Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наблюдения с дрон показаха проблеми в централната част на Варна през лятото

4
Снимка: travellux.eu

Наблюдения с дрон показаха слаби места в централната част на Варна през летния туристически сезон. Те са извършени през август в района на Операта, входа на Морската градина и Морска гара от Агенцията за икономическо развитие. Първите резултати съобщи за Радио Варна Тодорка Димитрова, управител на агенцията.



Според наблюденията туристите избрали да посетят Варна през летния сезон няма къде да паркират, ако решат да отидат в района на Операта. Там е в действие Синя зона за паркиране, но обикновено всички места в нея са заети от хората, които живеят в района или такива, които всеки ден са на работа с колите си.

В горещите часове на деня потокът от туристи в района на площад "Независимост" се пренасочва по сенчестите места и се образува струпване на хора, а в този поток влизат освен пешеходци и велосипедисти и хора управляващи скутери, което затруднява придвижването на всички.


В района на Морска гара хората не се разхождат по определените за пешеходци места, а се движат между колите на паркинга, което е опасно особено за семейства с малки деца. Пешеходната алея на Морска гара се споделя от пешеходци, велосипедисти и водачи на скутери и това е най-вероятната причина част от хората да предпочетат движението между колите. Освен това от пешеходната алея няма достъп нито до морето, нито до зоната за развлечения, каза Тодорка Димитрова.


И в трите наблюдавани участъка не са били регистрирани хора в инвалидни колички, което означава, че районите са труднодостъпни за хора с увреждания.

Една от камерите на дроновете е отчела 65,7 градуса температура на въздуха на повърхността на сграда до входа на Морската градина, което крие риск от възникване на пожари.


Наблюденията с дрон бяха извършени от Агенция за икономическо развитие по проект, по който работят 10 партньори и 16 асоциирани организации от седем европейски държави – Гърция, Италия, Испания, Кипър, Хърватия, Малта и България. Проектът TOURISMOе с общ бюджет за около 3 милиона евро и чрез него, конкретно във Варна, три точки в централната част на града са обект на наблюдение с дрон – районът на Операта, входът на Морската градина и Морска гара. Изпълнител на проекта за Варна е Агенцията за икономическо развитие с участитето на район „Одесос“, а основната цел – подобряване на услугите и управлението на туристическите потоци чрез иновативни подходи и модерни решения.

Наблюдения с дрон ще има и следващото лято през месец юли, каза още Тодорка Димитрова. Проектът продължава до септември 2026 година, а след приключването му данните ще бъдат обобщени и споделени с всички заинтересовани страни, включително и с организаторите на фестивали, подобни на този като „Алея на книгата“ и други обществени прояви на открито.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес отбелязваме Международния ден на туризма

Фасадата на Националния дворец на културата (НДК) ще бъде осветена в цветовете и логото, определени от Световната организация по туризъм днес. Поводът е Световният ден на туризма, който се отбелязва на днешния 27 септември.  Осветяването ще продължи четири часа и ще започне в 19.00, съобщават от Министерството на туризма. На фасадата на НДК ще бъде..

публикувано на 27.09.24 в 06:00

След скандали и блокиране на трибуната заседанието на парламента беше прекратено

Напрежение имаше в пленарната зала, където трябваше да бъдат разгледани предложения за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост и придобиване от държавата на активи на "Мини Марица-изток". Въпреки че след четири часа опити ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ успяха да съберат необходимия кворум за подновяване на заседанието, то отново беше..

обновено на 27.09.24 в 05:54

Адресите без ток на 27 септември

На 27.09.2024, от 9:00 до 16:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на гр. Варна - кв. Чайка бл. 20, бл. 21, бл. 69, ДКЦ Чайка ЕООД - рентген, м-ст Салтанат 7, 23, 26, 28, 29, 38, 81, електрозахранени от ТП 141, ТП 1076, ТП 75. В периода..

публикувано на 27.09.24 в 05:52
Есенно море, ноември

Слънчево време в петък

Утрото в петък ни посреща с приятно, тихо и спокойно време. Днес ще е предимно слънчево, сутринта на места мъгливо. Ще духа слаб южен вятър, следобед до умерен от югоизток. Максемални температури между 28° и 33°, по Черноморието от 24° до 27°, за Варна около 27°. Вълнението на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 22°-23°...

публикувано на 27.09.24 в 05:50

Филмът "Триумф" е големият победител на фестивала "Златна роза"

Голямата награда "Златна роза" на едноименния фестивал на българския игрален филм получи лентата на Кристина Грозева и Петър Вълчанов "Триумф", с участието на Мария Бакалова и Кристина Грозева. Двете си поделиха наградата за най-добра женска роля, а филмът получи и наградата на публиката, на Съюза на българските филмови дейци ,както и наградата за..

публикувано на 26.09.24 в 20:15

ОбС-Варна не прие отчета на Двореца на културата и спорта

Местният парламент във Варна прие годишните финансови отчети на повечето общински дружества за 2023 г. На днешното заседание бяха одобрени финансовите резултати на 11 лечебни заведения и 5 търговски дружества. Приемането на отчета на „Двореца на културата и спорта“ беше отложено заради изнесена от трибуната на зала „Пленарна“ информация от съветник за..

публикувано на 26.09.24 в 17:06

ОбС-Варна реши: 2 млн. лв. общински средства отиват за "Градски транспорт"

Общинският съвет във Варна даде съгласието си за финансиране под формата на заем в размер на 2 млн. лева на „Градски транспорт“. Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на Община Варна за 2024 г. за компенсиране на намалените доплащания по приетата Икономическа рамка за тази година, уточняват от общинския пресцентър. Сумата ще бъде възстановена на..

публикувано на 26.09.24 в 15:45