Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сенокос пак са без вода

Снимка: ФБ на село Сенокос

Очакваме от управляващите да наблегнат на малките населени места. Това коментира кметът на балчишкото село Сенокос Красимир Георгиев по повод ниската активност от последните извънредни парламентарни избори на 9 юни т.г. и очертаващата се такава и на поредните такива на 27 октомври 2024 год.

„Нашето село последно гласуваха под 30 на сто. Хората загубиха желание. Много е различно вече, дори и твърди поддръжници на дадена партия промениха вота си …“ – коментира той и обяснява защо се стига до тази апатия. „Управляващите могат да погледнат в съседна Румъния и да видят как селата им се развиват много добре, а тук сме оставени на самотек. Давам пример с водоподаването, което в нашето село пак е нарушено. Идва за два дни водата и пак спира. Проблемът е идентичен навсякъде – стари тръбопроводи. Докато не намалят броя жители на под 2000, за да може и малките населени места да кандидатстват, няма да има промяна“ – надява се кметът на Сенокос, че догодина в селото му все пак ще бъдат положени нови тръбопроводи.

Тази година се прави проектиране за смяната им по две улици – „Девети септември“ и „Вихрен“, за които ще се търси финансиране по Програмата за развитие на селските райони. „Тъй като очакваме преасфалтиране на пътя Балчик – Добрич, искаме да подменим тръбите на главната улица, за да не се налага да се разкопава новият асфалт за отстраняване на ВиК аварии“ – вярва Георгиев, че ще бъдат осигурени своевременно пари за тази инвестиция.

Репортажът може да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първа официална среща с Марго (Фотогалерия)

Двумесечното леопардче Марго, което се роди във Варненския зоопарк през юли, беше официално представено днес от директора на общинското предприятие "Зоопарк и спасителен център" Иванка Стоянова. Това е второ раждане за майката Киара, която е на 11 години, и за бащата Икар. Двойката пристигна във Варна преди две години от Словакия на размножителен..

обновено на 09.10.24 в 16:31

Нобелът за химия е за моделиране на протеините с изкуствен интелект

Нобеловата награда за химия беше присъдена на американеците Дейвид Бейкър и Джон М. Джъмпър и на британеца Демис Хасабис, за техните изследвания на протеиновите структури. Бейкър е отличен „за компютърно проектиране на протеини“, а Демис Хасабис и Джон М. Джъмпър - за работата им по „предсказване на протеинови структури“ с помощта на изкуствен..

публикувано на 09.10.24 в 14:49

Бизнесът скочи срещу драстичните разходи и дефицита на държавата

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) изразява дълбока загриженост относно състоянието на публичните финанси в страната, особено по отношение на неконтролираното увеличение на бюджетните разходи и дефицит. Това се казва в декларация на работодателската организация. Пълният текст на декларацията гласи: „Според представената..

публикувано на 09.10.24 в 13:15

Безплатна кампания за изследвания на рак на маточната шийка в АГ Болница Варна

АГ болница във Варна „Проф. д-р Д. Стаматов“ започва скринингови прегледи и изследвания за злокачествени новообразувания на маточната шийка. Програмата е в изпълнение на националната програма за превенция на хроничните незаразни болести.  Ракът на маточната шийка е определен като рак на младите, защото заема второ място по честота на злокачествени..

публикувано на 09.10.24 в 12:35

Няма грип в момента, първите вируси идват през ноември, епидемия евентуално януари

Костваше ни доста време да убедим управляващите, че програмата за ваксиниране си заслужава, тя тръгна много добре, слава Богу. Бавният и постепенният ръст на ваксиниране го запазваме. Това заяви доц. д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор, предаде БГНЕС. Ние сме с най-добрите показатели в Европа, ние ще достигнем тези 23,3% ваксиниране..

публикувано на 09.10.24 в 12:00

Павилион в Несебър ще предава данни за чистотата на Черно море

Информационен дигитален павилион в Несебър ще предава актуални данни за изследванията и чистотата на Черно море. Той ще бъде поставен в района на пристанището, а информацията ще се предава в реално време от подводните платформи за мониторинг, съобщават БТА, като се позовава на общинския пресцентър. Зад реализацията на проекта стоят учени от Техническия..

публикувано на 09.10.24 в 11:00

Синият растеж - бъдещето на туризма

България изостава с 15-20 години в осигуряването на син растеж на морския сектор. Тук става въпрос за внедряване на нови екологични технологии и използване на нови практики не само в транспорта, пристанищата и корабостроенето, но и в морския и крайбрежен туризъм. Синият растеж е едва в началото си, коментира професор Красимира Станева, ректор..

публикувано на 08.10.24 в 15:50