одитори на: Дентален център I Варна“ ЕООД, „Дворец на културата и спорта” ЕАД, „Ученическо и столово хранене” ЕАД, „Обреди” ЕООД..

публикувано на 17.09.24 в 09:04

Ето кои са ключовите лица в новата ЕК

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен ще разпредели длъжностите в новия си екип на 17 септември. Страните от ЕС се надяват избраните от тях кандидати за еврокомисари да заемат престижни постове. Ето някои от ключовите фигури, които ще влязат в състава за втория 5-годишен..

публикувано на 17.09.24 в 07:51

ИАМА организира учение във Варна

Изпълнителна агенция "Морската администрация" организира учение във Варна. То е в изпълнение на Националния план за търсене и спасяване в Българския морски отговорен район за търсене и спасяване, съобщиха от ИАМА.  В реална среда и в реално време ще се тества координацията при спасителна операция по море, медицинска евакуация и оказване на..

публикувано на 17.09.24 в 07:44

НС ще обсъди отлагане на новата такса "Смет"

На извънредно заседание днес парламентът ще обсъди дали да бъде отложена с 1 година новата методика за определяне на такса смет. Ако предложението бъде прието, вместо 1 януари 2025, тя ще влезе в сила от 1 януари 2026 г.. В програмата на депутатите са включени и две изслушвания на министри.  Предложението за отлагане с година на новия..

публикувано на 17.09.24 в 07:25

Ветровито с променлива облачност

Температурите на въздуха в Източна България и край морето измерени в 6.00 часа тази сутрин -  в  Русе е 10 градуса, 11 градуса е в Добрич, по 12 в Разград и Шумен, 13 в Силистра и Шабла. 14 градуса е в Карнобат, 15 във Варна, 16 на нос Калиакра, в Бургас и Ахтопол, 17 на нос Емине. Силен дъжд е валял в Ахтопол около полунощ и количествата..

публикувано на 17.09.24 в 05:56

Адресите без ток

На 17.09.2024, от 9:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Царевци, с. Бързица и с. Нова шипка. Временни смущения в електрозахранването са възможни от 9:00 до 11:00, от 15:00 до 17:00, в районите на с. Цонево, с. Величково, с...

публикувано на 17.09.24 в 05:00