Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кастрация на бездомни котки започва от днес във Варна

6
ДКС, Варна
Снимка: Д.Дончева



Кампания за кастриране на бездомни котки във Варна започва от днес Сдружение с нестопанска цел „Десет живота“. Кампанията е втора за организацията, която се осъществява с дарения през платформата Подкрепи.бг. Близо 90 котки предимно женски, са кастрирани тази година, а до края на октомври  ще се кастрират други 59 животни. 10 000 лева са нужни, за дейността, като не достигат малко над 200 лева.

Мерки срещу популацията на бездомни котки във Варна не се вземат на общинско ниво – няма програма, няма и приют подобно на този за бездомните кучета, казаха за Радио Варна Милица Гайдова и Дмитрий Каменски доброволци от сдружение „Десет живота“. За да кастрират уличните котки те трябва да получат разрешение от община Варна, с което им се дава право да залавят животните, но не получават никакво финансиране от общинския бюджет или друга подкрепа.

За да се реши проблема с популацията на бездомни котки във Варна трябва те да бъдат кастрирани и върнати на мястото им в градската среда, убеден е Дмитрий Каменски. Подобна е практиката както в много европейски градове, така и в Несебър и Бургас, където има общинска програма за кастрация на бездомни котки.

„Със сигурност сега се работи по бюджета на общината за следващата година и сега е моментът община Варна да прогледне. Ние знаем, че кметът обича животните и сега е момента той да покаже и грижа към животните, които са общинска собственост.“, каза Милица Гайдова.

Над 30 000 са бездомните котки във Варна и околните села, казаха още добровлците от сдружение „Десет живота“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Петко Камбуров

22-ма души са загинали при 2152 пътно-транспортни произшествия във Варна

22-ма души са загинали при 2152 пътно-транспортни произшествия във Варна и областта, 790 са ранените, основните причини за произшествията са превишената скорост и отнемането на предимство-това съобщи главен инспектор Петко Камбуров-началник на сектор „Пътна полиция в морската столица.   Регистрираните произшествия от водачи, употребили алкохол..

публикувано на 07.10.24 в 14:10

Почина още една жена след катастрофата на АМ „Тракия“ край Ямбол

Втората пътничка в автомобила, катастрофирал в неделя на автомагистрала..

публикувано на 07.10.24 в 13:55

338 души са загинали при катастрофи от началото на годината

От началото на годината до 30 септември са настъпили 5408 пътнотранспортни произшествия, като при тях 338 са загинали, а ранените са 6818 души. Това заяви на брифинг началникът на Отдел „Пътна полиция“ комисар Димитър Мичев относно пътнотранспортния травматизъм и превантивни инициативи през..

публикувано на 07.10.24 в 13:42
Калин Калинов

ВВМУ с нов началник

Тържествен акт по сдаване и приемане на длъжността "началник на ВВМУ" ще се проведе утре във висшето училище. Церемонията започва в 11 часа. Флотилен адмирал проф. Калин Калинов е офицерът който ще смени на поста дългогодишния началник на морско училище флотилен адмирал проф. Боян Медникаров. Той е начело на флотската алма-матер от 2016..

публикувано на 07.10.24 в 12:38

Правителството одобри допълнителни 200 млн. лева по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“

Правителственото постановление за допълнителните средства беше прието неприсъствено в последния ден на изминалата работна седмица. Средствата се отпускат за изплащане на част от втория транш на обща стойност 325 млн. лв. по схеми за държавни помощи. Съответните схеми са: „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на..

публикувано на 07.10.24 в 12:35

Слънчево, сутринта и ветровито

Днес времето ще е предимно слънчево. В сутрешните часове ще духа до умерен, в Дунавската равнина и по северното Черноморие временно силен вятър от запад-северозапад, който следобед чувствително ще отслабне и към края на деня ще се обърне от юг. Максимални температури между 19° и 24°, за Варна около 23°. Вълнение на морето 2 бала, преди обед..

публикувано на 07.10.24 в 05:52

Адресите без ток

На 07.10.2024, от 8:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на гр. Варна - ул. Патриарх Максим 67, ул. Сергей Антонов 8, 14, електрозахранени от ТП 2309. На 07.10.2024, от 8:30 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията..

публикувано на 07.10.24 в 05:00