Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Форум за Варна" продължава с дискусии за съживяването на градската среда

Три събития представят добрите примери от Полша, Дания и Бургас

| обновено на 16.09.24 в 09:46
6
гр. Варшава, Полша
Снимка: Моника Коморовска

“Форум за Варна” е инициатива на сдружение "Пространствата на Варна". Това е проект за градско развитие с гражданско участие - поредица от срещи, на които експерти в градското планиране споделят своя опит от съживяването на средата в градовете, в които живеят, и превръщането ѝ в по-достъпна за гражданите.

След посещението през юли във Варна на нидерландския ландшафтен архитект Михийл ван Дрийш, главен архитект на гр. Грьонинген, в чийто фокус беше варненската крайбрежна алея, предстоят още три събития, част от проекта "Форум за Варна".

На 21 септември от 17 ч. на цветното пространство пред Градската художествена галерия ще се проведе дискусия на тема “Градска ревитализация - примери от Полша”. В нея ще се включат експерти от Варшава и Лодз, които работят както в институции на национално и местно ниво, така и в свободния сектор. Събитието цели в рамките на няколко публични презентации да ни запознае с процесите по градска ревитализация, като покаже добри практики в сферата на градското планиране. Гостите от Полша са Зузана Мелчарек, Патриция Войташчик, Моника Коморовска и Мачей Гил. Събитието е част от програмата на Европейската седмица на мобилността.



На 27 септември от 19 ч. пред Дом на архитекта дискусията ще бъде на тема “Устойчива градска мобилност - хора и публични пространства“. Урбанистът Леон Легеланд от архитектурното студио на Ян Геел в Копенхаген, Дания, ще запознае присъстващите с процесите по развитие на устойчивата градска мобилност, като покаже добри практики в сферата на градското планиране.



А на 11 октомври от 18 ч. в Кампус 90 предстои да се запознаем с "Добрите примери от Бургас". Галина Милкова, Моника Маринова, Мариана Сърбова, Десислава Стоянова, Емилия Попова и Емил Бурулянов ще споделят как Бургас се отваря към своите граждани и какво Варна може да почерпи от този опит.

Терминът "градска ревитализация" на практика означава съживяване на града - пояснява Венцислава Недялкова, председател на сдружение "Пространствата на Варна". - Това може да бъде съживяване на стари сгради, сред които и паметници на културата, на градски пространства, на площади, на улици, които се превръщат в пешеходни зони... Гостите, които сме поканили, имат богат опит в тази област, тъй като в Централна и Западна Европа този процес тече от много години, и за нас ще бъде полезно да научим за пътя, който са извървели.

Още за трите събития и за потенциала на Варна да се превърне в град на хората Венцислава Недялкова сподели в предаването Улица "Събота". Разговора слушайте чрез плейъра в началото на статията.


Рибарско селище Ченгене скеле край Бургас (снимка: архитектурно студио МОТТО)


Оденсе, Дания (снимка: Gehl Architects)


Лодз, Полша (снимка: Патриция Войташчик)

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Илюзионистът Арсен с кастинг за деца, изкушени от магичното изкуство

Кастинг за деца, които са с афинитет към магичното изкуство, ще организира известният магьосник Веселин Долмов-Арсен. Желаещите могат да се запишат за участие чрез публикуване на видео в страницата на Арсен във Фейсбук или на имейл. Поканата е отправена за деца до 18 години от цялата страна. Победителят ще излезе заедно с Арсен на сцената на 12..

публикувано на 18.09.24 в 08:00

Животът започва!

На прага на новата учебна година второкласниците от Международния френски лицей "Шарл Перо" във Варна имат двоен повод за радост и вълнение. Освен на новите предизвикателства, които часовете в клас ще им донесат, те се радват и на новата си песен! "Животът започва" е на френски език и може да бъде слушана в YouTube. Изминалата учебна година..

публикувано на 17.09.24 в 09:20

Шенгенското споразумение на практика не функционира

От понеделник Германия затвори всичките си граници с цел да ограничи незаконната имиграция.  П олицейските синдикати обаче алармират, че нямат необходимия персонал, за да извършват постоянни гранични проверки. Решението на правителството, ръководено от Германската социалдемократическа партия, има и политически оттенък, коментира пред..

публикувано на 16.09.24 в 14:33

Ален Илиев - първокласникът от Варна, който започва да пее, преди да проговори...

Ален Илиев е един от хилядите първокласници, които днес прекрачват училищния праг. Той е от Варна, на седем години, и открива в музиката спасение от всяка емоция, която неминуемо застига седемгодишните деца. Всяко чувство от малък Ален превръща в тон, а неговата първа песен - "Пеем ЗаЕдно", обедини в музика и танц деца, родители и учители из цялата..

публикувано на 16.09.24 в 11:55

Chen Balbus (ORPHANED LAND): Надявам се, че няма да се стигне до Трета световна война

Интеврю с Chen Balbus (ORPHANED LAND) На 17 септември ORPHANED LAND се зарвръщат в България. Поканата е от „BGTSC“. Това ще е едва третият им концерт и първи след 11 години. Организаторите съдействаха за интервюто, което китаристът на групата Chen Balbus даде специално за „От другата страна“. ORPHANED LAND са в „интересна“ ситуация. Групата..

публикувано на 14.09.24 в 14:52

Йончо Цолов от Врачанско - най-дълголетният българин, живял 130 години

Това съобщи културният антрополог д-р Росен Гацин. По време на теренна експедиция в Северозападна България е открит смъртният акт на столетника, както и неговият надгробен паметник в село Лик, Врачанско. Родствениците на Йончо Цолов от Пеловския род - Георги Пеловски, Диана Пеловска, Гергана Николова, Йончо Пеловски, Георги Димитров - се..

публикувано на 13.09.24 в 08:05
Иво Инджов

Иво Инджов: Политиците да си напишат домашното по-добре, а не да предлагат промени в избирателната система

Снощи изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. „Кризите в ДПС, както и в БСП, поставят много въпросителни относно това как би изглеждал новия парламент. Не допускам, че ДПС-тата няма да участват в изборите. В какъв вариант – тепърва ще стане ясно“. Това каза за..

публикувано на 12.09.24 в 10:49