Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ало измамниците с нови сценарии

В последните месеци, телефонните измамници действат основно в Провадия, Девня, Белослав и Аврен

Снимка: БГНЕС


От началото на тази година, полицията във Варна е успяла да предотврати 112 опита за телефонни измами. Това съобщи за Радио Варна главен инспектор Живко Костадинов, началник сектор "Престъпелния против собствеността" към ОД на МВР. В сравнение с миналата година обаче се забелязва спад на случаите на ало измами във Варненска област, поясни още той.

До момента са задържани и 12 "мулета" - хората, доставящи парите на измамниците, които пък от своя страна осъществяват деянията на територията на съседни държави, обясни още Костадинов.

През последните два месеца, ало измамниците действат предимно на територията на общините Провадия, Девня, Белослав и Аврен. Тяхна "мишена" са основно възрастните хора, особено тези в по-малките населени места. 

"Хората по селата, в резултат на продажба на земи или други имоти съхраняват големи суми пари в тях", каза главен инспектор Костадинов. В рисковата група са и хората, получаващи пари по ренти или пенсии.

Най-често в една телефонна измама действат по няколко човека с различни роли, а вече има и нови сюжети освен познатите с пострадал близък или мними полицаи. 

"При един от последните сценарии, първо се обажда на стационарния телефон лице, представящо се за служител на ВиК или енергото, който съобщава на потърпевшия, че има да плаща голяма сума пари за неплатени сметки. И ако не ги плати същия ден, ще изпратят два джипа с рускоговорящи, които да го пребият, измъчват и да му вземат всичките ценности. Следва второ обаждане от същия ало измамник, който се представя вече за полицейски служител. Успокоява възрастния човек, че е жертва на телефонна измама. Успяват да го убедят, че са служители на криминална полиция и трябва да им предаде парите за да ги пазят", разказа главен инспектор Костадинов.

Той беше категоричен, че всички телефонни измами започват с позвъняване на стационарен телефон и никога на мобилен.

"Ако по телефон ви посикат пари, това е сигурен белег, че ставате жертва на телефонна измама и не забравяйте, че държавните служители, лекари, полицаи, съдии или прокурори никога не се обаждат да искат пари по какъвто и да е повод. Ако усетите, че сте жертва на телефонна измама, потърсете ваш близък или съсед по мобилния телефон, разкажете му какво се случва в момента. И винаги подавайте сигнали в близкото районно полицейско управление или на телефон 112. Така и ние можем да реагираме и да се ориентираме къде най-често стават телефонни измами", поясни още главен инспектор Костадинов.

Чуйте повече в звуковия файл



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два варненски района - "Одесос" и "Приморски", избират своя кмет днес

Осем са кандидатите, които ще се борят за гласовете на варненци за районите "Одесос" и "Приморски" на частичния вот днес.  Изборният ден започва в 7 часа сутринта и продължава до 20 часа.  208 избирателни секции са образувани за провеждането на частични избори за кмет на двата варненски района.  В "Приморски" секциите са 122 , а в "Одесос" –..

публикувано на 20.10.24 в 06:30

Слънчева неделя

И днес ще преобладава слънчево, но сравнително студено за октомври време. Сутринта във вътрешността на района ще е почти тихо и на места отново ще се образуват слани, а по крайбрежието ще има разкъсана ниска облачност. През деня вятърът ще е слаб до умерен от североизток.  Максималните температури слабо ще се повишат и най-често ще са 15°-17°,..

публикувано на 20.10.24 в 06:14

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи тържествена света литургия

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи тържествена света литургия в храма "Св. преподобномъченик Прокопий Варненски" в морския град. Поводът е почитането на паметта на небесния покровител на България Свети Йоан Рилски.  Почитаме паметта на Св. Йоан Рилски Чудотворец – небесeн покровител на българите Негово Високопреосвещенство..

публикувано на 19.10.24 в 16:26

Биреният сектор в Европа осигурява над 2 млн. работни места

Над 2 млн. работни места осигурява биреният сектор в Европа. Това става ясно от данните, разпространени от "Пивовари в Европа" със седалище Брюксел. Също така всяко работно място в сектора генерира още 17 в икономиката. Пивоварите отчитат, че производството на бира се повишава, но все още е под равнището от 2019 година преди пандемията. Пак оттогава..

публикувано на 19.10.24 в 16:23

Главчев: Строежът на Националната детска болница ще започне през юни 2025 г.

Строежът на Националната детска болница ще започне през юни догодина, обяви служебният премиер Димитър Главчев. Той очаква до 15 ноември да бъде разчистен теренът в Горна баня, където ще бъде построено лечебното заведение. "Хубавото е, че вчера е бил приет Плана за структура и капацитет на болницата, който включва 400 места и 26..

публикувано на 19.10.24 в 14:49

Почитаме паметта на небесния покровител на България Свети Йоан Рилски

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи тържествена света литургия в храма "Св. преподобномъченик Прокопий Варненски" в морския град. Поводът е почитането на паметта на небесния покровител на България Свети Йоан Рилски. Негово Високопреосвещенство беше поздравен с имения си ден от свещениците в храма и от председателя на църковното..

публикувано на 19.10.24 в 14:40

Деветима задържани при акция срещу сексуална експлоатация на деца у нас

Полицията задържа девет души при акция в страната срещу сексуалната експлоатация на деца. Арестуваните са на възраст между 35 и 48 години. Побицията установява, че двама от тях, използвайки фалшиви самоличности, са осъществявали връзки в мрежата с тийнейджъри, представяйки се на години, близки до тяхната възраст. Други трима са..

публикувано на 19.10.24 в 12:01